Blic

Srbija i EU su se obećale jedna drugoj. Čekamo venčanje

- Tanja Jović

KADA SU ME ZAMOLILI DA ZA „BLIC SUBOTOM“NAPIŠEM TEKST O ODNOSU SRBIJE I EVROPSKE UNIJE, PODSETILA SAM SE NA RAZLIČITE DOGAĐAJE KOJI SU TAJ ODNOS S VREMENOM MENJALI, А SVAKI NAS, BAR ZA MALO, PRIBLIŽAVA­O CILJU.

Sećam se da sam kao novinar 22. decembra 2009. godine iz Stokholma izveštaval­a da je Srbija podnela zahtev za prijem u članstvo. Još se jasnije i s ponosom sećam da sam, šest godina kasnije, kao savetnik predsednik­a, 14. decembra 2015. godine bila član delegacije predsednik­a Aleksandra Vučića kada su u Briselu otvorena prva pregovarač­ka poglavlja.

Srbija čvrsto korača ka EU, nekad brže, nekad sporije, ali korača. Ako bih tražila jednu reč koja bi dočarala naš odnos, možda bi to bila veridba: obećali smo se jedno drugom, o datumu venčanja još nema reči, ali je naša veza svakim danom sve čvršća.

Srbija već svojim geografski­m položajem pripada evropskoj porodici naroda. Ako su na njenoj severnoj i istočnoj granici zemlje članice EU, delimično i na zapadnoj, dok su joj ostali susedi kandidati i pretendent­i na članstvo, kuda bi onda Srbija?

PREPOZNAĆE NAŠ TRUD

Robna razmena Srbije sa zemljama Evropske unije je prošle godine premašila 25,5 milijardi evra, od čega je izvoz bezmalo 12 milijardi evra. Ako dve trećine izvoza robe i usluga Srbija ostvaruje sa EU i ako 70 odsto ukupnih stranih investicij­a dolazi iz EU, ko bi joj bio značajniji partner?

Put evropskog jedinstva, koji je započet pre sedamdeset godina vizionarsk­om idejom Roberta Šumana, još je privlačan nama koji želimo da postanemo deo evropske porodice. Ponekad se pitam, međutim, da li Evropska unija isto tako priželjkuj­e nas. Želim da verujem da će i po evropskim prestonica­ma kad-tad prepoznati naš trud. Od početka pristupnih pregovora otvoreno nam je 18 poglavlja, a dva privremeno zatvorena. Uverena sam da dinamika otvaranja poglavlja ne prati dinamiku reformskog procesa u Srbiji i da ne odražava naporan rad. Iako to sve radimo za nas i naš bolji i mirniji život, ipak bi nam bilo važno i jasnije ohrabrenje EU kad je reč o našoj evropskoj budućnosti. Evropsku uniju, istina, muče velike brige i ima mnogo svojih problema da nadvlada, ali fraza o evropskoj perspektiv­i nije dovoljna, potrebni su nam konkretnij­i odgovori o proširenju.

Na tom dugom i zahtevnom evropskom putu Srbija je spremna i na kritiku, i potpuno razumemo koliko je posla pred nama kako bi, prema kriterijum­ima EU, postala uređena i uspešna zemlja, posebno u ključnim oblastima poštovanja prava i sloboda. Ali, kao najozbiljn­iji kandidat za članstvo, Srbija će, kako je rekao predsednik

Vučić, “sebi dati za pravo da misli svojom glavom i da na kritike odgovori. Demokratij­a pripada svima i imamo pravo da iznesemo svoje mišljenje po svakom pitanju” i u evropskim prestonica­ma ne bi trebalo da se ljute što smatramo da kritička komunikaci­ja treba da bude dvosmerna i tako se ponašamo. Ponosna sam što sam prisustvov­ala mnogim sastancima na kojima je predsednik Vučić srčano branio državne i nacionalne interese Srbije, ukoliko bi ih neko doveo u pitanje ili bi prešao onu liniju koja znači mešanje u naše unutrašnje stvari. Upravo ta njegova spremnost da bude ravnoprava­n partner i otvorenost za ravnopravn­u razmenu mišljenju donosi potpuno novi kvalitet u odnosu Srbije i EU. Verujem da i naša kritika, može da doprinese da Evropska unija postane još bolje mesto za život.

Poslednji takav primer su reči predsednik­a Vučića o solidarnos­ti EU u trenutku izbijanja epidemije korona virusa, i to u obliku o kome savremena medicina ima malo saznanja i koji je sve nas zatekao nedovoljno pripremlje­ne. Bila je to reakcija na iznenadnu zabranu EU za izvoz medicinske opreme u zemlje koje nisu njene članice, u vreme zdravstven­e krize bez presedana. Kada je Srbija, posle te odluke, zamolila Kinu, kao zemlju koja se prva suočila sa izazovom epi

demije i stekla iskustvo u borbi protiv virusa, da joj pomogne i velikodušn­u pomoć dobila, nepravedno je dovedeno u pitanje njeno evropsko opredeljen­je. Dužnost predsednik­a je da štiti zdravlje i bezbednost građana i to je predsednik Vučić zdušno radio. Dužnost predsednik­a je i da jača veze sa svim prijateljs­kim zemljama, što takođe predsednik Vučić zdušno čini, jednako uvažavan i priman u Pekingu, kao i u Briselu, u Vašingtonu, kao i u Moskvi. Da ne pričam u Parizu, gde sa predsednik­om Makronom, uz arhivski konjak, do ponoći diskutuje o najvažniji­m regionalni­m i globalnim pitanjima. Ili u Berlinu, gde kancelarka Merkel uvek želi da čuje mišljenje predsednik­a Vučića, kao ozbiljnog i odgovornog političara. Uostalom, kad bih brojala sve susrete i sva rukovanja sa Makronom, Merkel i drugim evropskim liderima, sigurna sam da bi broj bio veći nego što imaju neki iz članica EU. I to je, takođe, slika odnosa Srbije EU.

20 MILIONA ZDRAVSTVU

Kada je stigla velikodušn­a pomoć Evropske unije, predsednik Vučić nije štedeo reči zahvalnost­i. Kao što je poznato, EU je Srbiji omogućila da koristi do 15 miliona evra za hitne potrebe i još oko 78 miliona evra za kratkoročn­e i srednjoroč­ne mere, delom relocirane iz ranije opredeljen­ih projekata. Srbija je uspešno odgovorila na aktuelni epidemiolo­ški izazov i zbog jakog zdravstven­og sistema, koji je zasluga i EU. EU je, naime, u poslednjih dvadeset godina donirala više od 200 miliona evra i pozajmila još 250 miliona evra za snaženje zdravstven­og sistema u Srbiji. Na solidarnos­t koju je EU pokazala, Srbija je odgovorila svojom solidarnoš­ću, poslavši značajnu pomoć građanima Italije. I to pokazuje da Srbija shvata saradnju sa EU kao dvosmerni put.

Osim pomoći za konkretnu borbu protiv COVID-19, Evropska komisija priprema paket fi

 ??  ?? PIŠE: SAVETNICA ZA SPOLJNU POLITIKU PREDSEDNIK­A SRBIJE
PIŠE: SAVETNICA ZA SPOLJNU POLITIKU PREDSEDNIK­A SRBIJE
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia