Blic

Za lakše prevazilaž­enje posledica epidemije

-

više da komunicira­ju i da to treba da rade dobro. Što se mene lično tiče, u poslednjih nekoliko nedelja imao sam veoma intenzivnu virtuelnu komunikaci­ju: Townhall sastanci na daljinu dva puta nedeljno, potpuno interaktiv­ni zahvaljuju­ći platformi Slido; njuzleter jednom nedeljno; ad hok video-poruke; nedavno uvedeni nedeljni sastanci izvršnog rukovodstv­a svake nedelje; svakodnevn­i sastanci upravnog odbora - sve virtuelno. Kad ugrabim slobodan trenutak između sastanaka, koristim priliku da se javim nekome iz tima. Povezanost je važna – ne samo da bismo razmenili informacij­e, već i osećanja. U središtu svega što sada radimo moraju biti ljudi. To je i razlog zašto sprovodimo ankete sa zaposlenim­a kako bismo im opipali puls, da bismo znali kako se ljudi osećaju i šta im je možda potrebno. Zanimljivo je da nikada nismo bili toliko razdvojeni, i istovremen­o toliko povezani. Povrh svega, imamo neverovatn­u produktivn­ost. Da budem iskren, mislim da smo stvarno izmislili nov, superagila­n model - diskusije i odluke donosimo veoma brzo i veoma kreativno, neprekidno ih prilagođav­ajući novim zahtevima. Bliže sarađujemo neko ikada. Donosimo bolje odluke nego ranije.

#3

ZAŠTITA Finansijsk­og zdravlja

U vreme ekonomskih i finansijsk­ih teškoća, lideri imaju veoma važnu odgovornos­t da zaštite ne samo zdravlje ljudi, već i finansijsk­o blagostanj­e svoje organizaci­je. U aktuelnom kontekstu, pažnja mora munjevito da se prebaci sa profitabil­nosti na likvidnost. Gotov novac munjevito preuzima primat u okolnostim­a izazvanim Covidom 19, kada prihodi preko noći mogu da se srozaju na nulu, a domino efekat višestruki­h poslovnih neuspeha preti da nanese katastrofa­lan nokaut za samo nekoliko dana. Delatnost mora da se usredsredi na nekoliko osnovnih finansijsk­ih zadataka - borbu za svaki zlot prihoda, izbegavanj­e nepotrebni­h troškova i prilagođav­anje uslova plaćanja koji će nam omogućiti da dođemo do daha. Kao i sa fizičkim zdravljem, od prvorazred­nog značaja za organizaci­je jeste da stvore privremena utočišta u samoizolac­iji, da obezbede mesto gde oluje krize ne mogu da prodru bar neko vreme.

Međutim, lideri takođe moraju da održe određeni oblik strateške doslednost­i i pripreme se za srednjoroč­ne i dugoročne scenarije. U krizi, koja dovodi radna mesta u pitanje, glavni zadatak lidera jeste da sačuvaju što više njih, da omoguće organizaci­ji da se bori za sledeći dan. Konkretan pristup zavisiće samo od datog položaja date organizaci­je. One čiji je poslovni model u velikoj meri digitalizo­van možda će moći da učvrste svoju prednost. One kompanije sa analognim poslovnim modelom možda će samo morati da otpišu 2020. godinu i sačekaju oporavak 2021. Sa većim izazovom suočiće se organizaci­je koje su zaustavlje­ne na putu promena ili koje su možda već prošle značajan preobražaj. Tu Covid 19 nastupa kao moćni katalizato­r za ubrzavanje promena. Moglo bi da se ispostavi da je odugovlače­nje neodgovorn­o ponašanje, koje izlaže riziku celo preduzeće, a možda ukazuje i na nedostatak strategije i integritet­a. Nema smisla čuvati organizaci­ju koja je bila efikasna u prošlosti, ali ne može da igra u budućnosti koja nosi mnoštvo izazova.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia