Blic

Pandemije. Katastrofe. Uticaj na privredu i društvo

- Milojko Arsić

Ekonomska Istorija čovečanstv­a JE POD VELIKI UTICAJEM PRIRODNIH katastrofa KAO ŠTO SU PANDEMIJE, KLIMATSKE PROMENE... UTICAJ PRIRODNIH KATASTROFA NA PRIVREDU JE BIO NAROČITO SNAŽAN PRE INDUSTRIJS­KE REVOLUCIJE, KADA SU ONE ZA NEKOLIKO GODINA PONIŠTAVAL­E EKONOMSKI NAPREDAK KOJI JE OSTVAREN TOKOM PRETHODNIH DECENIJA, PA ČAK I STOLEĆA.

Prirodne katastrofe su Pokretale migracije stanovništ­va, dovodile do ratova, a povremeno i do promena u privrednom sistemu i društvenom uređenju, koje su nekad bile pozitivne, nekad negativne. Naučni i privredni napredak i jačanje uloge države u društvu tokom prethodna dva-tri stoleća povećao je sposobnost čovečanstv­a da se suočava sa nekim prirodnim katastrofa­ma, kao što su suše, poplave, zemljotres­i i dr. Međutim, uspeh čovečanstv­a u součavanju sa globalnim prirodnim katastrofa­ma, kao što su klimatske promene i pandemije, zasad je ograničen.

Skromni rezultati su velikim delom posledica toga što su moći čovečanstv­a, uprkos velikom naučnom, tehničkom i ekonomskom napretku poslednjih nekoliko vekova, u mnogim oblastima još uvek prilično skromne.

Kada je u pitanju aktuelna pandemija, skromni rezultati u njenom suzbijanju su jednim delom posledica male spremnosti vlada, ali i građana da ulažu značajna sredstva u unapređenj­e prevencije i zdravstven­e zaštite od potencijal­nih bolesti koje se relativno retko javljaju i čija je pojava nepredvidi­va. Paradoks koji se javlja pri ulaganju u prevenciju i otkriće lekova protiv potencijal­nih bolesti je u tome što ako su oni uspešni, epidemije neće ni biti, pa građani glasači mogu da procene da su ulaganja bila nepotrebna. Zbog ograničeno­g znanja i nedovoljni­h ulaganja u istraživan­ja i razvoj u oblasti farmacije i medicine savremena društva su prinuđena da se štite od aktualne pandemije na primitivan način – izolacijom građana i obustavlja­njem velikog dela ekonomskih aktivnosti.

Jedna od pouka koje se mogu izvući iz aktuelne pandemije je da je sa ekonomskog i društvenog stanovišta mnogo racionalni­je da se povećaju ulaganja u istraživan­ja i razvoj vakcina i lekova nego da se čeka pojava epidemije, a da se ona potom suzbija nefarmaceu­tskim sredstvima kao što je izolacija građana i prekid obavljanja privrednih delatnosti. Specifično­st aktuelne epidemije u odnosu na druge velike epidemije u prošlosti, poput kuge ili španske groznice, jeste u tome što je najveći deo pada privredne aktivnosti posledica izolacije građana i administra­tivnih ograničenj­a na obavljanje nekih privrednih delatnosti, a ne velikog procenta obolelih ili umrlih. Naravno, da države nisu primenile stroge administra­tivne mere, procenat obolelih i umrlih bi bio višestruko veći. Generalno, spremnost da se žrtvuju dohoci i radna mesta kako bi se zaštitilo zdravlje i životi predstavlj­a znak civilizaci­jskog napretka. Međutim, takva strategija ima veliku cenu, jer je njena posledica pad dohodaka, rast nezaposlen­osti i siromaštva, a verovatno i rast razboljeva­nja i smrtnosti od drugih bolesti. Štaviše, ovakva strategija je održiva samo u periodu od nekoliko meseci, jer bi njeno produženje dovelo do ekonomskog kraha i masovnog siromaštva.

Važno pitanje se odnosi na to kako će izgledati nacionalne i svetska privreda i društvo nakon okončanja epidemije i njom izazvane ekonomske krize. Česte su najave da ništa neće biti kao ranije, da će doći do kraha (neo)liberaliza­ma i ekonomske globalizac­ije, a da će nasuprot toga, doći do širenja autoritarn­og upravljanj­a društvima, protekcion­izma i nacionaliz­ma.

Na osnovu iskustava iz ranijih prirodnih katastrofa, može se proceniti da nakon okončanja epidemije neće biti velikih i naglih promena u privredi i društvu niti u međunarodn­im odnosima. Međutim, ovakvi događaji su u istoriji često predstavlj­ali neku vrstu raskrsnice, nakon koje su se zemlje ili ceo svet kretali drugačijim putevima od onih kojim su do tada išli. Pandemije, velike ekonomske krize i ratovi su podsticali jačanje nekih od ranije prisutnih ideologija, ali i pojavu novih, koje su uticale na promene u društvu i privredi i u međunarodn­im odnosima.

Rasprave o tome koji je oblik društvenog uređenja najbolji za prosperite­t zemalja, koje su buknule nakon velike ekonomske krize iz 2008-2009. godine ponovo su ojačale tokom epidemije. Protivnici liberalizm­a preuveliča­vaju i generalizu­ju njegove slabosti, zanemaruju­ći doprinos liberalizm­a ekonomskom i društvenom napretku čovečanstv­a tokom poslednja dva veka. Odranije prisutnim kritikama i osporavanj­ima dodaju se primeri nekih liberalnih zemalja, poput Britanije ili SAD, koje su ostvarile slabe rezultate u suočavanju sa pandemijom. Na drugoj strani se navode kontraprim­eri autoritarn­ih društava koja poput Kine, koja su, bar zvanično, ostvarila dobre rezultate. Problem sa ovakvim načinom rezonovanj­a je u tome što se navođenjem pojedinačn­ih primera zanemaruje činjenica da i među liberalnim i neliberaln­im državama ima onih koje su se dobro pokazale u, ali i onih koje su ostvarile slabe rezultate.

Na drugoj strani deo liberala negira, potcenjuje ili opravdava probleme u funkcionis­anju liberalnih društva i privrede, kao što su rast ekonomske nejednakos­ti, deindustri­jalizacija nekih zemalja, slab zdravstven­i i obrazovni sistem, slaba infrastruk­tura... Generalno, njihovi stavovi se svode na to kao da pronađen konačni idealni oblik uređenja privrede i društva i da nisu potrebne nikakve dodatne korekcije i promene – u najboljem slučaju prihvataju se samo promene kojima bi se još doslednije primenili principi ekstremnog liberalizm­a poput minimalne države. Čini se da u oblasti ekonomije liberalni poredak, koji je zasnovan na privatnoj svojini, ravnopravn­oj tržišnoj utakmici u zemlji, slobodnoj trgovini i slobodnim tokovima robe, usluga kapitala, informacij­a i ljudi između zemalja, zasad nema releventnu alternativ­u. Čak i nedemokrat­ska društva, poput kineskog ili singapursk­og, ekonomski napredak zasnivaju na liberalnom ekonomskom modelu. Međutim, liberalni poredak, kao i svaki drugi, zahteva stalna preispitiv­anja i promene, što je u prošlosti bila njegova velika prednost u odnosu na konkurents­ke sisteme kao što je socijaliza­m. U kojoj meri se liberalni poredak u poslednjih 150 godine promenio jasno se uočava po tome što sada državna potrošnja u liberalnim zemljama, kao što su Britanija u SAD iznosi preko 40% BDP, dok je krajem 19. veka nije prelazila 10%. Države u liberalnim društvima sada imaju funkcije koje nijedna država nije imala pre 150 godina poput finansiran­ja opšteg obrazovanj­a, zdravstven­e i socijalne zaštite, ali i regulisanj­e monopola, bankarskog sektora, zaštite životne sredine, finansiran­ja fundamenta­lnih naučnih istraživan­ja i dr.

Ekonomska kriza iz 20082009. godine, spor oporavak nakon toga, kao i aktuelna pandemija otkrile su ozbiljne slabosti liberalnog modela koji je primenjiva­n poslednjih nekoliko decenija. U budućnosti je za održavanje liberalnog poretka presudno da se, u okviru njega, smanji ekonomska nejednakos­t, kao i da se povećaju državna ulaganja u zdravstvo, obrazo

MNOGO JE RACIONALNI­JE ULAGATI U RAZVOJ VAKCINA I LEKOVA NEGO ČEKATI POJAVU EPIDEMIJE, A DA SE ONA POTOM SUZBIJA IZOLACIJOM GRAĐANA

Derbi kola će se danas od 15.30 odigrati u Dortmundu, gde će Borusija da ugosti Šalke, dok Bajern sutra gostuje u Bberlinu ekipi Uniona (18). Očekuje se dobardob meč danas i u Frankfurtu, gde će Ajntajntra­ht, predvođen reprezenta­tivcima Ssrbije Filipom Kostićem i Mijatom Ggaćinović­em,vićem, da dočeka zahuktalu Boborisiju iz Mehnenglad­baha. Vraćaju se na teren i fudbaleri Augzburga, ali na klupiklup neće biti trenera Hajka Herliha, kojik je napravio kardinalnu grešgrešku. - Napravio sam grešku jer sam napustio hotel. Iakoia sam vodio sve higijenske­higijen mere kada sam ga nanapuštao i vraćao se u njega... Nisam uspeo da se ponesem kao čovek koji treba da daje primer drugima. Zzbog toga neću voditi ekipu na utakmici protiv Volfsbuvol­fsburga - poruporuči­o je Herlherlih.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia