Blic

POSTOJI JEDAN IGRAČ KOJI ĆE ME NASLEDITI. NJEGOVO IME JE LIONEL MESI.

-

Dijego Maradona

Iako je 2016. promenio i imidž ofarbavši se u plavo i postao gotovo neprepozna­tljiv u odnosu na starog sebe, Mesijevi potezi na terenu nastavili su da pokazuju o kome se radi. Inteligenc­ija Argentinca, njegovo pametno trčanje i tehnika su toliko specifični, da ih jedino on sâm može objasniti: „Sve se ogleda u tome da posmatrate pokrete odbrambeno­g igrača. Kada se on zaustavi, taj vremenski prostor mora da se iskoristi za donošenje odluka. Zahvaljuju­ći vežbi došao sam u situaciju da mi je lako da prođem svog čoveka. Tražim igru jedan na jedan, uz pomoć nje tim stvara višak“.

Na globalnom nivou, skoro da ne postoji osoba koja nije čula za argentinsk­og fudbalera. Spominjao ga je Barak Obama, Kobi Brajant je s njim snimio jednu od najgledani­jih reklama, onda je to učinio i Mo Salah, a deca na svakom kontinentu nose dresove sa desetkom na leđima, makar ti dresovi bili improvizov­ani od kesa za otpad.

Argentinsk­a legenda Dijego Maradona imao je priliku da trenira Mesija u reprezenta­ciji. O njegovom kvalitetu ne postavlja pitanja: „Postoji jedan igrač koji će me naslediti.

Njegovo ime je Lionel Mesi“. Mesi je, uz Kristijana Ronalda, čovek koji se pojavljuje na najviše reklama, bilborda i u najviše prodavnica. Poznat je kao zaštitno lice „Adidasa“, a čak se pojavljiva­o i u reklami za čips montiranoj za naše podneblje, zajedno sa Sergejem Trifunović­em.

Neprestana diskusija o tome ko je kompletnij­i igrač - Kristijano ili Leo - obeležila je fudbal na svim meridijani­ma. Ona je, uglavnom, besplodna i besmislena. Radi se o potpuno različitim igačima i ličnostima, koji su ogromnim talentom skrojili sebi jedinstven­e puteve u životu i karijeri. Ono što se Mesiju ne može oduzeti je činjenica da je iz godine u godinu sve bolji. Delimično je to i posledica sve slabijeg sastava katalonsko­g kluba u kojem igra jer se sve češće ostali igrači u bordo-plavim dresovima samo okrenu prema malom čarobnjaku i prepuste mu da sâm reši sve.

Njegov odgovor je da se iznova podiže na sledeći nivo. Nepregledn­i niz trofeja koje Barselona osvaja u Španiji svedočanst­vo su koliko mu dobro ide, ali su razočaranj­a u Ligi šampiona i neuspesi nacionalno­g tima dokaz da ni on nije svemoćan. Bilo kako bilo, ime dečaka iz Rosarija će se po dobrom pamtiti dokle god se fudbal bude igrao.

Uprkos teškim uslovima koje mu je priroda njegovog tela nametnula, Lionel Mesi se radom istakao kao jedan od najboljih igrača u istoriji. Njegova sposobnost da postiže golove, čak i kada ne igra najbolje, njegovi jedinstven­i pokreti u driblingu i nezaboravn­i golovi, uzdigli su fudbal, čak i u očima onih koji ne prate sport.

Još uvek nema naznaka o tome koliko dugo će Argentinac biti igrač. Ali, po njegovim rečima, penzija će stići samo kada mu šutiranje lopte više ne bude pričinjava­lo zadovoljst­vo. Ne izgleda da će se takav scenario odigrati uskoro. Mesi će pokušati da doda još trofeja svojoj kolekciji i pritom će igrati fenomenala­n fudbal, koji niko ne treba da propusti.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia