Blic

Kad Džordan uđe u čašu

-

Ko god da je odgledao barem jednu epizodu (osam od deset je dosad objavljeno) “Poslednjeg plesa”, nije mogao da ne zapamti intervju kada Majkl Džordan sedi u svojoj kući, zavaljen u fotelju, i u farmerkama i plavoj majici priča o svim detaljima o karijeri. Ipak, poseban akcenat kadra je sve vreme na stočiću na kojem se nalazi čaša sa alkoholom, te tompus!

Nije tajna da Majkl voli da popije, a to se znalo i u toku karijere. S vremenom je osvajanje trofeja uvek slavio alkoholom i tompusima i po tome je ostao upamćen kao i po igrama na terenu. Zanimljivo je da su režiser Džejson Hehir i producent Majk Tolin svesno odlučili da predstave i taj deo njegove ličnosti.

Postoje analize koje se bave statistiko­m, a postoje i stvari koje su vidljive golim kolom. Ipak, zašto je najbolji košarkaš svih vremena uvrstio ovo u enterijer za snimanje i šta nam zapravo poručuje?

Prvo pitanje je bilo šta zapravo Majkl pije? Odgovor - tekilu (a ne viski, kako su mnogi pomislili). U različitim kadrovima vidimo čašu ispunjenu novom vrstom tekile “ekstra anjeho”. Izbor je pao na nju jer je Džordan obožava, ali poseduje i sopstveni brend tekile koju prodaje.

Lu Brajson, autor knjige “Viski vrhunske klase”, objašnjava ovu odluku Majkla:

- Džordan je veoma oštrouman marketinšk­i/ poslovni čovek, pa moram da pretpostav­im da pije sopstvenu tekilu. Kako može, verovatno je u pitanju “ekstra anjeho”.

Flaša ovog pića košta 1.600 dolara, ali treba verovati da on ima popust.

Nekoliko kadrova u uvodne dve epizode svedoče da je čaša puna, kao u sceni kada govori da su “Bulsi bili putujući kokainski cirkus”, kao deo atmosfere u njegovoj prvoj NBA sezoni. Čitava ekipa se nasmejala, ali je zanimljivo da Džordan odbija da je ikada učestvovao u konzumiran­ju kokaina.

- Imali ste linije tamo, one koji puše travu onamo i žene ovamo.

U drugoj epizodi će čaša biti uglavnom polupuna kada govori o tome kada je Skoti Pipen trebalo da ode na operaciju ramena odmah posle sezone 1996/1997, a ne na kraju leta. Čaša je polupuna i u sceni kada govori o povredi noge u drugoj sezoni. Zanimljivo da se i 35 godina kasnije uvek ražesti kada se seti tog momenta.

I na kraju dolazimo do pesimistič­nijeg tona, tačnije čaša je gotovo prazna. Samo u nekoliko kadrova vidimo da je ona gotovo prazna ili prozirnije­g izgleda jer su se kocke leda istopile. Popio je sigurno nekoliko pića Majkl jer se čaše vide u kadru blizu prozora, kako preko dana tako i kada je već uveliko pala noć. Čaša je gotovo prazna kada priča o ugovoru, kada govori o menadžment­u Bulsa u prvoj epizodi i kada se predstavlj­a u prvoj epizodi tokom tri minuta.

Dakle, naučili smo da je snimanje trajalo baš dugo (pao mrak), ali i da je Džordan popio nekoliko pića u tom procesu. Teško je prebrojati sve, ali smo upoznali i ukus “njegovog letećeg veličanstv­a”.

Ne postoji bolji način zaključiti ovo nego u pravom američkom maniru. Ovako je govorio veliki Vilijam Fokner, a kao da je mislio na Džordana kada je pisao (možda bismo i posumnjali da hronologij­a ne kaže drugačije):

- Kada popijem jedan martini, osećam se većim, pametnijim, višim. Kada popijem drugi, osećam se nadmoćnim. Kada popijem više, niko me ne može zaustaviti. M. Dimitrijev­ić

plažama hrana i piće moći će samo da se preuzmu, a osoblju je preporučen­o da nosi maske. Stolovi i stolice tih restorana i kafića moraju biti uklonjeni sa terasa. Dok preuzimaju hranu i piće, gosti moraju biti udaljeni jedni od drugih najmanje metar i po. Novi propisi letovanja u Grčkoj predviđaju i novčane kazne koje se kreću od pet do 20.000 evra. U slučaju da se ponavljaju prekršaji, kazne će biti utrostruče­ne. Na plažama će biti zabranjena kurirska dostava hrane, bilo kakavo okupljanje u grupama, a radno vreme će biti od osam časova ujutru.

(B. Vučković)

 ??  ?? MAJKL DŽORDAN NIKADA NIJE KRIO da voli dobru kapljicu, nije to činio ni kada se aktivno bavio košarkom
MAJKL DŽORDAN NIKADA NIJE KRIO da voli dobru kapljicu, nije to činio ni kada se aktivno bavio košarkom
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia