Blic

U DEVETOJ DECENIJI OSVAJA ATLETSKE STAZE

- BRANKO janačković

„Život se mora osvajati. On ima smisao koji mu mi dajemo. Sve ove medalje koje sam doneo sa takmičenja se ne dobijaju na dar već se osvajaju naporima duha i tela. Svojim pozitivnim stavom, napornim treninzima i velikim samopouzda­njem stvaram auru pobednika. Na startu, pre svakog takmičenja, razmišljam kao Spartanac: „Hoću sve, ne dam ništa“.

Ovako govori Cvetko Kitić (84) iz Niša, penzionisa­ni profesor Medicinsko­g fakulteta u Nišu koji je pravi sportski fenomen jer što je stariji - sve je uspešniji u sportu. Atletiku je počeo da trenira tek kada se penzionisa­o, pre 19 godina, a na međunarodn­im i domaćim takmičenji­ma veterana osvojio je čak 145 medalja u raznim disciplina­ma, među kojima su i tri odličja sa Olimpijski­h igara! Da je profesor Cvetko prava živa legenda i prirodni sportski fenomen svedoči i to što je samo u proteklih godinu dana, iako je dobro zagazio u devetu deceniju života, osvojio 22 medalje, od kojih čak 17 zlatnih. Kitić 100 metra pretrči za nešto više od 14 sekundi, a udalj skače 4,6 metara, što su, svedoče atletski treneri, rezultati bolji od mnogih studenata Fakulteta sporta i fizičke kulture.

- Posle završene profesiona­lne karijere na Medicinsko­m fakultetu u Nišu penzionisa­nje nisam doživeo kao prekid sa aktivnim životom. Znajući da samo aktivnost održava život, učlanio sam se u Atletski klub „Veteran“iz Beograda i počeo aktivno da treniram i takmičim se na svetskim i domaćim takmičenji­ma. Do sada sam osvojio 145 medalja, od čega su 103 zlatne, 22 srebrne, a 20 je bronzanih medalja. Još imam jak instinkt za akciju i strast življenja. Još imam jasnu motivacijs­ku podlogu, a to je zdrav i smislen život. Moj lajtmotiv je - aktivnost u slavu života. Samo u ovoj godini doneo sam devet zlatnih medalja sa državnog i Balkanskog prvenstva u atletici za veterane. Četiri zlatne medalje ove godine osvojio sam u februaru na državnom prvenstvu Srbije, a početkom marta na Balkanskom prvenstvu pet zlata u pet disciplina. Prvi sam bio u sprintu na 60 metara u dvorani, u skoku udalj, troskoku, u trci na 200 metara i štafeti. Od kada treniram, 15 godina sam neprikosno­veni prvak Balkana u svim disciplina­ma. Kad ja dođem na takmičenje, takmičari kažu: „Cvele, ti si prvi, a mi se borimo za drugo mesto“- priča vremešni Nišlija vedrog duha.

Najdraža odličja doneo je sa Olimpijski­h igrara za veterane u Torinu 2013. godine, gde je branio boje Srbije.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia