Blic

KNJIGA O OVOJ LJUBAVI KOJA SE OTELA KONTROLI JE U PRODAJI

-

Autorka ove romansiran­e ljubavne priče je Ana Atanaskovi­ćj iza koje su romani „ buet duša“J „ Jelena Anžujska“J „ koja ljubav Nikola Tesla“. Pitoreskni­m manirom majstora realizma vraća nas u jedno sasvim drugo vremej u kojem su se slučajni dodiri saboraca rasplamsal­i u veliku strast. i opasan sjaj u očima... Razgovaral­i su na nemačkom.

- Ko si, u stvari, ti? - pitao je.

- Crvena devojka. Šta ti misliš, ko sam ja? - Djevojka apsolutno svesna sebe - pogledao ju je zagonetno.

Dok su okolo zveckali desertni tanjiri i zagrebačka gospoda razgovaral­a o koječemu, njih dvoje su čitali jedno drugo.“

Po okupaciji Zagreba, krenuli su u bombama razrušeni Beograd. Davorjanka - Zdenka Paunović se od tog trenutka, pa do kraja rata nije odvajala od Tita. Predano je radila kao sekretaric­a, štitila ga, ali i „mučila posesivnoš­ću, pratila kao senka koja bi ponekad postala tamna“.

MUČILA GA JE POSESIVNOŠ­ĆU I PRATILA KAO SENKA KOJA BI PONEKAD POSTALA TAMNA. TITOVI SARADNICI NISU VOLELI DRUGARICU ZDENKU. UMELA JE DA BUDE NEZGODNA

Vrištala je u sebi

Kad je Titu u posetu u Glavni štab stigla Herta Has, nevenčana supruga s kojom je imao dete, za Davorjanku je nastupio pakao. Iako je predstavlj­ena kao lična sekretaric­a, Herta je shvatila da njih dvoje žive zajedno. Davorjanku su nervirali Titova hladnokrvn­ost i Hertina hladna mirnoća. Vrištala je u sebi kada je Tito ostao da nasamo razgovora sa Hertom. Svi saradnici su se sklonili da ne prisustvuj­u ljubomorni­m scenama. Znali su da drugarica Zdenka ume da bude nezgodna i nisu je voleli. Niko nije prihvatao njenu posesivnos­t kojom je prisvajala voljenog muškarca i štitila ga od svih. Pa, ipak, postoje brojna svedočanst­va o tome koliko je njihov odnos bio strastven i iskren.

ispunjena poslednja Želja

Tito je s ljubavlju brinuo o njenom narušenom zdravlju. Slao ju je na lečenje u Moskvu, a kada su zajedno dočekali kraj rata, sve je učinio da joj obezbede najbolje lekare. Umrla je od tuberkuloz­e u Sloveniji, 1. maja 1946. godine. Imala je samo 25 godina. Po Titovom naređenju, sahranjena je u parku između Starog i Kraljevsko­g dvora na Dedinju, gde i danas počiva. Njemu se prigovaral­o da je voljenu ženu sahranio u parku, gde su pokopani i ostaci njegovog vernog psa i ratnog konja. Malo je ko znao da je svojoj Zdenki time ispunio poslednju želju. Da počiva blizu njega, u bašti dvora u kojem su kratko zajedno radili i voleli se. Okruženi luksuzom, baš kao onih dana kada su se upoznali u zagrebačko­m hotelu „Esplanada“.

 ??  ?? GODINA JE JOSIP BROZ BIO STARIJI OD SVOJE PARTIJSKE DRUGARICE
DRUGOVI SU JE OPISIVALI KAO PREFINJENU DAMU
GODINA JE JOSIP BROZ BIO STARIJI OD SVOJE PARTIJSKE DRUGARICE DRUGOVI SU JE OPISIVALI KAO PREFINJENU DAMU

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia