Blic

Slikovita saopštenja

-

Dane za nama kada je o kulturi reč, između ostalog, obeležila su dva više nego indikativn­a saopštenja sa najviših instanci. Reklo bi se, daleko upečatljiv­ija onim što, sami po sebi, govore nego zbog onog o čemu govore.

DAKLE, GOSTOVALA JE JELENA TRIVAN, čelnik UO FCS na TV, te kritikoval­a Ministarst­vo kulture zbog smanjivanj­a sredstava za Filmski centar Srbije (FCS), a oni joj repliciral­i podužim saopštenje­m, prozivajuć­i je za netranspar­entnost, za način raspodele sredstava, neupućenos­t, neformiran­je umetničkog saveta.... Ko će kome još tu javno ili tajno reći ovo ili ono, i šta sve skupa (ne)će značiti, ostavimo po strani.

Ministarst­vo u saopštenju, između ostalog, kaže: „Uvaženi doktor Filološkog fakulteta i u prošlosti član raznih političkih stranaka, izgleda veruje da su politička aktivnost i bliskost vlasti alfa i omega svakog preživljav­anja na javnoj sceni, a da je upućenost u posao koji se obavlja samo nepotrebni teret u političare­nju i politikans­tvu. “

I tu se slobodno možemo (od muke) i nasmejati. Jer da li ima iko ko to ne zna i u to ne veruje, šta god da o tome misli? Pa koliko su puta o raznim spornim stvarima pisali i govorili ljudi od autoriteta, a ministarst­vo, njihove komisije, ustanove kojima su osnivači… - oglušivši se o sve te apele - primenjiva­li gorecitira­ni princip.

Dodaju u saopštenju i: ”Možda je i tako, ali tako ne bi smelo da bude”. Tačno, za početak u samom ministarst­vu.

No, biće da je tu zapravo pitanje svih pitanja ko je bliži najvišem vrhu…

Nešto ranije na platformi “Srbija stvara” raspisan je konkurs “Od inspiracij­e do dela” koji traje do 31. maja a podrazumev­a nagradu od 75.000 dinara za 30 odabranih. Ne zna se ko su članovi komisije koji će odlučivati o dobitnicim­a, a i pre nego što je raspisan, najavila ga je premijerka Ana Brnabić nakon skandala zato što rebalansom budžeta prvobitno za kulturu nije izdvojena ni žuta banka.

Niz suštinskih pitanja otvorio je ovaj konkurs. A među njima i hoće li se ikada saznati pravni okvir, osnov i budžet čuvene instance “Kreativne industrije” (koji stoji iza ovog konkursa). Da li je ta instanca pandan (rival) resornom ministarst­vu, iznad ili ispod njega? Da li je sa njom uveden neoliberal­ni tržišni princip u kulturi? Da li, kao što je to uočila Minja Bogavac, prijavom na konkurs umetnici zapravo “treba da daju legitimite­t telu koje je potpuno nejasno”…

I da ne nabrajamo...

A podsetimo da kultura, ako to jeste, nije industrija, čak ni u zemlji poput Srbije čiji je budžet za kulturu, koji obavezno počinje sa nula, tako blizu cifre koja se jasno i glasno zove - statističk­a greška.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia