Blic

KULTURA ODAVNO NEMA ZNAČAJ U OVOJ ZEMLJI KOJI ZASLUŽUJE

-

Na sceni Opere i teatra Madlenijan­um pre 15 godina odigrana je predstava “Don Kihot” u režiji i izvedbi Dragana - Gagija Jovanovića. Publika će sutra ponovo imati priliku da pogleda onlajn ovu predstavu.

Na pitanje da li je i borba za kulturu danas borba sa vetrenjača­ma, poznati glumac kaže da je to prepreka s kojom ćemo se teško izboriti ukoliko vlast ne poseduje osećaj za vrednovanj­e kulture.

- Kultura odavno nema značaj u ovoj zemlji koji zaslužuje, ali moram da priznam da su skoro najzaslužn­iji za takvo stanje sami kulturni radnici, odnosno oni koji se tako predstavlj­aju. I tu se pojavilo mnogo politike, mnogo novaca se razvlačilo jednim te istim ljudima koji su ušli u sistem i klanove. Raspoređiv­ali su ga za svoje egzibicije koje je retko ko video, a pozorište nije napravljen­o za svoje stvaraoce, već za publiku - kaže u razgovoru za Tanjug Dragan Jovanović.

Ističe i da naša najvrednij­a zaostavšti­na jeste kultura, jer bez nje - mi smo izgubljene ovčice koje tumaraju okolo u potrazi za boljim pašnjacima.

- Dok sam igrao predstave po svetu, dešavalo se da ne mogu da razgovaram sa našim mladim ljudima jer nisu znali srpski. To je slučaj sa većinom naše dece koja se tamo rađaju ili su otišli kad su bili mali. Jezik je prva linija fronta i ako ga zaboravimo, zaboraviće­mo naše poreklo i istoriju koja je, istina, ponekad za zaborav, ali je uglavnom za slavu i ponos - smatra Jovanović.

Skloni smo tome, dodaje, da se stidimo sebe samih, a i za to ima puno opravdanja.

Međutim, iz svoje kože ne možemo iskočiti, to smo što smo i idemo dalje, bre - jasan je glumac.

 ??  ?? MNOGO NOVACA SE RAZVLAČILO JEDNIM TE ISTIM LJUDIMA KOJI SU UŠLI U SISTEM I KLANOVE
MNOGO NOVACA SE RAZVLAČILO JEDNIM TE ISTIM LJUDIMA KOJI SU UŠLI U SISTEM I KLANOVE

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia