Blic

GREŠKA MOŽE DA ZNAČI ŽIVOT, BILO JE I RIZIČNIH SITUACIJA

- LJUBOMIR TOZEV

Kadrovi ostvarenja koje je oduševilo Srbiju snimani su na 89 lokacija, a ispaljeno je 2.566 metaka, od čega 342 samo u jednom danu, dok je slupano čak osam automobila. Među opasnijim scenama su i pad niz stepenice, sudar automobila, borbe, spaljivanj­e objekta, momenat kada automobil pregazi telo, a za pripreme pojedinih scena potrošeni su sati i sati, kaže za “Blic“glavni kaskader Ivan Kostadinov.

Gledaoci su u prethodnih nekoliko meseci imali prilike da prate jednu od najuzbudlj­ivijih kriminalis­tičkih triler serija „Južni vetar“. Gotovo u svakoj epizodi imamo prilike da vidimo kako se glavni akteri poput Miloša Bikovića susreću sa vatrenim obračunima u kojima bude puno nastradali­h, ali tu su i scene brze vožnje ulicama Beograda, automobili ili kafići lete u vazduh i čitav niz drugih nimalo naivnih scena...

Iza svih akcionih momenata kako na filmu, tako i u seriji krije se Ivan Kostadinov, jedan od pet svetskih najboljih kaskadera koji je zajedno sa Džerardom Batlerom radio čuveni film „Pad Londona“.

Prvi put u razgovoru za srpske medije, državljani­n Bugarske otkriva kako je izgledalo raditi na projektu koji je zasigurno mnoge ostavio bez daha.

- Za mene najteža scena je bila scena borbe između Miloša Bikovića i Aleksandra Sano. Imali smo izuzetno kratko vreme da uvežbamo sve, a izvodili smo je kasno uveče. I uz sve to nismo imali dublere. Tokom cele ove veoma važne scene u isto vreme su postojale akcione sekvence koje je trebalo sprovesti. Kada miksuješ takve stvari, to je kao da će bomba da eksplodira. Sve se na kraju završilo dobro. U jednom momentu imamo scenu kada automobil dva puta udara kaskadera i na kraju sam bio izuzetno srećan kada sam video kako smo uspeli sve da realizujem­o da izgleda odlično - priča Ivan Kostadinov i dodaje:

- Snimali smo pad niz stepenice, sudar automobila, borbe, momenat kada automobil pregazi telo... Verovao sam u srpski i bugarski tim, kao i u njihove mogućnosti. Kada automobil dva puta

BILO JE POTREBNO DA U SVAKOJ SEKUNDI BUDEM SIGURAN GDE SE NALAZI SVAKO OD GLUMACA, JER KADA SU UMORNI, MOŽE DA DOĐE DO KOBNIH GREŠAKA, KAŽE KASKADER IVAN KOSTADINOV

je zamislio ne budu realizovan­e onako kako su napisane do detalja, te da nije postojao strah.

- Teško da neko snimanje može da me uplaši. Postoji faktor materijaln­e odgovornos­ti koja je ozbiljna, ali imam dovoljno iskustva da mogu da smislim jednostava­n trik ili foru da prevaziđem određene probleme, skratim ili promenim scenu dosta brzo. Kada ulazite u snimanje, imate ideju kako želite da uradite određene scene, ali snimanje je živa stvar. Toliko faktora utiče na krajnji rezultat da skoro nikada ne uradite scenu onako kako ste zamislili. Nisam od onih koji se tvrdoglavo drže inicijalne ideje tražeći na taj način neku sigurnost. Trudim se da analiziram atmos

feru, geogr a f i ju, mogućnosti i u takvim situacijam­a se prepustim instinktu. Često scena ispadne bolje od prvobitne ideje - poručuje reditelj.

Serija je, inače, snimana 83 dana u Srbiji, dva u Italiji i Sloveniji, a imala je 3.046 kadrova. Učestvoval­o je 135 glumaca od kojih je 107 bilo iz Srbije, 28 iz inostranst­va, i 1.226 statista. Snimano je na 89 lokacija, a zanimljivo je napomenuti da je tokom snimanja ispaljeno 2.566 metaka, od čega 342 samo u jednom danu.

Naravno, zbog mnogih kadrova u kojima je akcenat bio stavljen na brzu vožnju, bilo je slupano čak osam automobila.

- U svemu sam uživao. Nisam imao neke teške zadatke i scene koje ne znam kako bih rešio. Nisam imao dublera i sve scene sam sam snimio. Ovo što sam do sada snimio nije bilo toliko zahtevno, nisam morao na primer da skačem sa drugog sprata. U dobroj sam kondiciji i sve ovo mi je zanimljivo i da se još više uživim u ulogu - kaže Miodrag Radonjić, koji je u seriji tumačio lik Baće. A glavni glumac, Miloš Biković, zauvek se urezao u srca publike ulogom čuvenog Maraša. On ističe da se nije libio da sedne za volan i da većinu akcionih scena izvodi bez pomoći kaskadera.

- Lično sam vozio u rikverc, ali u kontrolisa­nim uslovima. Brinuli smo o bezbednost­i u saobraćaju. One najzahtevn­ije scene ipak su uradili profesiona­lci - kaže Biković koji je objasnio i da je uloga kriminalca bila i te kako uzbudljiva:

- Takve uloge je uzbudljivo igrati jer je potrebno opravdati tog čoveka. Taj posao za glumca nije težak nego je pravo zadovoljst­vo - izjavio je Biković.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? TOLIKO FAKTORA UTIČE NA KRAJNJI REZULTAT DA SKORO NIKADA NE URADITE SCENU ONAKO KAKO STE ZAMISLILI, KAŽE REDITELJ ZA „BLIC“
TOLIKO FAKTORA UTIČE NA KRAJNJI REZULTAT DA SKORO NIKADA NE URADITE SCENU ONAKO KAKO STE ZAMISLILI, KAŽE REDITELJ ZA „BLIC“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia