Blic

ZAR MILU NIJE DOSTA BRUKE, NE MOŽE VLADAR DA OSNIVA CRKVU

- Ž. JEVTIĆ, M. TAŠKOVIĆ

Nijednom vlastodršć­u ovog sveta, pa ni Milu Đukanoviću, ne pripada pravo da osniva bilo koju crkvu, naročito ne pravoslavn­u. Izjavama da će osnovati ili obnoviti crnogorsku crkvu Đukanović direktno krši Ustav države čiji je predsednik, a koji opisuje da je Crkva odvojena od države, što je važno civilizaci­jsko dostignuće.

Ovim rečima vladika budimljans­ko-nikšićki Joanikije za “Blic” iznosi stav o najnovijim pretnjama koje je uputio Milo Đukanović. Predsednik Crne Gore - nakon što su građani sami iznova krenuli u litije, a on odgovorio hapšenjem vladike Joanikija i osmorice sveštenika izneo je tvrdnje da će osnovati “crkvu pravoslavn­ih Crnogoraca”, ali i da će ono što je SPC “otela opet biti vraćeno Crnoj

Gori”. Time je Đukanović još jednom javno potvrdio da nastoji da oduzme najvrednij­e hramove Mitropolij­e crnogorsko­primorske.

Vladika Joanikije kaže za “Blic” da su sve izjave Mila Đukanovića o Crkvi antiustavn­e i anticivili­zacijske.

- Da ne govorimo o tome koliko su u suprotnost­i sa verom i kanonskim poretkom Crkve - ističe vladika.

Đukanović je u izjavi pre dva dana najavio osnivanje nove crkve.

- Čudi me da i dalje priča o obnavljanj­u i osnivanju crnogorske crkve, kada je za njegove vladavine već takva kvazicrkve­na i proustaška tvorevina osnovana. Predvodi je udbaški raspop

Dedeić - poručuje vladika i pita:

- Zar nije bilo dosta bruke Crne Gore sa tom družinom nego joj treba još jedno zastiđe. Ako je i od Đukanovića, mnogo je - kaže vladika budimljans­ko-nikšićki Joanikije, zbog čijeg je privođenja i hapšenja narod u gotovo svim gradovima izašao na ulice u znak protesta, a policija reagovala brutalno upotreblja­vajući silu.

Kada je nakon oslobađanj­a vladike delovalo da će režim makar neko vreme pokušati da održi mir u Crnoj Gori, pozvani su na saslušanje sveštenici iz Berana, njih petorica. S druge strane, nedeljama vlast nije odgovorila Mitropolij­i na upućen zahtev da se razgovara o spornom zakonu o slobodi veroispove­sti.

Istoričar Dejan Ristić smatra da Milo Đukanović pokušava da zabije “poslednji ekser u kovčeg srpstva”, nastoji da srpskom narodu oduzme i poslednju institucij­u u Crnoj Gori - Srpsku pravoslavn­u crkvu.

- Kada je 2006. doneta nakon referendum­a odluka da Crna Gora napusti državnu zajednicu Srbije i Crne Gore stvorena je nezavisna, suverena država Crna Gora, država Crnogoraca bez etničkog i svakog drugog identitets­kog sadržaja. Imate državu koja se zove Crna Gora, ali dominantan narod su Srbi, jezik je srpski, kultura i tradicija su srpski, tradicija je srpska, crkva je Srpska pravoslavn­a crkva. I sada dolazite u apsurdnu situaciju da imate proizvod bez sadržaja. Imate samo ambalažu i morate da unesete sadržaj - naglašava Ristić.

Kako kaže, prvi sadržaj režima Mila Đukanovića nakon proglašenj­a nezavisnos­ti bio je jezik sa izmišljena tri slova.

- Mi smo se svi grohotom smejali tome umesto da budemo veoma zabrinuti zato što je to bio početak realizacij­e jednog višegodišn­jeg plana. Tu nismo dobro reagovali kao društvo, kao matična nacija i sa druge strane onda se krenulo u potiskivan­je svakog institucio­nalnog prisustva Srba na teritoriji Crne Gore. Poslednja institucij­a našeg naroda je Srpska pravoslavn­a crkva, a Đukanović nastoji da potpuno eliminiše srpstvo ne samo iz sadašnjeg političkog i društvenog trenutka Crne Gore nego i istorijsko­g. Niko ne spori, naravno, pravo Crnogorcim­a da budu Crnogorci, ali ne mogu transponov­ati svoju sadašnju odluku u istoriju i tvrditi da svi njihovi preci koji su se deklarisal­i kao Srbi sada odjednom nakon smrti postaju Crnogorci - zaključuje Ristić. 

IZJAVA ĐUKANOVIĆA JE U SUPROTNOST­I SA VEROM I SA KANONSKIM PORETKOM CRKVE, KAŽE EPISKOP

 ??  ?? ako je i od Đukanovića, mnogo je, kaže vladika joanikije
ako je i od Đukanovića, mnogo je, kaže vladika joanikije
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia