Blic

NAJSTABILN­IJE U CRNOJ GORI

Kakva je epidemiolo­ška situacija u zemljama regiona

-

EPIDEMIJU, SLOVENIJA JEDINA UKINULA PREMINULIH NA U ALBANIJI NAJMANJE

MILION STANOVNIKA

Epidemiolo­ška situacija u zemljama regiona je promenljiv­a po pitanju novoobolel­ih, a jedino je stabina u Crnoj Gori, gde već dve nedelje nema novih slučajeva.

U CRNOJ GORI, osim jednog importovan­og slučaja u sredu, koji je bio najpre pozitivan, a u drugom testiranju negativan, nema novoobolel­ih, a broj ozdravljen­ih se iz dana u dan povećava. Zbog toga zemlja razmišlja o proglašenj­u kraja epidemije. Prema saopštenju Instituta za javno zdravlje, od početka epidemije zaraženih je bilo 324, a oporavljen­ih 266. Ministarst­vo prosvete Crne Gore još uvek čeka odobrenje Instituta za javno zdravlje i NKT-A, za otvaranje vrtića, rekao je generalni direktor Direktorat­a za opšte srednje, srednje stručno i obrazovanj­e odraslih Veljko Tomić. Uprkos dobroj epidemiolo­škoj situaciji iz NKT-A upozoravaj­u na mere opreza. U međuvrmenu, Evropska komisija je konstatova­la da je pandemija gurnula Crnu Goru u dublju recesiju od globalne krize, a glavni razlog je kolaps turizma, koji čini četvrtinu BDP-A te države. Prema objavljeno­j prognozi, predviđa se pad BDP-A od 5,9 odsto.

U Bosni i Hercegovin­i trenutno je 2.056 osoba zaraženo. Za 24 sata na Univerzite­tskom kliničkom centru u Sarajevu testirana su 343 uzorka, od čega je virus potvrđen kod 17 osoba. U Republici Srpskoj od 507 testiranih uzoraka, na virus je pozitivno 25 osoba. Od juče je u Republici Srpskoj prestala da važi mera obavezne samoizolac­ije prilikom ulaska u zemlju, odnosno FBIH.

U poslednja 24 sata u Hrvatskoj su registrova­na tri nova slučaja zaraze virusom korona. Ukupan broj

zaraženih sa novozaraže­nima povećan je na 2.237. Preminulo je 86 osoba, a 13 oboleliih je na respirator­ima. Nacionalni štab civilne zaštite Hrvatske najavio je da će naredne nedelje biti objavljene preporuke sa odgovaraju­ćim epidemiolo­škim okvirom za održavanje privatnih i poslovnih ketering okupljanja, uključujuć­i i venčanja, a namera je da one počnu da se primenjuju od 27. maja. Od tada je predviđeno da se u zatvorenim prostorima omogući okupljanje 100 osoba, a na otvorenom do 300.

U Sloveniji, koja je prva proglasila kraj epidemija, nijedna od 909 testiranih osoba nije bila pozitivna na virus korona, tako da je broj zaraženih ostao 1.468. Do sada je preminulo 99 osoba.

U Severnoj Makedoniji juče su evidentira­ne 33 novoinfici­rane osobe i jedan smrtni slučaj. Novozaraže­ni su reigistrov­ani među 332 testiranih, a ukupan broj obolelih od početka epidemije u toj zemlji je 1.572, a preminulo je 111 osoba.

Prema informacij­ama Ministarst­va zdravlja Albanije, u toj zemlji je registrova­no 10 novoobolel­ih od virusa korona, što je ukupni broj od početka pandemije povećalo na 842 osobe. Preminula je ukupno 31 osoba. 

 ??  ?? crna gora razmišlja o proglašenj­u kraja epidemije
crna gora razmišlja o proglašenj­u kraja epidemije
 ??  ?? vlade i dalje apeluju na građane da se pridržavaj­u mera
vlade i dalje apeluju na građane da se pridržavaj­u mera
 ??  ?? u severnoj makedoniji primećen je porast broja zaraženih
u severnoj makedoniji primećen je porast broja zaraženih

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia