Blic

ZELENA MASKA ZA OSMEH NA LICU

Tačno godinu dana nakon divljih svinja, prestonico­m šetaju, na svu sreću, znatno bezazlenij­e „njuške“nalik simpatično­j Pepi Prasetu. Toliko bezopasne da uopšte ne ugrožavaju ni druge ni sebe. Sve zahvaljući novoj, domaćoj, zelenoj maski.

- MARKO TAŠKOVIĆ

Krajem prošlog proleća atrakcija na novobeogra­dskim bulevarima bilo je krdo dežmekasti­h životinja koje je, nakon poplave Velikog ratnog ostrva, spas pronašlo na asfaltu prekoputa reke. I danas je borba za život slična. Samo što je umesto vodostaja porastao broj novozaraže­nih virusom korona. I to ne na Velikom ratnom ostrvu, nego u celom svetu. Cela planeta zabeležila je pre dva dana najveći broj novoinfici­ranih na Covid-19. Na sreću, u Srbiji situacija nije alarmantna, ali je dovoljno ozbiljna da se ne preporučuj­e izlazak iz kuće bez zaštite na licu.

Tek što je nova, zelena maska, proizvod domaće firme „CCS Solutions“, promovisan­a, našla se u prometu, pa tako i na licu pisca ovih redova. Beli filter je uredno postavljen ispod vrha zelene maske nalik propeleru. Za sve ostalo - uputstvo za upotrebu nije bilo potrebno.

Udobne trake nisu opteretile ni uši ni vrat, a pritom su dovoljno čvrsto držale celu zaštitu i na nosu i na ustima. Bez ikakvog pomeranja. Prijemčivo­st plastične maske nije poremetio čak ni ubrzani hod. Ispod zaštite je vazduh strujao taman toliko da ruke nisu imale šta da traže na licu nijednog trenutka. Sve je bilo potaman i licu i plućima i telu. Samo je očima bilo neobično. I to tuđim.

- Ličiš mi na Pepu Prase. Ali, ne stoji ti ružno. Pomalo je smešno na prvi pogled. Međutim, kada malo bolje obratim pažnju, nije ni toliko neobično. A kako funkcioniš­e ta maska? Je l‘ dobra - prošla je drugarica na kafi za nepun minut put od čuđenja do radoznalos­ti.

Jednako zanimljivo bilo je i u pekari.

- Izvinite, je l‘ vam to ona maska što je bila na televiziji? Super. Ličite mi na Bibopa i Rokstedija iz „Nindža kornjača“- nasmejala se devojka u redu.

Jednako domišljat bio je i sladoledži­ja u užem centru grada.

- Isti si Vejn iz „Betmena“- kao da je znao kakve

sve nadljudske moći stvara maska.

Za razliku od drugih zaštita za lice, ova nova, zelena maska ne dozvoljava ni klicama ni znoju da se pojave u blizini nosa i usta. A pritom ne stvara nikakve tragove niti nelagodu na licu. Što je najbitnije, dugotrajna je pa jedan filter može da isprati četvorodne­vne aktivnosti, između ostalih i vožnju gradskim prevozom.

- Izvinite, videla sam vas i juče sa tom maskom. Je l‘ tačno da traje tri meseca? Ja sam sličnu masku nosila kada sam prskala vinograd na placu - željna priče je bila starija putnica u autobusu.

Ni susret sa ukućanima nije mogao da prođe bez poređenja.

- Je l‘ se sećaš kada si bio mali, pa kad si stavljao onu moju masku iz ostave. Tu masku sam dobio u vojsci pošto sam bio dežuran za zgradu... - glava porodice ne bi zaćutao ni kada bi stavio zaštitu na usta.

glioblasto­m, koji se zasad veoma teško leči ili se nikako ne leči.

Tumor se ne može odstraniti jer se nalazi na tzv. grani života, pa je Aleksandar do sada bio izložen zračnoj terapiji i hemioterap­iji. Aleksandar je ležeći pacijent koji teško govori, teško se kreće, što je rezultat teške bolesti i onkoloških terapija. Nada da se loše prognoze ne moraju ostvariti se probudila kada je porodica čula za pozitivna iskustva ljudi koji su se lečili u inostranst­vu. Međutim, novčana sredstva su trenutna prepreka. Svi koji žele da mu pomognu mogu posalti SMS poruku: 792 na 3030 ili uplatom na dinarski račun: 160-6000000043­03745 ili devizni račun: 1606000000­04306655; IBAN: RS35160600­0000043066­55, SWIFT/BIC: DBDBRSBG. Pomoć se može uplatiti platnim karticama putem E-doniraj ili uplatom sa vašeg Paypal naloga. 

 ??  ?? Za razliku od drugih zaštita za lice, nova maska ne dozvoljava ni klicama ni znoju da se pojave u blizini nosa i usta i ne ostavlja trag domaća firma proizvela je 30.000 ovakvih maski koje će se uskoro naći na licima medicinara ZAŠTITA
Za razliku od drugih zaštita za lice, nova maska ne dozvoljava ni klicama ni znoju da se pojave u blizini nosa i usta i ne ostavlja trag domaća firma proizvela je 30.000 ovakvih maski koje će se uskoro naći na licima medicinara ZAŠTITA
 ??  ?? za dva minuta od osmeha do radoznalos­ti, nova maska je sve zaintrigir­ala
za dva minuta od osmeha do radoznalos­ti, nova maska je sve zaintrigir­ala
 ??  ?? „kao lik iz nindža kornjača“, bilo je i duhovitih komentara
„kao lik iz nindža kornjača“, bilo je i duhovitih komentara
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia