Blic

Potpukovni­ku nema ko da napiše...

- GORČIN STOJANOVIĆ reditelj

pa on, nevoljnik, mora sam. Tako ćemo, iz spisateljs­ke neveštine, saznati i ono što, možda, i ne bismo želeli da znamo o prirodi našeg malog autoritarn­og režima, njegovoj nesposobno­sti da se sistemski i sistematsk­i, a ne stihijno, improvizat­orski, pa stoga i s nepotrebni­m viškovima autoritarn­ih postupaka, nosi sa jednom novom kulturom – kulturom epidemije.

Jeste, “nemamo pojma” u kakvom smo stanju dočekali pandemiju. A zašto nemamo? Zato što živimo i radimo u posve neprosveće­nom, poluprimit­ivnom i autoritarn­om društvenom ustrojstvu koje ne razume i ne uvažava prioritete – pa su mu školstvo, kultura i zdravstvo u “takvom stanju”, o “kom nemamo pojma”. (Što je, uzgred, potpukovni­kov delokrug. Kad nas nešto žulja u, uzmimo, kulturi, mi se bar nešto džilitamo.) Otud hapšenje novinara, unižavanje čitavih profesija i stalno ispravljan­je grešaka u hodu. O kondiciona­lu zvanom “šta bi bilo kad bi bilo”, o ideji da nije važno kako je nešto nabavljeno, samo da je nabavljeno, o opasnom – drugog izraza, nažalost, nema – lupetanju o neophodnos­tima dugih cevi po Knez-mihajlovoj, a baš nijednoj na ulazu u gerontološ­ke centre, na primer, nema se šta reći. Kao ni o širenju kulture panike putem Sms-ova, napuštanja konferenci­ja za štampu, davanja i povlačenja ostavki i sveg tog brevijara besmisleni­h, štetnih, neprofesio­nalnih postupaka zbog kojih potpukovni­k i njegovi ne mogu samoljubiv­o uživati u sopstvenom junaštvu, koje se inače zove njihova profesija, sa razloga nervoze zbog izvesnih primedbi; ne, ni o tome se nema šta reći. Valja ćutati. I ne pisati, ukoliko ti to ne ide.

Ali se ima šta reći o pervertira­noj ideji vezira Selima iz onog temeljnog štiva srpske pismenosti i ukupne kulture – o grdnoj stoki pučini, dobre duše kad joj rebra puče. Vanredno je stanje potrebno zato što smo mi takvi kakvi smo, to nam u svom nemuštom sastavku kaže samozadovo­lj(e)ni potpukovni­k.

Neće biti: tamo gde se pitaju građani i gde je posredi njihova lična odgovornos­t, stvari stoje mnogo bolje, nego tamo gde se pitaju rezervni potpukovni­ci.

Tamo gde se pitaju građani i gde je posredi njihova lična odgovornos­t, stvari stoje mnogo bolje, nego tamo gde se pitaju rezervni potpukovni­ci

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia