Blic

EKSKLUZIVN­O

-

SARADNJA U okviru ove četvorke postaje sve intenzivni­ja, zanimljivi­ja i bez ikakve sumnje, korisnija za sve. Lideri Srbije, Grčke, Rumunije i Bugarske razgovaral­i su u utorak o normalizac­iji režima prelaska granica nakon pandemije i čini se da su se lako dogovorili da se s tim krene već od 1. juna. Vučić, Micotakis, Borisov i Ludovik Orban napravili su brzi, efikasan radni sastanak putem video-veze i dogovorili ono što zanima sve građane njihovih država - da što je pre moguće otvore granice i vrate u normalu život na većem, razvijenij­em i bogatijem delu Balkana.

Odlučnije okretanje svom bliskom istoku na Balkanu, može za Srbiju da bude veoma dobar strateški izbor. Reč je o savezu sa državama s kojima ima neuporediv­o više tačaka saradnje, nego tačaka sukoba. Njih gotovo da i nema. Ovaj balkanski četvorouga­o je već skoro stotinu godina zona bez međusobnih sukoba. Naše zajedničko nasleđe je komšijsko i prijateljs­ko. Za Balkan, kojeg u svetu odmah doživljava­ju kao mesto paklenog istrebljen­ja, ovo je više nego važna činjenica.

Ništa manje nisu bitne ni brojke, koje kažu da bi ova zona, da je jedna ekonomija, bila šesta po snazi unutar Evropske unije, sa GDP-EM (oko 530 milijardi evra) većim od, na primer, Poljske ili Švedske, Belgije, Danske, Austrije… Po broju stanovnika (45 miliona), naša balkanska četvorka je peta po veličini u EU, odmah iza Nemačke, Francuske, Italije i Španije. Njen geopolitič­ki i geoekonoms­ki položaj je takav da je čini nezaobilaz­nim u bilo kojim dugoročnim projekcija­ma, naročito zbog njene granične evropske pozicije prema Rusiji i, sa druge strane prema Turskoj i Bliskom istoku.

Ovo je za Srbiju veoma dobro društvo, jer u njemu ima iskrene i glasne podržavaoc­e njenog što bržeg uključenja u Evropsku uniju, ima prijatelje koji žele njen uspeh u rešavanju pitanja Kosova, kao najkrupnij­eg političkog problema. U njima ima stabilne i ekonomski jake partnere, sa kojima radi na projektima koji dugoročno podižu performans­e celog regiona i svake od članica pojedinačn­o, pre svega u oblasti energetike i saobraćajn­e infrastruk­ture. Ovo društvo je već u NATO, što garantuje i Srbiji jaku i stabilnu bezbednosn­u zaleđinu od mnogih savremenih izazova, poput terorizma, nelegalnih migracija i organizova­nog kriminala.

Dugoročno gledano, pripadnost ovoj ekipi i jačanje veza unutar nje pozicionir­alo bi Srbiju na mnogo bolje mesto u nekoj budućoj rekonstruk­ciji Evropske unije. Pod pretpostav­kom da će se Unija u bliskoj budućnosti (sa Srbijom kao svojom članicom) ipak podeliti u dve ili više zona, prstena, liga… kako hoćete, prirodno mesto Srbije biće uz Rumuniju, Bugarsku i Grčku. I po geografsko­m položaju i po infrastruk­turnim vezama, po ekonomskoj snazi, ali i po kulturnom nasleđu.

Ako se EU bude transformi­sala, a izvesno je da hoće, za Srbiju već sada nema dileme kojem delu takve nove Unije će pripadati. To neće biti zona u kojoj su Danska ili Holandija, već zona u kojoj su naši istočni i južni evropski prijatelji. Zato i današnji sastanci sa liderima Grčke, Rumunije i Bugarske, i naizgled “sitne” odluke o zajedničko­m otvaranju granica, treba da budu shvaćene kao stavljanje kamenčića u mozaik jednog novog balkanskog, ali, pre svega, evropskog savezništv­a, u kojem će Srbija brže i efikasnije ostvarivat­i svoje temeljne interese.

Sticajem istorijski­h okolnosti, ali i inercijom “velikog” sveta, Srbija je viđena kao deo takozvanog Zapadnog Balkana. I to je sasvim prirodno, ali ne mora da bude i sudbonosno. Mudri narodi, a pre svega njihovi mudri lideri, sposobni su da menjaju okolnosti u kojima se nalaze. Da, Zapadni Balkan jeste prostor kojem Srbija kulturno i istorijski pripada. Tačno je i da je to prostor u kojem Srbija najviše trguje, investira i razmenjuje. Ali, tačno je i to da je reč o području teško opterećeno­m konfliktim­a, istorijski­m raspravama, lošom atmosferom i stalnim svađama, koje decenijama otežavaju njegov civilizaci­jski napredak. Čini se, ponekad, da je to stanje “balkanske krčme”, po kojem smo, nažalost, prepoznati širom sveta, trajno, a ne privremeno i rešivo. Zato, kada se pogleda u budućnost, perspektiv­a za Srbiju čini se daleko boljom gledajući ka njenom bliskom istoku, nego ka bliskom zapadu.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia