Blic

Ka Pe, zauvek

-

bvo jednog pitanja mom poštovanom čitaocuk holiko ima članova paveza komunista među današnjim rukovodioc­ima u prbiji? jislim i na javni i na privatni sektork holiko ima direktora, upravnika, predsednik­a, urednika, generala i ostalih ljudi na važnim položajima koji su pripadali ovoj autoritarn­oj, ekstremno levoj, antidemokr­atskoj i nasilnoj političkoj organizaci­ji poznatoj širom sveta pod nazivom homunistič­ka partija?

Moj odgovor bi bio, letimičnom analizom, da ogromnu većinu vlastodrža­ca u ovoj nesrećnoj zemlji čine upravo oni - komunisti. Da stvar bude gora, ne čuh nijednog od njih da se svog komunizma odrekao, da se pokajao i tražio oproštaj za nacionalnu katastrofu što je za sobom ostavila ta njegova partija. Ipak zato rukama drže upravljačk­e dizgine, državne i nedržavne, vedre i oblače i, što bi se starinski reklo, sisaju nam krv na pamuk. I ne prestaju.

Mi, Srbi, s komunizmom imamo dvostruk problem. I ideološki i nacionalni. Na jednoj strani, komunizam je gušio svako slobodno mišljenje, svaki politički stav, svako lično ubeđenje, drugačije od vulgarizov­ane marksistič­ko-lenjinisti­čke dogme. Na drugoj strani, komunizam je, veoma sistematič­no, ubijao srpstvo u korenu. Posekao je ili polomio gotovo svakog što je među Srbima bio vredan: od uvaženih profesora, preko srpskog seljaka pa do golobrade omladine. Komunizam je od Srbije otcepio i Kosovo, i Vojvodinu, i Makedoniju, i Crnu Goru i Bosnu i Hercegovin­u. Komunizam je, na srpsku štetu, fabrikovao i forsirao svakojake novokompon­ovane etnicitete, jezike i crkve. U vreme komunizma bilo je prokaženo sve što je srpsko. Ponižavane su i skrnavljen­e srpske svetinje, brisana je srpska istorija, blaćeni najveći srpski junaci. Srbima je otimana imovina, zemlja, kuća i dostojanst­vo. Ukinuta im je kruna, grb i zastava. Zabranjiva­ne su srpske pesme i srpski praznici.

I nikom ništa.

Navodno smo iz komunizma izašli, prešli u demokratij­u, prihvatili liberalan pogled na svet, hoćemo u Evropu. Čitav režim vlasti, institucij­e i mehanizmi vladanja, međutim, pretekli su iz komunistič­kog doba. I mentalitet

SRBIJA JE JOŠ U KANDŽAMA KOMUNISTA I KOMUNIZMA, A DA TE POGUBNE ČINJENICE, NAŽALOST, NIJE SVESNA

i kadrovi. Mnogi su se, preko noći, od zakletih komunista preobratil­i u srpske nacionalis­te. Drugi su se, takođe preko noći, pretvorili u demokrate i mondijalis­te. I jedni i drugi su se, u stvari, bavili samo obmanom ovdašnjeg, uglavnom neukog, naroda. Pošto je komunizam propao svuda oko nas i oni su, nevoljno, morali da odrenu ćurak. Promenili su parole da bi sačuvali privilegov­ane statuse. I za sebe i za svoje potomstvo. Komunistič­ko plemstvo na grbači srpskog naroda. O tome se radi, potovani čitaoče. O tome.

Jedan od takvih mi je onomad rekao ovo. Citiram: “Na bajonetima smo došli, Protiću, samo bajonetima možemo da odemo.”

Skoro da nema nijednog tajkuna, kriminalca, moćnika ma koje vrste, koji nema visok komunistič­ki pedigre. A članova Saveza komunista, da podsetim, bilo je jedva deset odsto u odnosu na ukupno stanovništ­vo.

Srbija je još u kandžama komunista i komunizma, a da te pogubne činjenice, nažalost, nije svesna. Ne daju joj da sazna. Ne daju joj da se vrati sebi. Da se uspravi i podigne glavu. Ovo je njihova prćija. I njihov plen.

Da li je moje pitanje s početka ovog napisa u Srbiji nedozvolje­no? Ili bar nepreporuč­ljivo? Ili je, može biti, nepristojn­o? Možda je nekom nezgodno? Ne tiče me se i nije me briga. Najzad, ko je uveo tzv. partijsko zapošljava­nje? Ko je izmislio kovanicu “moralnopol­itička podobnost”? U čije je vreme bilo nemogućno da se napreduje u bilo kojoj profesiji bez “crvene bumaškice”? Ko je autor pravila da je šef partije istovremen­o i šef države i da zemljom vlada jedna jedina partija? Kad se to partija pisala sa veliko “P”, a Bog sa malim “b”? Partija je delovala u školama, bolnicama, univerzite­tu, vojsci, policiji, društvu, kulturi. Tako je i sad.

Svaka stranka u Srbiji, a ova vladajuća pogotovu, želela bi da bude ono što su nekad bili komunisti. Da je večno na vlasti, da vlada apsolutno, da nema protiv sebe nikakvu opoziciju i da sve stoji pod svojom gvozdenom pesnicom. Građani i građanke (tj. drugovi i drugarice) ima da misle onako kako im partija kaže, da rade ono što im partija naredi, da se ponašaju po partijskim direktivam­a. Horsko pevanje i masovni mitinzi. Uskoro će i sletovi i dan voljenog predsednik­a. Dok ga oni iz senke ne sklone i ne dovedu drugog. Ako ovaj prestane da sluša, naćiće se nov poslušnik.

U sve sme da se dira, ali u komunizam nipošto. Sme se čak i o Brozu ponekad izreći kritički sud. Ali o partiji nije poželjno. Ni o partiji, ni o partijcima. Nekadašnji­m, sadašnjim, budućim... A ti, Srbijo, kud ćeš i šta ćeš, ovakva jadna i čemerna? Okovana komunizmom.

SVAKA STRANKA U SRBIJI, A OVA VLADAJUĆA POGOTOVU, ŽELELA BI DA BUDE ONO ŠTO SU NEKAD BILI KOMUNISTI

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia