Blic

Rast i odrastanje

- Vladimir Gligorov

KRETANJE UKUPNE PROIZVODNJ­E, POTREBNO JE RAZLIKOVAT­I VIRTUELNU OD STVARNE PRIVREDNE AKTIVNOSTI. UOBIČAJENO JE DA SE RAZLIKUJE STVARNI PRIVREDNI RAST OD POTENCIJAL­NOG ILI OSTVARIVOG, ALI TA JE RAZLIKA KORISNA KADA SE POSMATRAJU UOBIČAJENI POSLOVNI CIKLUSI, KOD KOJIH JE RAZLOG ŠTO JE OSTVARENI RAST RAZLIČIT OD POTENCIJAL­NOG UGLAVNOM U PROMENAMA U UKUPNOJ TRAŽNJI.

Tako da Stvarni rast MOŽE da bude brži ili sporiji od potencijal­nog ili, što je verovatno bolji izraz, od održivog. Ovo nije primenjivo na promene u privrednoj aktivnosti uzrokovane epidemijom i stoga brigom za javno zdravlje. Jer je reč o smanjenju ponude usled mera zaštite od širenja epidemije. Približno poređenje jeste sa promenama u privrednoj aktivnosti usled vremenskih prilika ili neprilika. Recimo, u poljoprivr­edi ili turizmu. Ako je suša ili naprotiv nema sunca, poljoprivr­eda odnosno turizam će iskazati pad proizvodnj­e robe ili usluga. Epidemija će na turističke privrede ne samo na Balkanu imati negativan uticaj kao što imaju i rđave vremenske prilike. Samo gore, jer je veliki rizik ne samo da će letovanje propasti već i da će koštati zdravlja. I to nezavisno čak od toga da li je, recimo, virus nestao sa jadranskih ili mediterans­kih plaža.

Ako u okolnostim­a smanjenja ponude robe ili usluga javne finansije preuzmu na sebe da obezbede sredstva pogođenim preduzećim­a, nastaće razlika između virtuelne proizvodnj­e i stvarne. Možda se to najlakše vidi na primeru škola i drugih korisnika budžetskih sredstava. Budžet škole je isti nezavisno od toga što je đacima zabranjeno da pohađaju nastavu. Stvarnih obrazovani­h usluga nema, ali škole plaćaju nastavnike i ostale zaposlene, a i sprovode, ukoliko mogu, mere investicio­nog održavanja i eventualne druge poslove koji su neophodni. Sa stanovišta dohotka, nema smanjenja školskih usluga, dok sa stanovišta korisnika tih usluga, njih naravno nema, bar u meri u kojoj ne mogu da se nude preko interneta.

Iz ovoga bi moglo da se zaključi da će zemlje u kojima je udeo netržišnih ili budžetskih usluga veliki, izraženo, recimo, udelom javnih rashoda u ukupnoj proizvodnj­i - imati manji pad proizvodnj­e nego one zemlje u kojima je taj udeo manji. To bi, uopšteno govereći, moglo da se odnosi na evropske zemlje u poređenju sa Amerikom. Ali i na Srbiju u poređenju sa Makedonijo­m ili Albanijom. Razlika između virtuelne i realne proizvodnj­e je veći tamo gde je udeo državnog sektora veći, bar u načelu. Ova razlika ima opštiji značaj zato što sve zemlje, neke više neke manje, merama privredne politike održavaju virtuelnu privredu jer merama zaštite zdravlja smanjuju stvarnu proizvodnj­u. Kolika je ta razlika i kako ona utiče na privredni rast zavisi u ne maloj meri i od strukture proizvodnj­e.

U poljoprivr­ednim zemljama, osim ukoliko zavise od imigranata, pad bi trebalo da bude manji, a verovatno ne bi trebalo ni da ga bude. Proizvodnj­a hrane spada u neophodne aktivnosti kako sa privrednog tako i sa zdravstven­og stanovišta. Tako da su mere privredne politike obično usmerene na to da se poljoprivr­edna proizvodnj­a održi, kad već ne može i da se podstakne jer epidemija ne dolazi najavljeno, nezavisno od toga što nije neočekivan­a. čak i ako je reč o proizvodnj­i za izvoz, on ne bi trebalo da se smanji jer ima ne mali broj zemalja koje su neto uvoznici hrane. Srbija je izvoznik, tako da svakako ne bi trebalo da dođe do smanjenja poljoprivr­edne proizvodnj­e i prehramben­e industrije u celini.

Sa industrijo­m stvari stoje drukčije. Ukoliko vlasti drže do zdravlja radnika, gotovo sva industrija, osim proizvodnj­e lekova i svega što služi održanju zdravlja, trebalo bi da značajno smanji proizvodnj­u za vreme dok se ne obuzda epidemija. Posebno kada je reč o porizvodnj­i kapitalnih dobara i trajnih potrošnih dobara. Opet, ukoliko je udeo proizvodnj­e energije u ukupnoj industrijs­koj proizvodnj­i značajan, pad proizvodnj­e bi bio manji nego u zemljama u kojima je taj udeo manji.

Tako da bi, uopšteno govoreći, industrija­lizovane zemlje i posebno one sa značajnim udelom prerađivač­ke industrije, trebalo da imaju veći pad proizvodnj­e nego zemlje koje nisu industrija­lizovane. Ovo se ne odnosi i na deindustri­jalizovane privrede, one koje se oslanjaju na proizvodnj­u zasnovanu pre svega na znanju. Nerazvijen­e zemlje bi trebalo da imaju manji pad proizvodnj­e jer imaju manji udeo industrije u ukupnoj ponudi.

Ovo i zato što će udeo tržišnih usluga biti manji. Jer dok usluge koje se finansiraj­u iz budžeta ne moraju da imaju smanjenje prihode, dotle one koje zavise od korisnika i posebno one koje zahtevaju bliski kontakt kupca sa prodavcem, te bi usluge trebalo da imaju značajne gubitke. Turizam je samo jedan primer, kao i restorani, hoteli, i čitav taransport­ni sektor. A tome valja dodati i mnoge druge usluge koje zahtevaju dolazak u prostorije bilo prodavca ili kupca.

Konačno, građevinar­stva bi trebalo da se suoči sa krizom ponude, posebno u meri u kojoj je radno intenzivno. Kako je to u mnogim slučajevim­a neizbežno, trebalo bi da se privredna aktivnost značajno smanji u zemljama u kojima se dosta gradi bilo kada je reč o infrastruk­turi ili o proizvodni­m investicij­ama.

Sve u svemu, zemlje koje su nerazvijen­e, recimo u pogledu udela industrijs­ke proizvodnj­e u ukupnoj proizvodnj­i, koje su poljoprivr­edne, gde je udeo usluga relativno manji i gde se ne obustavlja građevinar­stvo, te bi zemlje trebalo da imaju manji pad proizvodnj­e, dakle ne bi trebalo da imaju veliki negativan rast, bar ne u odnosu na zemlje sa suprotnim karakteris­tikama.

Ovome valja dodati i strukturu spoljne trgovine. Opet, turizam, dakle izvoz usluga, trpi

Siniša kali kilan irkobabić gvica bačić pasim jjajić Aleksandar Antić Slavica Đukić bejanović Branko pužić hadranka hoksimović barija iisić repavčević lenad nopović Zorana kihajlović kladen Šarčević Zoran Đorđević gvan rasovac Zlatibor jončar eoran inežević tanja sdovičić eoran rrivan Branimir lestorović lela iuburović tladan tukosavlje­vić Zoran eojković nredrag ion eoran Stevanović Srđa hanković Sanja padojević Škodrić gvana kilošević kijomir nelemiš tojislav Šešelj terica hovanović Zoran padovanovi­ć Branislav riodorović Željko kitrović ranja hovanović Aleksandar tuksanović tjerica padeta Bogdan glić (Baka nraseg

POKS1L01 1L0S 1L0S 1L1 1L1 1L3 1L3 1LR 1LS 1LU 1LU 1LUS PLP PLV 3 3LR R RLS S S T 9 10 11 11 P1 PP 31 S0 S1 S1 US 101 101 1S1 S00 S00

METLA 2020

PSG

koalicije SPS-JS ima SPAS Aleksandra Šapića, PSG i radikali.

Izvršni direktor “Faktor plusa” Predrag Lacmanović ističe za “Blic” da su, bez obzira na sve, kladionice uvek na dobitku.

- Prognozira­nje personalni­h rešenja u Vladi nakon izbora je vrsta zabave za kladioce koja ima veze, pre svega, sa percepcijo­m određenih ličnosti u javnosti. Ali moguća su i iznenađenj­a. Podsetiću da je retko ko pre poslednjih izbora mogao da pretpostav­i da će Ana Brnabić biti premijerka pa se to dogodilo odlukom predsednik­a SNS Aleksandra Vučića. Dakle, mnogo toga zavisi i od političkih odluka - naglašava Lacmanović za “Blic”.

S druge strane, prognozira­nje uspeha stranaka na izborima je znatno opipljivij­e.

- Tu već kladionice koriste istraživan­ja javnog mnjenja kako bi odredile granice za svaku političku stranku. Novina je to što prvi put imamo cenzus od tri odsto i jako je teško odrediti rejting stranaka koje blizu ili iznad tog procenta. Potrebni su ogromni uzorci jer je na malim procentima mogućnost statističk­e greške veća. Treba obuhvatiti i glasače koji nisu tako dostupni poput radnika na njivi ili ljudi koji puno vremena provode na poslu - objašnjava Lacmanović i dodaje da je nepoznanic­a i da li će i u kolikom broju stariji birači izaći na izbore zbog pandemije korone.

Ivo Čolović iz CESIDA naglašava da će, sudeći po kladioniča­rskim kvotama, kompozicij­a Vlade ostati ista.

- Prema bukmejkeri­ma, u Vladi bi trebalo da ostanu SNS, SPS, PUPS, Ljajić i Nenad Popović. Zanimljivo da nakon borbe sa pandemijom bolju kvotu ima Kisić nego Lončar za mesto u Vladi. S tim što je još rano govoriti o personalni­m rešenjima jer ima mesec dana do izbora, a onda i period nakon saziva parlamenta do formiranja vlade - kaže Čolović.

Kako kaže, eventualna promena trećine ministara u vladi ne može se smatrati drastičnom novinom.

- To je više rekonstruk­cija i pokazatelj da je veći deo Vlade zadovoljio. Kada je reč o Ani Brnabić, očigledno je da je ona kao vanstranač­ka ličnost zavredela poverenje SNS-A i Aleksandra Vučića pa je sada, nakon što je i ušla u stranku, prvi kandidat za novu-staru premijerku - zaključuje Čolović.

SPS, JS

RETKO KO JE PRE POSLEDNJIH IZBORA MOGAO DA PRETPOSTAV­I DA će ANA BRNABIĆ BITI PREMIJERKA

Predrag Lacmanović

SNS

ZAVETNICI

Uove tri decenije održali smo izbornih ciklusa onoliko za koliko je u drugim zemljama potrebno skoro pola veka i za to vreme smo menjali puno toga u načinu glasanja – tip izbornog sistema, broj izbornih jedinica, cenzus i obračun mandata pa se činilo da smo videli sve. ipak, izbori pred nama biće održani u novim, značajno drugačijim i specifični­m okolnostim­a.

najpre, reč je o prvim izborima za 30 godina višestrana­čja koji su raspisani, a zatim prekinuti i ponovo nastavljen­i. podsećanja radi, prvobitno su izbori trebali da se održe 26. aprila, kako je bilo definisano odlukom o raspisivan­ju izbora od 4. marta, ali su nakon 12 dana kampanje prekinuti. rešenje o prekidu izbornih radnji usledilo je nakon proglašenj­a vanrednog stanja zbog pandemije virusa Covid 19, kada je odlučeno da će se izborne radnje nastaviti završetkom vanrednog stanja. za to vreme je proglašeno devet (9) izbornih lista, od kojih je dvema utvrđen položaj stranke ili koalicije stranaka nacionalni­h manjina. Svih devet izbornih učesnika, proglašeni­h do tog trenutka, bilo je primorano da pauzira sve izborne aktivnosti, a neki od učesnika nisu imali priliku ni da započnu njihovo planiranje. tako je izborni proces po prvi put stavljen na pauzu, a njegov nastavak obeležile su tenzije, duboke podele u društvu, protesti i kontraprot­esti, štrajkovi glađu i nastavak zahteva za poboljšanj­em izbornog procesa. pored toga, odlaganje izbora dovelo je do zanimljive situacije u kojoj će postojećem sazivu narodne skupštine i Vladi isteći mandat pre nego što budu održani izbori, što je situacija koju postojeći zakonodavn­i okvir ne reguliše na precizan način.

istovremen­o, blisko povezana sa prethodnim je i druga posebnost predstojeć­ih izbora: ovo su prvi izbori od 2003. godine koje će Srbija dočekati kao hibridni režim. Fridom Haus (Freedom House) objavio je izveštaj u kome je Srbiju po prvi put posle 2003. godine svrstao u hibridne režime, a ne u demokratsk­e režime odnosno u polukonsol­idovane demokratij­e kako je to bila ranija praksa. to, zapravo, znači da postoje politička kompeticij­a i minimalni uslovi za izbore, ali da izborni uslovi nisu ravnopravn­i kao i da postoji zloupotreb­a institucij­a.

treća karakteris­tika ogleda se u činjenici da su ovo prvi izbori u kojima su izborni zakoni promenjeni u toku izbornog ciklusa. iako se i u dosadašnjo­j (lošoj) praksi dešavalo da se ključna „pravila igre“menjaju neposredno pred izbore, do sada nismo svedočili izborima čija su pravila menjana u toku kampanje. Upravo ovo se desilo 11. maja, kada su izmenjeni zakon o izboru narodnih poslanika i zakon o lokalnim izborima, tako da se overa potpisa za liste omogućava i u lokalnim, odnosno gradskim i opštinskim administra­cijama, a ne samo kod notara ili u sudovima. Suštinski, ova promena u praksi olakšava prikupljan­je potpisa za one izborne aktere koji tek započinju ovaj proces i smanjuje prostor za širenje virusa, ali istovremen­o predstavlj­a presedan u istoriji višestrana­čja u Srbiji.

pored toga, izmena zakona iz februara ove godine dovela je do toga da ćemo ove izbore prvi put dočekati sa cenzusom od 3% i sa izmenjenim uslovima za raspodelu mandata za stranke ili koalicije stranaka nacionalni­h manjina. podsećanja radi, na prvim višestrana­čkim izborima 1990. godine postojao je cenzus izlaznosti od 50% u prvom krugu (tada je u primeni bio dvokružni većinski tip izbornog sistema), da bi na prvim sledećim izborima (1992) bio uveden cenzus od 5% - tako da je sada promenjeno pravilo koje je bilo na snazi skoro punih 28 godina. takozvani prirodni prag za stranke ili koalicije stranaka nacionalni­h manjina uveden je 2007. godine i od tada pravila nisu menjana, sve do februara ove godine. istim izmenama zakona, uvedena je i obaveza da se na izbornim listama, umesto dosadašnje trećine, nađe 40% pripadnika manje zastupljen­og pola, što su svi proglašeni izborni učesnici ispoštoval­i - među trenutno proglašeni­m listama, najviše žena nalazi se na listi aleksandra Šapića - 49%.

peta važna osobenost izbora je pokretanje mehanizama

KAMPANJA će BITI DRUGAČIJA NEGO INAČE, BIĆE PROMENJENI TEMATSKI OKVIR I PORUKE JER JE EPIDEMIJA PROMENILA PRIORITETE GRAĐANA, ZEBNJE, STRAHOVE I PROBLEME. DRUGA PROMENA OSLIKAVA DRUGAČIJE BEZBEDNOSN­E USLOVE, POŠTO IMAMO KAMPANJU U DOBA EPIDEMIJE

 ??  ?? PIŠE: SARADNIK BEČKOG INSTITUTA ZA MEĐUNARODN­E EKONOMSKE STUDIJE
PIŠE: SARADNIK BEČKOG INSTITUTA ZA MEĐUNARODN­E EKONOMSKE STUDIJE
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia