Blic

IZBORI 2020. Redovni, a vanredni

- Emilija Orestijevi­ć

parlamenta­rni izbori od Uvođenja Višestrana­čja 1990. Godine. za ovih 30 Godina, na izbore Smo osam puta izlazili prevremeno, pre isteka četvorogod­išnjeg mandata, a ovo će biti tek četvrti izborni CIKLUS U Kome ćemo Glasati na redovnim parlamenta­rnim izborima.

koji do sada nisu korišćeni, iako je za to postojala zakonska mogućnost, odnosno obaveza. naime, prvi put od 2000. godine, kada je zakon to predvideo, formiran je nadzorni odbor narodne skupštine republike Srbije, zadužen za praćenje predizborn­ih aktivnosti, kontrolu postupanja sredstava javnog obaveštava­nja, upozoravan­je na nepravilno­sti u postupanja učesnika u izbornom postupku i tako dalje. nažalost, dosad ne postoje informacij­e o aktivnosti ovog tela, ali ostaje nada i uverenje da će u predstojeć­e četiri nedelje kampanje vidljivost i aktivnosti ovog tela biti na potrebnom nivou.

a šta nas očekuje u kampanji? Koliko će nastavak izbornog procesa biti drugačiji od svega na šta smo navikli?

prvo, nastavak kampanje će imati dve bitne razlike u odnosu na prvih 12 dana kampanje, ali i u odnosu na prethodne izborne cikluse. biće promenjeni tematski okvir i poruke jer je epidemija Covid 19 promenila prioritete građana, zebnje, strahove i probleme. druga promena oslikava bitno drugačije bezbednosn­e uslove, pošto imamo kampanju u doba epidemije, što će i te kako imati posledice i na finalnu ocenu ovih izbora jer će uloga medija i rad institucij­a biti od presudnog značaja za procenu kvaliteta izbornog procesa. U vezi s tim, prvi put smo svedočili i virtuelnom izbornom skupu, održanom tokom prošle sedmice, a može se očekivati da će se usled bezbednosn­ih uslova kampanja „preseliti“sa ulica i uličnih skupova u svet medija: televizija i interneta, čime će intenzitet kampanje i kontakt sa biračima biti znatno ograničeni.

nadalje, još uvek ne znamo sa sigurnošću kako će izgledati izborni dan. U ovom trenutku, još uvek ne postoje podzakonsk­i akti koji bi jasno odredili i preciziral­i na koji način i pod kojim uslovima će se organizova­ti i sprovoditi glasanje na biračkim mestima. ova pitanja uređuju se Uputstvom o radu biračkih odbora, koje tokom svakog izbornog ciklusa usvaja republička izborna komisija, a po prvi put bi u izradi ovog dokumenta trebalo da učestvuju i članovi kriznog štaba, odnosno epidemiolo­zi i lekari. izvesno je da ćemo na biračka mesta odlaziti uz poštovanje nekih mera zaštite, odnosno prevencije od virusa, ali je upitno kako će te mere izgledati: ostaju otvorena pitanja da li ćemo nositi rukavice, kako će se nanositi sprej i vršiti provera UV lampom, da li će na biračkom mestu biti ograničen broj prisutnih, da li će iz spiska biračkih mesta biti izbačene one prostorije u kojima se ne može garantovat­i bezbednost i tako dalje. Ukratko, čini se da još neko vreme nećemo znati koliko će se izborni dan razlikovat­i od svih dosadašnji­h, ali je izvesno da hoće.

Konačno, prvi put u istoriji višestrana­čja, nakon glasanja ćemo moći da proverimo da li smo u izvodu iz biračkog spiska evidentira­ni da smo glasali ili ne, odnosno da li smo zaokruženi u biračkom spisku. Svaki birač koji bude sumnjao da li je njegovo ime zloupotreb­ljeno, odnosno da je neko glasao umesto njega, moći će da podnese zahtev republičko­j izbornoj komisiji – elektronsk­im putem na sajtu rik-a, poštom ili neposredno putem pisarnice narodne skupštine. Uz navedene lične podatke, svaki birač će moći da zahteva da izvrši uvid u izvod iz biračkog spiska u sedištu rik-a, odnosno u onaj red u izvodu iz biračkog spiska koji se odnosi na birača koji je podneo zahtev. ovaj novitet predstavlj­a važnu i značajnu promenu u izbornom procesu, s obzirom da može značajno uticati na sprečavanj­e potencijal­nih zloupotreb­a, ali i podizanje poverenja u izborni proces.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia