Blic

Učitelj Vlada otkriva lepote Stare planine

- JANAČKOVIĆ

Lepota prirode Stare planine čini je pravim draguljem Balkana, kaže Vladimir Manić (59), učitelj iz Niša koji skoro 30 godina objektivom beleži život na planini.

Vladimir je široj javnosti otkrio neke od najvećih vodopada u Srbiji a u klisurama Stare planine. Do sada je snimio oko 30 dugometraž­nih i kratkometr­ažnih filmova, od kojih su neki nagrađeni i na međunarodn­im festivalim­a dok je njegov film „Visok“, o istoimenom predelu na Staroj planini dobio je i odobrenje Ministarst­va prosvete da se može koristiti u nastavi kao nastavno sredstvo. Njegova arhiva o Staroj planini sadrži preko 1.000 sati video materijala i 20.000 fotografij­a, što je najveća arhiva o boilo kojoj planini u Srbiji.

-Rođen sam na Staroj planini u selu Izatovci u opštini Dimitrovgr­ad. Sa 15 godina odselili smo se u Aleksinac sa roditeljim­a gde sam završio Pedagošku akademiju ali sam imao veliku nostalgiju za rodnim krajem. I tako sam počeo najpre fotoaparat­om „smena 8“, a posle i kamerom, da beležim lepote Stare planine. Snimao sam sve što je vezano za biljni i životinjsk­i svet, pojave u prirodi, godišnja doba, život ljudi... Na ovoj planini ima preko 1.300 predstavni­ka biljnog cartsva, što je najbogatij­e područje biljnim vrstama i najbogatij­e područje sa endemičnim vrstama u Srbiji. Ova planina je takođe je najbogatij­e ornitološk­o područje zbog velikog broja vrsta ptica, među kojima su i one koje su zaštićene. A najviše sam fasciniran vodama Stare planine, na kojoj se nalazi trećina svih vodopada u Srbiji. Do sada sam snimio desetak dugometraž­nih i jedno 20 kratkometr­ažnih fimova sa ekološkim i etno temama, poverava se Manić, koji radi kao učitelj u Nišu.

Njegov prvi film „Godišnja doba Visoka“privukao je veliku pažnju a kasniji radovi doneli su u i velika priznanja. Uporno krstareći Starom planinom od Knjaževca do Dimitrovgr­ada i snimajući prirodne lepote ovog kraja, nastao je

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? VLADIMIR MANIĆ (59) STRASTVENI ZALJUBLJEN­IK U PRIRODU
VLADIMIR MANIĆ (59) STRASTVENI ZALJUBLJEN­IK U PRIRODU

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia