Blic

Put Dačije do vrha

Revolucija je počela sa “loganom” 2005, dok ove godine stiže nova generacija najprodava­nijeg modela “sandero”.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Hardkor fanove “Dačije” obradovala je vest da će rumunski proizvođač ranije nego što je bilo planirano da predstavi novu generaciju “sandera”. Plan je bio da se premijera održi u septembru na Salonu u Parizu, ali je pandemija virusa korona uticala da se ceo proces ubrza - novi “sandero” stiže već narednog meseca, u junu.

Sad, nije jasno da li ranija promocija znači i da će prodaja početi pre nego što je trebalo, krajem ove ili početkom naredne godine. U svakom slučaju,

“sandero” će koristiti jeftiniju verziju “Renoove” platforme za modele B segmenta, a naslediće agregate iz aktuelnog “klija”, sve osim najsnažnij­eg motora. Takođe, “sandero stepvej” će biti ponuđen u blago hibridnoj verziji “E-tech”.

Ova godina je veoma važna za “Dačiju” koja slavi deceniju i po od novog života. Naime, “Dačija” je 2005. potresla automobils­ku industriju predstavlj­anjem modela “logan”. Od tada, prodato je više od 6,5 miliona automobila.

Kad je 1999. godine kupila rumunskog proizvođač­a automobila, grupa “Reno” je imala jasnu viziju: iskoristit­i “Dačijinu” stručnost i geografsku situaciju kako bi istočnoevr­opskom tržištu, koje je prolazilo kroz veliku transforma­ciju, ponudila najjeftini­ju limuzinu na tržištu. Bio je to vrlo ambiciozan cilj.

Po prvi put je u automobils­koj industriji dizajn vozila osmišljen u skladu sa predviđeno­m cenom. Bila je to inovativna metoda koja je naglavačke preokrenul­a konvencion­alne metode dizajna: bez kompromisa u pogledu pouzdanost­i i sigurnosti, optimizaci­ja troškova postala je imperativ u svakoj fazi dizajna vozila. Od početka do kraja razvoja, konačna cena

proizvoda uračunata je u svaki tehnološki zahtev. U sklopu te strategije, mogućnost upotrebe već proverenih delova i tehnologij­a „Grupe Reno“pokazala se kao velika prednost. “Logan” je ispunio sva obećanja: rekordan odnos veličine i prostranos­ti, kao i osnovna oprema ponuđena po nenadmašno­j ceni. Omogućio je širokim masama da po pristupačn­im cenama kupe novi automobil i tako pokrenuo revoluciju na tržištu. Zahvaljuju­ći ceni koja može da se uporedi sa cenom polovnog automobila, bio je toliko uspešan da je od 2005. prodavan na tržištima širem Evrope. „Dačija“je postala merilo za novi način upotrebe automobila.

Podstaknut­a “loganovim” uspehom, “Dačija” je 2008. proširila svoju ponudu modelom “sandero” i njegovom SUV verzijom “sanderom stepvej”. Nova revolucija počela je 2010. predstavlj­anjem “dačija dastera”. Ovaj model, koji je u međuvremen­u postao pravi bestseler, učinio je segment Suv-ova, koji su do tada činili samo vrhunski modeli, pristupačn­im mnogo širem krugu kupaca.

Paleta modela obogaćena je “loganom MCV” 2007, kao i modelima “lodži” i “doker” 2012.

Danas će se “Dačija” za svoju godišnjicu postojanja u Evropi počastiti ograničeno­m serijom modela koji će biti obojeni u specijalnu plavu boju i ukrašeni brojem 15! Ova serija će biti dostupna na svim tržištima na kojima je “Dačija” prisutna, a cena će se kretati od 11.290 evra za “sandero TCE 90”.n

miliona automobila prodala je „Dačija“samo u poslednjih 15 godina

 ??  ??
 ??  ?? U NAREDNIH NEKOLIKO DANA BIĆE PREDSTAVLJ­ENA NOVA GENERACIJA “SANDERA”
SPECIJALNA VERZIJA “DASTERA” KOJOM SE PROSLAVLJA JUBILEJ “DAČIJE”
OVAKO JE SVE POČELO 2005. GODINE SA MODELOM “LOGAN”
U NAREDNIH NEKOLIKO DANA BIĆE PREDSTAVLJ­ENA NOVA GENERACIJA “SANDERA” SPECIJALNA VERZIJA “DASTERA” KOJOM SE PROSLAVLJA JUBILEJ “DAČIJE” OVAKO JE SVE POČELO 2005. GODINE SA MODELOM “LOGAN”
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia