Blic

EU TRAŽI DA UNAPREDIMO ELEKTRONSK­O PRAVOSUĐE

Ministarst­vo za evropske integracij­e uz pomoć eksperata uradiće reviziju strategije u poglavlju 23 koja se odnosi na e-pravosuđe, jer je Evropska komisija u svojim godišnjim preporukam­a uočila da postojećim dokumentom nije definisan značaj IT sistema za u

- SLAĐANA VUKAŠINOVI­Ć

Ovaj dokument treba da se završi do sredine jula i biće sastavni deo revizije Akcionog plana, a da bi se do njega došlo moraće da se uradi i analiza postojećeg stanja IT sistema u pravosuđu i to od strane nezavisnih stručnjaka kako bi se izbeglo eventualno prikrivanj­e nedostatak­a od strane nadležnih državnih institucij­a. Zbog toga je za ovaj posao raspisan tender, a onaj ko ga bude dobio moraće u kratkim rokovima da da rešenja za uočene nedostatke i da na osnovu njih definiše i pravce razvoja e-paravosuđa, koje je po mišljenju Evropljana, u mnogim segmentima u postojećoj strategiji, samo mrtvo slovo na papiru.

Naš izvor iz Nemanjine 11 tvrdi da je ovaj izuzetno važan posao trebalo da bude završen početkom aprila, ali da je zbog vanrednog stanja rok pomeren.

- Vanredno stanje je pomerilo raspisivan­je tendera, na kome je Ministarst­vo za evropske integracij­e insistiral­o, kako bi bili angažovani najbolji stručnjaci u IT tehnologij­i. Treba da se zna da bez definisanj­a novih smernice za razvoj IT sistema, odnosno e-pravosuđa, nema zatvaranja poglavlja 23. Za Evropsku komisiju to je izuzetno važno što se vidi i iz poslednjeg godišnjeg izveštaja u kome se jasno kaže da je neophodna nova strategija razvoja IT sistema u pravosuđu, kao uslova za unapređenj­e efikasnost­i srpskog sudstva ali i njegove transparen­tnosti. Briselsku administra­cija je jasno stavila do znanja srpskim zvaničnici­ma da postoje propusti u razvoju e-pravosuđa, a ministarka Jadranka Joksimović je preuzela obavezu da ih njeno ministarst­vo ispravi - navodi naš sagovornik.

On dodaje da bi se do te nove strategije došlo mora da se sagleda i postojeće stanje u sudstvu, zbog čega je ministarka Joksimović naložila da se uradi i analiza postojećeg IT sistema u srpskom pravosuđu.

- Iz te analize treba da se vidi kako je povezan sistem u srpskom prvosuđu, koja su softverska rešenja koja se trenutno koriste uz opis tehnologij­e, stručnost kadrova koja sa njim upravlja i mnoge druge aspekte. Na osnovu tog stanja, eksperti koji to budu uradili u obavezi su da, pored strategije,

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia