Blic

HTEO JE DA SE OSVETI NARKO-MAFIJI

Filipu Zavadlavu, 25-godišnjem Splićaninu, preti zatvorska kazna u trajanju od 50 godina ukoliko bude osuđen za trostruko ubistvo koje je počinio u januaru ove godine.

- IVANA KEŠANSKI

Zavadlav je optužen da je automatske puške izrešetao i ubio Marina Ožića Paića (25), Marina Bobana (25) i Juricu Torlaka (37) 11. januara ove godine.

Ne navodeći ime optuženoga, Županijsko državno tužilaštvo u Splitu je objavilo da je, nakon sprovedene istrage, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljani­na rođenog 1995. zbog tri dela teškog ubistva.

On se tereti da je počinio tri kaznena dela teškog ubistva, dela dovođenja u opasnost živote i imovinu, zatim delo nedozvolje­nog posedovanj­a, izrade i nabavljanj­e oružja i eksplozivn­ih stvari. Ukoliko bude proglašen krivim, mogao bi da dobije i do 50 godina zatvora.

Optužnica potvrđuje ranije navode policije i njegovih poznanika da je on želeo da se osveti kriminalci­ma i dilerima droge koji su iznuđivali novac od njegove porodice, a pre svega od njegovog brata koji je zavisnik od opijata.

- Optužnicom se optuženi stavlja na teret da je 11. januara 2020. u Splitu, prema prethodno donesenoj odluci

Optuženi se tereti da je bio svestan da dovodi u opasnost život, telo i imovinu većeg broja ljudi i vozila, navodi se u optužnici

ZAVADLAV JE TRENUTNO U ZATVORU U GOSPIĆU, A PRETHODNO JE BIO NA PSIHIJATRI­JSKOM ODELJENJU ZATVORSKE BOLNICE

i planu, u cilju bezobzirne osvete prema većem broju osoba iz narkomansk­og kruga koji su iznuđivali, pretili i fizički napadali njegovog brata i njega lično, na nezakonit način nabavio automatsku pušku marke „kalašnjiko­v“s većom količinom municije i u 15.35 sati, tako naoružan došao na predeo Šperuna u Velom Varošu - saopšteno je iz Državnog tužilaštva Republike Hrvatske, a prenosi „Jutarnji list“.

U optužnici se dalje navodi kako je on najpre, usred bela dana, ubio dve žrtve koje su bile na motoru. Kako se navodi, kada su se dva muškarca „obojica iz narkomansk­og kruga koji su prodavali drogu njegovom bratu i od njih iznuđivali novac“, dovezli motociklom u tu ulicu, „okrivljeni­k je, u nameri da ih usmrti, prema njima ispalio veliki broj rafalnih i pojedinačn­ih hitaca“. Vozač motocikla star 25 godina je zbog zadobijeni­h prostrelni­h rana preminuo na licu mesta, dok je suvozač (37) zadobio prostrelne rane zbog kojih je, iako mu je pružena hitna lekarska pomoć, preminuo u Kliničko-bolničkom centru Split.

Zatim je, navodi se, otišao ispred kuće porodice koja je poznata kao mesto iz kojeg se prodaju narkotici, i da je tamo tražio Jerka Malvasija. Kako ga nije našao, nastavio je dalje, a onda sreo, takođe na motoru, trećeg mladića koga je usmrtio višestruki­m pucnjima. Nakon ubistava je mirno odšetao, presvukao se i seo u kafić gde je uhapšen.

Tužilaštvo je predložilo da se optuženom produži istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanj­a kaznenog dela, kao i zbog posebno teških okolnosti prilikom kojih je počinio ova dela.

Inače, u petak je Malvasija, koji je uspeo da izbegne smrt od ruke Filipa Zavadlava, priveden zajedno sa još šestoricom osumnjičen­ih da su deo kriminalne grupe koja prodaje drogu.

n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia