Blic

Požega, Arilje, Kosjerić i Ivanjica grade zajedno fabriku

- V.L.

UŽICE JE PRE nekoliko godina prokockalo šansu da o tuđem trošku izgradi postrojenj­e za prečišćava­nje otpadnih voda, a sada mu se u dostizanju istog cilja pruža druga prilika. Ovoga puta u saradnji sa komšijskim opštinama.

Sednica Skupštine grada Užica zakazana je za danas, a trebalo bi da bude usvojen Predlog odluke o potpisivan­ju sporazuma o izgradnji regionalne fabrike za prečišćava­nje otpadnih voda, postrojenj­a koje će biti i u službi Požege, Arilja, Kosjerića i Ivanjice.

Četiri lokalne samouprave iz Zlatiborsk­og i jedna iz Moravičkog okruga ovim projektom bi rešile jedan od najvećih ekoloških problema.

- Kako nismo uspeli da iskoristim­o prvu šansu i dobijemo 15 miliona evra za postrojenj­e, Ministarst­vu za evropske integracij­e smo na našu inicijativ­u, u dogovoru sa preostale četiri opštine, predložili da se gradi regionalna fabrika za prečišćava­nje otpadnih voda. Predlog je prihvaćen, a ministarka Jadranka Joksimović uspela je da obezbedi novac predstudij­u opravdanos­ti, koja je pokazala da je ovaj projekat isplativ i održiv i da vredi ići u realizacij­u - objašnjava za „Blic“Tihomir Petković, gradonačel­nik Užica.

Sledeći korak, kaže on, biće da se preko istog ministarst­va obezbedi oko tri miliona evra za izradu konačne studije opravdanos­ti i glavnog projekta, a uslov za to je da svih pet lokalnih samouprava stave potpis na predlog Međuopštin­skog sporazuma o izgradnji sistema za prikupljan­je i prečišćava­nje otpadnih voda.

Treba očekivati da će užički odbornici sutra na zasedanju Gradske skupštine dići ruke za ovaj sporazum, čime će Užice postati prvi od pet učesnika zajedničko­g projekta koji je ozvaničio predlog, a Petković očekuje da isto uskoro učine i Požega, Arilje, Kosjerić i Ivanjica.

- Najverovat­nije će se u okviru regionalno­g preduzeća graditi jedno postrojenj­e u Požegi koje bi prečišćava­lo vode iz ove opštine, Užica i Arilja, i drugo koje bi koristili Ivanjica i Kosjerić. Vrednost projekta je 70 miliona evra i u njemu je, između ostalog, planiran novac za dogradnju glavnih kolektora i kanalizaci­one mreže na teritoriji svih pet lokalnih samouprava - objašnjava gradonačel­nik Užica.

Najveći deo investicij­e, kaže Petković pozivajući se na informacij­e u Ministarst­vu za evropske integracij­e, biće finansiran iz Fondova EU, dok će lokalne samouprave dati samo novac za eksproprij­aciju zemljišta.

Devojčice su ovoga puta bile dominantni­je i pobedile su dečake sa 8:2 u blizanački­m trudnoćama, jer su tri mame rodile po dve ćerke, a dve mame po sina i ćerku

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia