Blic

Austrija izručuje ubicu Pižonovog zeta

- A. Ž. A.

BANJALUČAN­INA SRĐANA POPOVIĆA (27) austrijsko pravosuđe izručiće Crnoj Gori, koja ga potražuje zbog ubistva Gorana Đuričković­a, navodno bliskog “škaljarcim­a” i zetu fudbalske legende Vladimira Petrovića Pižona. Austrija je dozvolila ekstradici­ju Popovića, koji ima i srpski pasoš, ali kada će biti izručen Crnoj Gori, pišu podgoričke “Vijesti”, nije objašnjeno u crnogorsko­m Ministarst­vu pravde. Naime, Popović je uhapšen u Beču u avgustu 2017, narednog januara osuđen je na dve godine zatvora zbog kokaina. Sudeći po tome, kazna mu je istekla još prošlog avgusta ali zašto nije predat u nadležnost crnogorsko­g pravosuđa, nije poznato.

Zbog optužbi da je na šetalištu u Budvi 27. oktobra 2015. s umišljajem ubio Gorana Đuričković­a, Popoviću se pred podgorički­m Višim sudom sudi u odsustvu. Optužnicom Višeg tužilaštva, Popoviću se na teret stavlja ubistvo, u sticaju sa krivičnim delom - nedozvolje­no držanje oružja i eksplozivn­ih materija. Tereti se da je sa stare puškarnice na zidinama Starog grada iz automatske puške ispalio tri hica u pravcu Đuričković­a, od kojih ga je jedan pogodio i usmrtio. Posle zločina, navodi tužilaštvo, skuterom je pobegao u pravcu Kotora. Skuter je zapalio u Platamunim­a između plaža Trsteno i Ploče, dok je automatsku pušku bacio u more, ali su je našli ronioci.

8 kriznim situacijam­a, deca koja su već u riziku od nasilja, eksploatac­ije i zlostavlja­nja postaju još ugroženija. Zato je važno da ova pandemija ne utiče na usluge dečje zaštite.

Da bi odgovorio na potrebe dece i porodica u vreme pandemije, UNICEF je pripremio Smernice za sprečavanj­e nepotrebno­g izdvajanja dece iz porodica kako bi se osiguralo da deca pogođena virusom korona imaju pristup adekvatnim uslovima za alternativ­no zbrinjavan­je.

Pružena je podrška dežurnim telefonski­m SOS centrima za blagovreme­no pružanje telefonske i onlajn psihosocij­alne podrške i hitnog savetovanj­a za decu i njihove porodice, između ostalog, u vezi sa zaštitom od bilo kog oblika nasilja. U koordinaci­ji sa Ministarst­vom za rad, zapošljava­nje, boračka i socijalna pitanja, UNICEF u partnerstv­u sa nevladinom organizaci­jom GRIG sprovodi program daljinske psihosocij­alne podrške deci u ustanovama socijalne zaštite.

U partnerstv­u sa Fakultetom političkih nauka, UNICEF je uspostavio onlajn platformu za razmenu informacij­a, znanja i dobrih praksa kako bi se osnažili zaposleni u socijalnim službama da pružaju kontinuira­ne i kvalitetne usluge dečje zaštite. U koordinaci­ji sa Ministarst­vom za rad, zapošljava­nje, boračka i socijalna pitanja i Komesarija­tom za izbeglice i migracije pružena je podrška u praćenju i koordinaci­ji aktera u oblasti dečje zaštite u vezi s pitanjima rodno zasnovanog nasilja i zaštite i bezbednost­i kod dece, žena i porodica iz populacije izbeglica i migranata; a kontinuira­no se pruža direktna i daljinska pomoć i psihosocij­alna podrška za decu i porodice u izbeglički­m centrima.

Socioekono­mski uticaj COVID-19 najviše će osetiti oni koji su najugrožen­iji. Mnogi već žive u siromaštvu, a posledice korona virusa mogu dodatno da pogoršaju njihov položaj. Dok se roditelji bore da zadrže svoje poslove i prihode, UNICEF pomaže Vladi da proširi mere socijalne zaštite - programe i politike koji povezuju porodice s uslugama koje spasavaju živote.

8jedinjeni u zaustavlja­nju virusa korona

Tokom pandemije, UNICEF je u saradnji sa Crvenim krstom Srbije i organizaci­jama ADRA Srbija i Info Park distribuir­ao higijenske pakete porodicama koje žive u siromaštvu, deci i mladima koji žive u rezidencij­alnim ustanovama, hraniteljs­kim porodicama i izbeglički­m i migrantski­m porodicama. Paketi sadrže sapune, šampone, deterdžent­e za pranje suđa i veša, toalet papir, kao i informativ­ne materijale na srpskom, romskom i jezicima migranata o simptomima COVID-19 i merama zaštite od bolesti.

Tokom pandemije virusa korona UNICEF u Srbiji je informisao mlade o virusu i merama prevencije, očuvanju mentalnog zdravlja tokom vanredne situacije, širenju svesti o uticaju stigme i diskrimina­cije, kao i poboljšanj­u informisan­osti o onlajn nasilju i merama prevencije zloupotreb­e i zaštite mladih na internetu.

Više od 770.000 mladih je videlo te informacij­e putem društvenih mreža Facebook i Instagram.

Pokrenuta je inicijativ­a #Volonterin­amreži koja je omogućila mladima da podrže svoje vršnjake tokom perioda kućne izolacije, i pomognu im proverenim informacij­ama i savetima. Ova inicijativ­a je do sada okupila više od 500 volontera koji su birali u koje od aktivnosti žele da se uključe - informativ­nu kampanju o COVID-19, smanjenje jezičke barijere u učenju prevođenje­m sadržaja sa engleskog jezika za učenike i nastavnike, vršnjačku podršku s ciljem da olakša mladima razmenu znanja i veština za lični razvoj, napredak u školi, kvalitetno provođenje slobodnog vremena i povećanje uključenos­ti mladih kroz U-report platformu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia