Blic

MEDIJI DOMINIRAJU U ZLATNOJ LIGI

- EKIPA “BLICA”

Džentlmens­ki bi bilo da su još dva najbolja kluba u Evrokupu ušla u elitno takmičenje, rekao je trofejni stučnjak Božidar Maljković.

Odluka Evrolige da poništi sezonu je i dalje glavna košarkaška tema na kontinentu. Klubovi su glasali da se ne vraćaju na teren, a od nosioca A licence samo je Efes bio da se igra. To je i razumljivo jer je klub iz Istanbula bio prvi na tabeli, sa velikim šansama da uzme trofej.

NEPRAVDA EVROPE

Vest koja je glasnije odjeknula u Srbiji je da nema proširenja lige. Svi koji su ove sezone bili deo Evrolige, biće i naredne. U prevodu, Crvena zvezda ostaje u eliti, dok Partizan mora da se zadovolji Evrokupom. Na taj način je svima stavljeno i do znanja da iz ABA lige, čak i da se nastavi, nema prolaza u Evroligu.

Predsednik Olimpijsko­m komiteta Srbije Božidar Maljković slaže se da nisu postojali uslovi da se sezona nastavi.

- Treba misliti na zdravlje igrača, pogotovo o evropskim košarkašim­a. U Španiji je u jednoj sezoni bilo 300 operacija igrača iz raznih razloga. Konačno se mislilo na igrače, pogotovo evropske koji, za razliku od Amerikanac­a, imaju samo pet, šest dana odmora posle sezone i pre okupljanja sa reprezenta­cijama - kaže Maljković.

ZAŠTO ZENIT?

Božidar Maljković je podsetio na svoj razgovor sa Đordijem Bertomeuom od pre nekoliko godina.

- Pitao sam ga kako gleda na to da od Milana do Atine nema više evroligaša. Sma- tram da je realno da još jedan klub, Partizan ili Budućnost, bude u Evroligi zbog respekta prema ovoj teritoriji koja je dala toliki broj vrhunskih igrača. Sada ima Dončića, Bogdanović­a, Bjelicu, pa veliki broj košarkaša iz Hrvatske, da nekog ne zaboravim. Iz Evrolige su rekli „kod nas nema poklona”. Imam pitanje za njih - čime je Zenit zadužio evropsku košarku više od Partizana? Zato što ima „Gasprom“. Šta je to nego poklon? Džentlmens­ki bi bilo da su još dva najbolja kluba u Evrokupu ušla u Evroligu. Partizan i Bolonja - dodao je Maljković.

Na Malom Kalemegdan­u su prihvatili vest iz Barselone, dok je zanimljivo da iz Partizana nije bilo komentara.

- Jedina ispravna, realna i poštena u ovakvim okolnostim­a. Ona je u skladu sa pravilima i propozicij­ama. Vidite, u našoj javnosti je izvršena zamena teza odmah nakon proglašenj­a pandemije. Odmah se krenulo sa kampanjom, licitiranj­em, što u ovakvim okolnostim­a nije u redu. Zdravlje učesnika je u prvom planu, nije samo zdravlje košarkaša, već

i stručnog štaba. Niko ovde nikome ništa nije poklonio niti je uzeo. Korona nam je svima uzela, treba gledati realnu situaciju. Ko je kakve kalkulacij­e imao, šta da vam kažem - rekao je prvi čovek

Crvene zvezde Nebojša Čović.

EFES HTEO DA IGRA

On je potvrdio da su samo iz Efesa glasali za nastavak, mada su i predstavni­ci Žalgirisa kasnije rekli da su tražili da se izađe na teren.

- Znam da je Efes ostao usamljen, jedini su insistiral­i da se igra. Svi klubovi su na početku bili da se Evroliga završi na terenu i Zvezda je bila da se završi. Zamolili smo da se u Beogradu odigra završnica. Predsednik Đordi Bertomeu je čekao situaciju sa aspekta pandemije, a znamo da u zemljama nije ista faza pandemije.

Čović ističe da će sledeće sezone biti veoma teško naći resurse.

- Ne dobija se prvak na sredini ili pred kraj sezone. Esencija košarke je plej-of. Šta da kažu, Efes, Barselona, Real? U krajnjem slučaju, šta da kaže i Zvezda? Svi smo izgubili i ne treba da pravimo neku atmosferu. Sledeća sezona biće izuzetno teška. Nama su ulaznice 30-35 odsto učešća godišnjeg budžeta. Ko će da plati kartu ako se ne bude igralo pred publikom upitao se Čović.

 ??  ?? košarkaši partizana će i sledeće sezone igrati evrokup: rade zagorac
košarkaši partizana će i sledeće sezone igrati evrokup: rade zagorac
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia