Blic

PAO PRETI EVROLIGI I ŽELI DA IGRA LIGU ŠAMPIONA

-

Zeleni nisu zadovoljni odlukom da se sezona poništi i razmišljaj­u da istupe, odnosno da se priklone takmičenju koje organizuje FIBA.

KLUBOVIMA KOJI SU ove sezone igrali Evroligu zagarantov­ano je mesto i u narednoj, koja bi trebalo da počne 1. oktobra. U startu je odbačena ideja da se liga proširi sa 18 na 20 timova jer se i ove godine videlo da je kalendar pretrpan i da je timovima naporno da odigraju čak 34. kola u ligaškom delu sezone, a zatim svežinu zadrže i za plej-of.

Ostanak na starom minirao je pokušaj Virtusa i Partizana da stignu do elite kroz Evrokup. Crno-beli su imali najbolji skor pre nego što je sezona okončana, dok je klub iz Bolonje uložio veliki novac da bi Evroligi i Đordiju Bartomeu pokazao da je zaslužio “apgrejd”. U Partizanu nisu reagovali, dok je Virtus najavio da će da podnese zvaničnu kandidatur­u za mesto u Evroligi.

- U ovom trenutku, nema otvorenih vrata za nas. Međutim, uvek postoji mogućnost da neki od klubova odustane od takmičenja u Evroligi. Ako niko ne promeni mišljenje, igraćemo u Evrokupu. Ali naš cilj je da budemo član Evrolige. Zato smo se prijavili da popunimo mesto ako se neko bude povukao - rekao je predsednik Virtusa Luka Baraldi.

Đordi Bartomeu je kao vrstan političar izbegao da odgovori na pitanje da li se Evroliga ogrešila o Partizan i Virtus, već se koristio floskulom da su “svi na gubitku”.

- Ne vidim kako je neko izgubio više, a neko manje. Svi smo izgubili. Evroliga je kao organizaci­ja dosta izgubila otkazivanj­em sezone. Isto se odnosi i na timove koji su imali ambicije da budu šampioni Evrolige i Evrokupa - poručio je Bartomeu.

Zasad je samo Panatinaik­os nagovestio mogućnost da “naredne sezone ne igra u Evroligi”. Štaviše, slavni grčki klub je spreman da “promeni boje”, odnosno da pređe u redove FIBA i da od naredne sezone igra u Ligi šampiona, takmičenju koje je

otvorilo vrata i Partizanu, Budućnosti i Cedevita Olimpiji. Predsednik zelenih Dimitris Janakopulo­s je za 3. jun zakazao konferenci­ju na kojoj će da potvrdi ili demantuje istupanje.

Možda bi plan B koji je izneo Virtus bio dobar za Partizan, čisto da crno-beli pokažu da nisu ljuti na Evroligu. Naravno, postoji i mogućnost da lider ABA lige izabere FIBA Ligu šampiona koja preti da u narednim godinama pomuti slavu Evrolige.

Virtus je uložio veliki novac na pojačanja, među kojima je i Miloš Teodosić, i Italijani traže mesto u Evroligi

 ??  ?? panatinaik­os, za razliku od zvezde, želi da istupi iz lige: dženkins i papas
panatinaik­os, za razliku od zvezde, želi da istupi iz lige: dženkins i papas
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia