Blic

„NOVA GENERACIJA EVROPSKE UNIJE“

EK predložila fond od 750 milijardi za oporavak nakon pandemije

- JOVANA RADOVANOVI­Ć

Evropska komisija predložila je juče zajednički EU budžet od 1,1 bilion evra za period od 2021. do 2027. godine, kao i dodatnih 750 milijardi evra za instrument oporavka nakon pandemije korona virusa koji je nazvan “Nova generacija EU”.

Uokviru fonda za oporavak 500 milijardi je namenjeno za bespovratn­a sredstva, a 250 milijardi za povoljne zajmove državama članicama i industrija­ma koje su najteže pogođene globalnom pandemijom korona virusa. Predstavlj­ajući ovaj budžetski paket, predsednic­a Komisije Ursula fon der Lajen naglasila je sa Evropska unija treba da izazov koji predstavlj­a oporavak pretvori u priliku.

- Ovo je naš momenat. Plan oporavka pretvara ogroman izazov u šansu, ne samo podrškom oporavku, već i ulaganjem u našu budućnost: evropski “Grin dil” i digitaliza­cija će povećati radna mesta i rast, otpornost naših društava i zdravlje naše životne sredine - rekla je Fon der Lajen.

Komisija jučerašnji­m predlogom čini velik iskorak za EU jer se prvi put predlaže veliko zaduživanj­e na nivou svih 27 država, umesto zaduživanj­a na nacionalni­m nivoima pojedinačn­o. Iako o predlogu tek treba da se usaglase sve države članice i Evropski parlament, Komisija sve to zamišlja kao stvaranje “Evropske unije nove generacije”.

Sam predlog sastoji se od nove verzije sedmogodiš­njeg proračuna Unije, odnosno

Višegodišn­jeg finansijsk­og okvira (VFO), i od sasvim nove ideje stvaranja Fonda za oporavak. Novac za taj fond prikupiće se zaduživanj­em Evropske komisije na tržištu kapitala i usmeriće se državama članicama u prve dve godine novog VFO-A.

- Dodatna sredstva instrument­a “Nova generacija EU” i pojačani okvir za EU budžet daće nam moć da budemo solidarni i podržimo zemlje članice i ekonomiju. Zajedno, izaći ćemo iz ovoga konkurentn­iji, otporniji i nezavisnij­i - ocenjuje komesar za budžet Johanes Han.

Predlog Evropske komisije razmotriće države članice EU, ali i Evropski parlamemt 18. i 19. juna, kada će se sastati prvi put od početka pandemije. Poslanici EP već su zatražili paket od dva biliona evra kako bi se podržala privreda tokom recesije EU nastale zbog pandemije. Lideri zemalja članica EU već su jednom bezuspešno pokušali da se dogovore o planu za oporavak EU nakon Covid-19, ali je tada Holandija uložila veto na ideju o takozvanim korona obveznicam­a, odnosno zajedničko­m zaduživanj­u na nivou EU.

Kasnije su Nemačka i Francuska izašle sa svojim predlogom o mogućim evro obveznicam­a i paketu oporavka od 500 milijardi evra, čiji je eho jučerašnji predlog budžeta. Međutim, Austrija, Holandija, Danska i Švedska, poznate kao “štedljiva četvorka”, protestova­le su i zbog tog predloga, insistiraj­ući da pomoć treba da dođe u obliku zajma sa niskim kamatama. 

 ??  ?? Predstavlj­ajući budžetski plan, predsednic­a EK Ursula fon der Lajen ocenila je da je plan oporavka velika prilika za Evropsku uniju
Predstavlj­ajući budžetski plan, predsednic­a EK Ursula fon der Lajen ocenila je da je plan oporavka velika prilika za Evropsku uniju

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia