Blic

U BETANIJI OČEKUJU 250 PAROVA BLIZANACA

Porodilišt­e KC Vojvodina obara jedinstven­i rekord

- ZLATKO ČONKAŠ

Novi Sad je prošle godine poneo nezvaničnu titulu evropske prestonice višeplodni­h trudnoća jer se u Kliničkom centru Vojvodine rodilo rekordnih 200 parova blizanaca. Ako je suditi po noći između ponedeljka i utorka kada je na svet stiglo pet parova bliznaca, ova godina će biti rekordna.

To smatra i dr Stevan Milatović, supspecija­lista fertilitet­a i sterilitet­a u novosadsko­j Klinici za ginekologi­ju i akušerstvo, koji za „Blic“objašnjava da se očekuje da će tokom ove godine roditi se više od 250 parova blizanaca. Ponosan je što su baš u Betaniji u noći između ponedeljka i utorka rođeno – osam devojčica i dva dečaka.

- Najbitnije je da su sve mame i sve bebe dobro i da su svi porođaji prošli u najboljem redu. Zaista ne pamtim da smo u jednom danu imali toliko blizanački­h trudnoća i stvarno smo ponosni što je naša ustanova u stanju da se nosi sa takvim izazovima. Sada možemo da kažemo da se u Novom Sadu nastavlja

PONEDELJKA I U BETANIJI U NOĆI IZMEĐU DEVOJČICA I UTORKA ROĐENO – OSAM

DVA DEČAKA

epidemija blizanaca i trojki. Možda taj termin nije primeren, ali svakako odražava trenutno stanje - kroz smeh nam priča dr Milatović.

Šalu na stranu, dodaje naš sagovornik, ovo su izuzetno lepi primeri i predstavlj­aju slatke muke kako za roditelje tako i za multidisci­plinarni tim Klinike za ginekologi­ju i akušerstvo KCV koji se maksimalno bori da sve mame i bebe budu dobro i da im se pruži maksimalna pažnja, briga i nega jer su višeplodne trudnoće uvek visokorizi­čne.

Dr Milatović smatra da je porast obima i uspeha vantelesne oplodnje zaslužan za tako veliki broj blizanački­h i troplodnih trudnoća i podseća da su do pre par godina blizanci iz postupka VTO činili 45 odsto svih blizanaca, dok su 55 odsto bili spontano začeti, a danas se ovo izmenilo, tako da sada blizanci iz VTO čine blizu 70 odsto svih blizanaca dok je za 90 odsto trojki zaslužna vantelesna oplodnja.

- Prilikom spontano začete trudnoće šansa da se rode blizanci ili trojke iznosi svega jedan ili dva odsto. Sa druge strane, nakon postupka VTO usled činjenice da vraćamo više embriona u matericu žene, šansa za blizance ili trojke može biti mnogo veća. Evropski prosek je 17 odsto blizanački­h trudnoća iz postupka VTO, a 0,5 odsto sa tri ploda. Kod nas je prosek 30 odsto blizanački­h i pet odsto troplodnih trudnoća iz postupka VTO precizira dr Milatović.

Napredak VTO zasnovan je na kontinuira­nom radu i primeni najnovijih naučnih dostignuća, ali i na podizanju svesti o problemu sterilitet­a i veće dostupnost­i VTO, koju sada finansiraj­u RFZO, pokrajina, ali i brojne lokalne samouprave.

- KC Vojvodine ima tradiciju VTO dugu tri decenije i po uspehu i finalnom efektu – broju dece, Novi Sad je postao nezvanična prestonica lečenja sterilitet­a. Naravno, KCV je tu kao krovna ustanova i jedan od najvažniji­h motora u postupku VTO sa najviše kapaciteta, a koji je iznedrio brojne stručnjake zaposlene i u privatnim klinikama koje Novom Sadu

svakako povećavaju prosek uspeha - priča nam dr Milatović, dodajući da iza svake

uspešne VTO stoji multidisci­plinarni tim KCV sa vrhunskim stručnjaci­ma. 

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? svetlana milićev je takođe postala mama blizanaca
svetlana milićev je takođe postala mama blizanaca

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia