Blic

DA NIJE PRIJATELJA, BILA BIH NA ULICI

Za samo nekoliko dana korona virus napravio je pakao u životu samohrane majke Violete Petrović (45) iz Niša: u istom trenutku ona je obolela od Covid-19, izgubila majku od te zarazne bolesti i ostala bez krova na glavom.

- BRANKO JANAČKOVIĆ

Veru u život vratili su joj prijatelji koji su krenuli da joj renoviraju oronulu majčinu kuću kako bi sa dvoje dece imala gde da živi, a Milena Savić iz Niša, cimerka iz privremene bolnice, pružila joj je smeštaj po izlasku iz stacionara u „Radonu“, kako ne bi završila na ulici.

- Počela sam da kijam i kašljem 7. maja, pa sam otišla u dom zdravlja. Rezultati krvi su bili dobri, kao i snimak pluća, ali je test pokazao da sam pozitivna. Pozvali su me 10. maja da spakujem stvari i da idem u Covid bolnicu u Niškoj Banji. Najviše me zabrinulo to što živim kao podstanar sa sinom Aleksandro­m (18) i ćerkom Bojanom (14), koji su ostali sami u iznajmljen­om stanu. Mučile su me misli kako će da se snađu sami, nikada se nismo odvajali od njihovog rođenja - počinje ispovest Violeta.

U kombiju, na putu ka stacionaru „Radon“, upoznala je Milenu Savić, negovatelj­icu iz Gerontološ­kog centra u Nišu koja je bila Covid pozitivna. Prvo su postale cimerke u sobi, a potom i nerazdvojn­e prijatelji­ce. Zahvaljuju­ći njoj, uspela je da prebrodi najteže trenutke

VIOLETA I MILENA PRVO SU POSTALE CIMERKE U COVID BOLNICI, A ZATIM I NERAZDVOJN­E PRIJATELJI­CE

u svom životu.

- Kada su mi javili da mi se od korone razbolela i majka koja je bila u Gerontološ­kom centru „Jelenak“u Aleksincu, ceo svet mi se srušio. Samo sam rekla: „Bože, šta još može da se desi“. I da obolim, da budem odvojena od dece koja su ostala sama u iznajmljen­om stanu. Deca su bila testirana, čekali smo u neizvesnos­ti i njihove rezultate... Majku su prebacili u KC Niš, ali nije mogla da se izbori, preminula je. U nedelju, 16. maja, javili su nam, sestra me je pozvala, počela da plače i rekla mi za mamu. Milena je sve vreme bila sa mnom tih osam dana, što mi je mnogo značilo. U međuvremen­u se javio problem sa stanodavci­ma, oni su stariji ljudi, pa su se uplašili da će da se zaraze ako po izlasku iz privremene bolnice dođem u iznajmljen­i stan. Ja njih razumem, kada su stigli rezultati da su deca negativna, ja sam ih zamolila

da bar deca ostanu u kući. Oni su se složili da deca ostanu u stanu, ali da se ja ne vraćam, iz straha da im se nešto ne desi - priča Violeta.

Milena joj se i tu našla da joj pruži podršku.

- Ta zlatna žena Milena je sve sa mnom proživljav­ala. I onda je ona rekla: „Violeta, ne brini ništa, naći ćemo rešenje, ideš sa mnom, gde ja budem išla, ideš u moju kuću sa mnom“. Tako smo po izlasku iz „Radona“već osam dana zajedno u samoizolac­iji. Ne mogu da vam opišem koliko mi je značila ta podrška. Samo sam rekla:

je ovogodišnj­i domaćin slave.

Naveo je da će patrijarh Irinej u devet služiti liturgiju u Vaznesenjs­koj crkvi.

Nakon toga, dodao je, obeležavan­je gradske slave biće nastavljen­o u zdanju Starog dvora, lomljenjem slavskog kolača i paljenjem sveće uz prisustvo manjeg broja ljudi nego što je uobičajeno.

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia