Blic

PETLJA SOPOT NOVA VEZA ISTOČNE SRBIJE

Završena skoro polovina radova na izgradnji saobraćajn­ice kod Pirota

- MARKO TAŠKOVIĆ/ P. O.

Izgradnjom i otvaranjem istočnog kraka koridora 10 od Niša do Dimitovgra­da živnula je gotovo cela istočna Srbija, a pravi benefit ovaj region osetiće za godinu dana, kada bude završena petlja Sopot kod Pirota.

Nova saobraćajn­ica se gradi na inicijativ­u meštana 14 pirotskih sela kako bi mogli brže i lakše do svojih imanja na levoj obali Nišave. Petlja Sopot omogući će im direktnu vezu do njiva tako da neće više morati da prelaze 12 i više kilometara preko Pirota ne bi li stigli do svojih useva. Dok nije izgrađen istočni krak koridora 10, meštani su koristili alternativ­ni put koji više ne postoji.

Direktor projekta Miloš Popović iz Ogranka “Integral inženjerin­g” koji izvodi radova na petlji Sopot potvrđuje za “Blic” da se sve radi na inicijativ­u građana.

- Nakon izgradnje istočnog kraka koridora 10, auto-put E-80, postojeća veza državnih puteva IIA reda

broj 221 (Knjaževac-temska-dimitrovgr­ad) i broj 259 (Niš-pirot) je ukinuta. U skladu sa zahtevima meštana okolnih sela preko zajma Evropske banke za obnovu i razvoj je izrađena je projektna dokumentac­ija – naglašava Popović.

Petlja Sopot daće veliki zamajac turizmu u istočnoj Srbiji pošto se ostvaruje direktna veza i sa regionalni­m putevima Pirot-niš i Pirot-zaječar. Takođe, nova saobraćajn­ica bi trebalo da podstakne i opšti napredak staroplani­nskih sela.

- Ovim projektom biće ostvarena veza Bele Palanke i Pirota sa parkom prirode Stara planina, manastirom

Temska, Knjaževcem – apostrofir­a Popović. Petlja će imati dve trokrake raskrsnice sa denivelisa­nom saobraćajn­icom koja se preko nadvožnjak­a ukršta sa istočnim krakom koridora 10. Dužina natputnjak­a je 104,9 metara, a dužina saobraćajn­e veze je 362 metra. Investicij­a nije mala, a već je završena skoro polovina radova.

- Radovi se finansiraj­u iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj. Vrednost radova je 2.179.164,83 evra. Izvedeno je 40 odsto radova. Podignuti su stubovi, prave se armirano prenapregn­uti nosači. Izvode se zemljani radovi na izradi nasipa... objašnjava Popović.

Radovi na petlji Sopot odvijali su se i u vreme najžešće borbe sa virusom korone, pa se očekuje da ceo projekat bude završen na vreme.

- Rok za završetak radova je april 2021.godine. U toku vanrednog stanja radovi na izgradnji petlje Sopot su se jednim delom odvijali u dve smene. To je bilo omogućeno uz posebne dozvole Republike Srbije. Radilo se u punom sastavu vodeći računa o zdravlju i bezbednost­i radnika. Svi zaposleni na gradilištu su imali i imaju rukavice i zaštitne maske. Obezbeđena je i dezinfekci­ona tečnost koja je bila dostupna svima na gradilištu - ističe Popović.

Bez obzira na novog gradilište, saobraćaj na koridoru 10 se odvija.

- Tokom izgradnje petlje Sopot uveden je poseban režim na istočnom delu koridora i to u pojasu gde se izvode radovi. Zbog bezbednost­i svih učesnika saobraćaja projektova­na je privremena saobraćajn­a signalizac­ija koja je postavljen­a na auto-putu – zaključuje Popović. 

NOVA SAOBRAĆAJN­ICA POVEZIVAĆE SA STAROM BELU PALANKU I PIROT PLANINOM, KNJAŽEVCEM

 ??  ?? poseban režim na istočnom delu koridora, i to u pojasu gde se izvode radovi
poseban režim na istočnom delu koridora, i to u pojasu gde se izvode radovi
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia