Blic

NA SEZONSKI RAD U HRVATSKU OD JUNA

Broj ponuda za sezonske poslove povećava se svaki dan, a kako stvari stoje, sigurno je da će posla biti u Hrvatskoj već od juna.

- ALEKSANDAR LATAS

Poslovi u Hrvatskoj najviše se nude u njihovim letovališt­ima, odmarališt­ima i turistički­m centrima na primorju. Naši radnici najradije odlaze u Istru. Ove godine tražiće se kuvari, plate od 1.000 do 2.000 evra, konobari (od 800 do 1.200 evra), pomoćni radnici u kuhinji (od 700 do 1.100 evra), roštilj majstori (od 1.000 do 1.200 evra), pica majstori (od 1.200 do 1.500 evra), barmeni (od 700 do 1.000 evra), sobarice u hotelu (od 600 do 800 evra) i trgovci, prodavci (od 700 do 1.000 evra).

Turističke posete u junu neće biti velike, stroge mere kretanja između država tek se ublažavaju, ali deo sezonaca već u ovom mesecu bi mogao na svoja radna mesta jer turistički radnici smatraju da će od jula krenuti prava sezona. Grčka, Hrvatska, Italija, Francuska i Španija učiniće sve da im turistička sezona 2020. ne bude preskočena.

Iz Agencije za zapošljava­nje u Novom Sadu kažu da će sezonci biti traženi na Jadranskom primorju, pre svega zbog turista iz Italije, Nemačke i Austrije kojima je ova regija blizu.

- Više će se znati početkom ili polovinom juna. Još nisu preciziran­a ni sva pravila, ali je sigurno da će se put Hrvatske uputiti dosta radnika iz Srbije. Naši građani koje tamo šaljemo rade legalno, obezbeđeno je socijalno i zdravstven­o osiguranje, smeštaj i ishrana, a ugovori se sklapaju na šest meseci, koliko važi i radna viza - kaže Jovanka Dragičević, vlasnica agencije.

Kako dodaje, poslodavci često traže da im dođu stari radnici s kojima su već sarađivali. Neki od njih ostanu da rade i van sezone, tokom čitave godine.

Sa sajta za zapošljava­nje Poslovi Infostud kažu da su tokom pandemije imali značajan pad u objavljeni­m oglasima za nove poslove, ali da ohrabruje što se broj oglasa obnavlja iz dana u dan, što je znak da se tržište polako oporavlja. U ovo vreme prošle godine sajt je već bio preplavlje­n oglasima za poslove u Hrvatskoj i Crnoj Gori, ali sada je nemoguće predvideti koliko će vremena biti potrebno da se sve vrati na staro.

Najviše oglasa imaju za posao u trgovini, traže se i mašinski inženjeri, IT stručnjaci, elektroteh­ničari, spremačice, baštovani, perači automobila. Na pojedinim platformam­a za zapošljava­nje radnika poput Jooble trenutno ima oko 700 oglasa u kojima se nude sezonski poslovi. Procenjuje se da na privremeni­m i povremenim poslovima radi najmanje oko 100.000 građana Srbije.

Još nisu preciziran­a sva pravila, ali je sigurno da će se put Hrvatske uputiti dosta radnika iz Srbije. Više će se znati početkom juna

 ??  ?? i ove godine najtraženi­ji su konobari koji mesečno mogu da zarade od 1.000 do 2.000 evra u istri
i ove godine najtraženi­ji su konobari koji mesečno mogu da zarade od 1.000 do 2.000 evra u istri

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia