Blic

CRNO-BELI I DALJE ĆUTE, OPCIJA JE FIBA LIGA ŠAMPIONA

- EKIPA “BLICA”

Copy-paste. Bez previše razloga za polemiku, ABA liga je iskopirala scenario koji je u ponedeljak dobila od “učitelja” Evrolige i okončala je sezonu prekinutu sredinom marta zbog pandemije korona virusa. Takmičenje neće biti nastavljen­o, a to znači da region neće dobiti novog prvaka.

Takođe, na Skupštini ABA lige, koja je protekla burnije nego što je bilo ko očekivao, doneta je odluka da niko ne ispadne, ali da u narednoj sezoni mesto u eliti dobiju i dva najbolja tima iz Druge ABA lige

- Borac iz Čačka i Split.

Prvi put u istoriji ovog takmičenja igračima niti jednog tima neće zasijati na prstima šampionsko prstenje. Samo dva tima - Partizan i Igokea - bili su za to da se šampion izglasa, dok su ostali bili protiv. Nastavak bi samo ugrozio zdravlje košarkaša, pri čemu bi titula donosila samo prestiž, ništa više. U takvom slučaju, odluka o poništenju je bila i jedina pravedna. ABA liga se zaustavila pred poslednje kolo ligaškog dela, u kojem je Partizan obezbedio prvo mesto i prednost domaćeg terena u plej-ofu.

Kao što se i očekivalo, crno-beli su bili najglasnij­i da se sezona nastavi. Međutim, ostali su u manjini, jer su za povratak na teren glasali još samo crnogorski klubovi, Budućnost i Mornar.

Na drugoj strani su bili svi ostali, predvođeni Crvenom zvezdom koja je

Kao i sa Evroligom i Evrokupom, utisak je da je Partizan ponovo najviše izgubio poništavan­jem sezone u ABA ligi. Crno-beli, kao i pre dva dana, nisu želeli da komentariš­u odluku regionalno­g takmičenja, već su ostali pri stavu da će sve što imaju da kažu, reći na konferenci­ju zakazanoj za naredni četvrtak. Zanimljivo je da je obraćanje medijima i javnosti samo dan pre isteka roka klubovima ranije više puta ponovila da nije za nastavak. Naime, crveno-beli su izjavili da prate svaki korak da se prijave za igranje u FIBA Ligi šampiona. Partizan ima otvoren poziv da uđe u elitno FIBA društvo, ali je predsednik Ostoja Mijailović rekao da ih „zanima samo Evroliga”. Međutim, to je bilo pre odluke donete u ponedeljak i moguće je da su crno-beli promenili mišljenje. Samo 24 sata pre Partizana, konferenci­ju će održati i Panatinaik­os koji nije zadovoljan dešavanjim­a u Evroligi i spreman je da prihvati poziv i zaigra u Ligi šampiona.

Evrolige i da je prekid za njih jedina opcija jer sezona ne bi mogla da se nastavi u regularnim uslovima.

Na skupštini se raspravlja­lo i o operativni­m pitanjima, odnosno pravnom statusu lige.

To se odnosi na tužbu Crvene zvezde protiv ABA. Aktuelni prvak lige tužio je u februaru takmičenje, traživši da se ono vrati u pravne okvire, jer su pravo glasa u njoj imali klubovi iz sezone 2015/16.

Postignut je dogovor o vansudskom poravnanju, odnosno o usklađivan­ju osnivačkog akta sa trenutnim stanjem.

Klubovi su jednoglasn­o usvojili prenos prava: MZT Skoplje je preneo prava na Primorsku, Metalac na FMP, a Cedevita Zagreb na Mornar. Ranije je još Cedevita Olimpija preuzela vlasnički udeo Olimpije.

ABA liga se kasno sinoć oglasila saopštenje­m u kojem je samo i zvanično potvrdila odluke koje su u javnost procurile i pre kraja sastanka. 

U eliti na Jadranu će od naredne godine igrati najbolji timovi iz Druge ABA lige - Borac iz Čačka i Split. Iz lige ove sezone neće ispasti nijedan tim

 ??  ?? ostoja mijailović, prvi Čovek partizana, za jun je zakazao konferenci­ju za medije .
ostoja mijailović, prvi Čovek partizana, za jun je zakazao konferenci­ju za medije .

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia