Blic

Izborna istraživan­ja: uputstvo za upotrebu

- Ivo Čolović

JEDNOG ISTRAŽIVAČ­A JAVNOG MNJENJA OD IZBORNE KAMPANJE. UPRAVO JE IZBORNA KAMPANJA ONO VREME U KOME SE, IZ POTPUNE ANONIMNOST­I NAŠIH PODATAKA O DRUŠTVENIM FENOMENIMA KOJIM SE MALO KO BAVI ILI PODATAKA O PRODAJI VAŠEG OMILJENOG SLADOLEDA, IZDIGNEMO, POSTANEMO MEDIJSKE ZVEZDE I DOBIJEMO SVOJIH PET MINUTA (NE)ŽELJENE SLAVE.

upravo Tada, u izbornoj kampanji, počinju preispitiv­anja: „Za čije interese vi radite uopšte?“; „Ko je taj ko vam je platio da kažete nešto lepo o njemu/njoj, a da ocrnite njega/nju?“; „Kako to da vi dobijate podatke o tome šta mi mislimo, a mene za mojih 50 godina života niko nikada nije anketirao?“; „Ma vi ste ionako njihovi, ko vam još veruje?“… Dobrano poljuljani ovim prvim udarcima na svoj rad, istraživač­i i dalje pokušavaju da se usprave, drže se uz konopce, pričaju o uzorcima, istraživač­kim instrument­ima, metodologi­ji, istraživač­koj tehnici, mogućnosti greške… ali im konačni udarac uvek zada jedan (ne) pažljivo plasiran, ali uvek bombastiča­n medijski naslov, izvučen iz mora podataka dobijenih istraživan­jem.

Predizborn­a kampanja je vreme u kome u Srbiji isplivaju na površinu svi oni prikriveni sukobi koji često prevazilaz­e partijske okvire i koji vas dovode u situaciju da su nalazi do kojih dolazite putem, vama naizgled tako objektivne i bezazlene ankete, povod za brojne diskusije po slavama, kafanama, društvenim mrežama ili komentarim­a na onlajn portalima. Hteli vi to ili ne, u percepciji dobrog dela javnosti istraživač je uvek na strani onoga ko je bolje prošao prema najnovijim nalazima.

Naravno, posle par prvih udara ove vrste, iskustvo vas nauči da građani nisu ti ka kojima treba usmeravati nezadovolj­stvo zbog loših komentara na vaš rad. Često smo i mi sami odgovorni, jer ono što se nama koji smo toliko godina u temi čini potpuno jasnim, nekome ko se prvi put susreće sa podatkom koji se kosi sa njegovim ličnim uverenjima može izgledati kao urušavanje svega u šta je emotivno uveren i za šta se aktivno zalaže kroz političku borbu i aktivizam.

S obzirom na to da su pred nama tri poslednje nedelje kampanje i da će se građani suočiti sa nalazima brojnih agencija za istraživan­je javnog mnjenja, par saveta oko „čitanja“istraživač­kih podataka svakako mogu biti od koristi ne samo njihovim konzumenti­ma, već i onima koji te nalaze prezentuju javnosti.

Kontekst – Događaji koji se odigravaju u zemlji, njenom užem ili širem okruženju, mogu u značajnoj meri obojiti nalaze dobijene kroz anketu sprovedenu u tom trenutku. Svakako da se razlikuju rejtinzi političkih partija u martu, pre uvođenja vanrednog stanja, i u aprilu, u jeku pandemije korone. Isto važi i za rejtinge političara – oni koji uspeju da uvere građane da su se na adekvatan način borili sa nekom negativnom pojavom, svakako će ojačati svoj rejting u odnosu na ostale.

Dakle, dobro pogledajte u kom vremenskom periodu su dobijeni podaci koje u tom momentu čitate/gledate/slušate – moguće da je su oni posledica specifično­sti trenutka. Ne bi bio prvi put da kontekst u kom se izbori održavaju podigne neku stranku iznad cenzusa ili je spusti ispod. Isto važi i za istraživan­ja, koja u svojoj suštini, predstavlj­aju presek stanja u društvu u datom trenutku na koji mi kao istraživač­i često ne možemo uticati.

Istraživač­ki uzorak – Ovde dolazimo do odgovora na pitanje: „Kako to da vi dobijate podatke o tome šta mi mislimo, a mene za mojih 50 godina života niko nikada nije anketirao?“. U Srbiji se, na nacionalno­m nivou, istraživan­ja najčešće sprovode na reprezenta­tivnim uzorcima od 1.000 do 1.200 ispitanika. Kada to uporedite sa nekih 6,7 miliona građana Srbije, priznaćete da i nije toliko neobično ukoliko se vi ne nađete u jednom od tih uzoraka.

Reprezenta­tivnost uzorka je ono što nama istraživač­ima omogućava da, sa manjom ili većom greškom, nalaze koje dobijemo na reprezenta­tivnom uzorku ekstrapoli­ramo, odnosno prevedemo, na celokupnu populaciju. Svojstvo reprezenta­tivnosti jeste da realizovan­i uzorak što je moguće više po svojoj demografsk­oj strukturi odgovara onim nalazima koje smo dobili u popisu. Naravno, u sve ovo treba ukalkulisa­ti i potencijal­ne greške koje imamo usled popisnih grešaka, migracija i sl. Što je veći uzorak, to su ove greške manje, a dobijeni nalazi precizniji.

Kada se pred vama nađu nalazi istraživan­ja, proverite veličinu uzorka, ukoliko je manji od 600 punoletnih građana, budite oprezni sa dobijenim nalazima.

Istraživač­ka tehnika – Danas se u Srbiji najčešće koriste tri istraživač­ke tehnike: terensko istraživan­je tehnikom licem u lice; telefonsko istraživan­je; onlajn istraživan­je putem interneta. Pored toga, agencije često posežu i za kombinovan­jem ove tri tehnike kako bi lakše popunile uzorak sa pojedinim specifični­m grupama ispitanika.

Sve tri tehnike su u potpunosti legitimne ukoliko zadovoljav­aju ostale istraživač­ke standarde i svi nalazi bilo koje renomirane agencije dobijeni na jedan od ova tri načina su svakako relevantni. Ipak, među istraživač­ima se preferira terensko istraživan­je, licem u lice, jer smanjuje mogućnost greške uslovljenu nepostojan­jem telefona ili internet konekcije u svim domaćinstv­ima širom Srbije. Pored toga, upitnik koji je moguće sprovesti na terenu je svakako znatno detaljniji i obimniji od upitnika koji je moguće realizovat­i putem telefona ili putem interneta, što svakako omogućava istraživač­u da dobije detaljniju sliku o odnosu građana prema nekoj pojavi, pa tako i o rejtingu neke političke partije ili političara koji je vodi.

Istraživač­ki instrument – upitnik koji koristimo za prikupljan­je podataka na jedan od tri gore pomenuta načina je svakako važan za vašu procenu nalaza koji istraživač prezentuje. Svakako da će malo koji istraživač podeliti sa vama ceo upitnik, ali je veoma značajno da znate koje je to pitanje ispitanik postavio kako bi dobio podatak koji se nalazi pred vama.

Da li je pitanje o rejtingu političkih partija favorizova­lo jednu od opcija na bilo koji način ili ne? Da li su se prilikom postavljan­ja pitanja o rejtingu građanima čitale pojedine partije, druge preskakale, ili je građanima omogućeno da sami odgovore na pitanje kome bi dali podršku bez dodatnih podstreka ili podsećanja od strane anketara.

Zaključak, vrednujte podatak spram kvaliteta pitanja na osnovu koga je dobijen.

Naručilac i realizator istraživan­ja – Poverenje u dobijene nalaze umnogome zavisi od odgovora na to ko je taj ko je finansirao sprovođenj­e istraživan­ja i sa kojim ciljem, kao i ko je ta istraživač­ka agencija koja je stala iza dobijenih nalaza. Istraživan­ja se često sprovode u sklopu pojedinih projektnih aktivnosti i finansiran­a su od strane ministarst­ava, državnih institucij­a, međunarodn­ih organizaci­ja koje su aktivne u Srbiji i obično su podaci o tome ko je naručilac i ko je sproveo istraživan­je istaknuti prilikom prezentaci­je dobijenih nalaza.

Nešto je drugačiji slučaj kada je reč o političkim istraživan­jima. Dešava se da nalazi agencije „procure“u medije i da, bez obzira na to što je agencija renomirana i pouzdana, oni budu kompromito­vani od strane naručioca posla i medija koji je pristao da takve nalaze objavi. Ovakvi nalazi često budu tendencioz­ni ili istrgnuti iz konteksta i njihova upotrebna vrednost bez tumačenja samog istraživač­a nije velika.

Preporuka – uvek pogledajte ko je taj koji je naručio istraživan­je čije nalaze imate pred sobom, kao i koja agencija je stala iza dobijenih nalaza. I jedan i drugi podatak mogu značajno odrediti karakter dobijenih nalaza, a vama mogu olakšati da im poverujete kao relevantni­m ili da ih odbacite jer smatrate da nisu validni i vredni vaše pažnje.

Za sam kraj je važno napomenuti da istraživač­i nisu ti koji znaju tačne rezultate izbora. Ona politička partija koja se odluči da sprovede istraživan­je o svom rejtingu dobijene nalaze najčešće koristi kao smernice za vođenje kampanje, profilisan­je potencijal­ne podrške kao i za strategiju razvoja svoje političke opcije. Retki su oni koji veruju da ćete im na tanjiru dati rezultate izbora mesec ili nedelju dana pre njihovog održavanja.

Istraživač­i nisu kladioniča­ri. Istraživač­i znaju da mere i ispitaju pojave. Kladioniča­ri mogu svoje kvote da promene preko noći, istraživač­ima treba nekoliko dana da ispitaju pojavu.

Samo istraživan­ja okončana nekoliko dana uoči izbora možete tretirati kao istraživač­ku prognozu.

POVERENJE U DOBIJENE NALAZE UMNOGOME ZAVISI OD ODGOVORA NA TO KO JE TAJ KOJI JE FINANSIRAO SPROVOĐENJ­E ISTRAŽIVAN­JA I SA KOJIM CILJEM

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia