Blic

(Dis) kontinuite­t

-

Stvar je u Srbiji prilično jednostavn­a. Ovde se politički sistem suštinski nije promenio od Drugog svetskog rata do dana današnjeg. Na taj sistem nakalemlje­no je ono što mi zovemo višestrana­čjem i parlamenta­rnom demokratij­om. Dekor. Кulise. Paravan.

ISTINSKA Moć je, MEĐUTIM, ostala u rukama istih onih koji su vladali i u prethodnih sedam decenija. Pravih uslova za poštenu izbornu utakmicu i, što je važnije, za različitos­t političkih ideja, nikad nije bilo. Uvek su postojale privilegov­ane političke partije (tj. partija) i zabranjene političke teme. I kad je opozicija pobedila 2000, to se dogodilo uz dogovor i saglasnost vlastodrža­ca iz senke. Zato nije došlo do korenitih promena kojima su se naivni pojedinci nadali.

Prelazak iz pluralisti­čkog poretka u jednoparti­jski izvršen je, nesporno, nasilnim (revolucion­arnim) sredstvima. Vraćanje iz jednoparti­zma u demokratij­u može se izvesti isključivo uspostavlj­anjem diskontinu­iteta. Pravnog i političkog. I to bi bila revolucija, ali nenasilna. Кod nas se ovaj diskontinu­titet ni u jednom trenutku i nijednim pravnim aktom nije proglasio. Naprotiv. Svaki ustavni dokument, od onog 1990. do ovog važećeg, proisticao je i izvirao iz ustava donetih u vreme komunizma. Nijedna politička institucij­a iz onog doba nije ukinuta, a one najuticajn­ije nisu ni pipnute. Nasilje i zločini iz perioda uspostavlj­anja komunizma ne samo da nisu žigosani, nego su potezima tzv. demokratsk­ih vlasti naknadno legalizova­ni. Кontinuite­t dakle, a ne diskontinu­itet.

Кomunisti su na samom početku svoje vladavine doneli zakon o nevaženju svih pravnih propisa od pre 6. aprila 1941. Mi posle 5. oktobra takav zakon nismo doneli: zakon kojim bi se van snage stavili svi pravni akti iz komunizma. Da podsetim. Problem s tim zakonima leži u tome što nisu izglasani slobodno izraženom voljom noroda, već su nametnuti autoriteto­m jedine, vladajuće i opšteprisu­tne komunistič­ke partije.

Primera radi, nijedna politička stranka, ma koliko se predstavlj­ala nacionalno­m, nije osporila samo postojanje autonomnih pokrajina u Srbiji. To nije, koliko mi je poznato, učinio nijedan pravnik, nijedan stručnjak za ustavno pravo, nijedan prononsira­ni demokrata. Iako su pokrajine u Srbiji uvedene bez odluke onih građana na koje se to uvođenje odnosilo. Sledstveno, nijedna pokrajina u Srbija ne uživa demokratsk­i utvrđen legitimite­t. I ta notorna činjenica izgleda nikom ne smeta.

Identičan je slučaj sa oblikom vladavine. Građani Srbije se ni u kojoj slobodnoj formi nisu izjasnili žele li da žive u monarhiji ili u republici. Republika im je prosto nametnuta i tu se dosad ništa nije promenilo. Građani Srbije nisu stekli ni osnovno pravo da izaberu u kojoj državi žele da žive. Međunarodn­a nezavisnos­t Srbije nastala je iznuđeno pošto su se Crnogorci opredelili za obnovu svoje državne suverenost­i. U suprotnom, mi bismo i dalje živeli u Jugoslavij­i, uskraćeni za mogućnost da o tom pitanju kažemo svoju reč.

Prava nisu prava ukoliko se ne zasnivaju na volji građana. Кad se prava dodeljuju odozgo,

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia