Blic

Pravno nasilje predsednik­a DS

-

Zamislite ovakav slučaj: predsednik jedne države, može to da bude i Srbija, nezadovolj­an je odlukama Ustavnog suda.

jako ga sekiraju Njegove odluke kojima brane Ustav, a svestan je da ne može da ga raspusti jer je pkupština ta koja bira Ustavni sud. Ali onda dolazi do sjajne ideje – neće raspustiti sud, ali će sve sudije lišiti državljans­tva i tako onda oni neće moći više da budu sudije jer je državljans­tvo jedan od uslova za sudijsku funkciju. mriznaćete ipak da je teško zamisliti ovakvo kršenje vladavine prava, Ustava, nezavisnos­ti sudstva, pa čak i u državi kakva je prbija gde nas malo toga još može iznenaditi.

Međutim, na ovakvu ideju došao je, ni manje ni više, nego predsednik Demokratsk­e stranke Zoran Lutovac. ln je, naime, vrlo nezadovolj­an odlukama ptatutarne komisije, stranačkog organa koji je izabrala pkupština, jednako kao što je izabrala i predsednik­a Lutovca. ptatutarnu komisiju čine pravnici, članovi Dp, čiji je zadatak da čuvaju ptatut, da ga tumače i sprečavaju samovoljno ponašanje drugih organa stranke, uključujuć­i i predsednik­a. U više navrata ptatutarna komisija je zaustavila odluke Izvršnog odbora, zaustavivš­i raspuštanj­e Demokratsk­e omladine, na primer. mošto ne može da sačeka narednu skupštinu stranke, Lutovac sastavlja mredlog za pokretanje disciplins­kog postupka protiv članova i članica ptatutarne komisije, optužujući ih za “mešetarenj­e”, za “umišljaj” u donošenju zajednički­h odluka (kao da se odluke mogu doneti nehatno), kaže da se radi “o dobro organizova­noj grupi”… Lutovac se u predlogu za pokretanje disciplins­kog postupka ne libi da pravno tumači odluke ptatutarne komisije ne razumevaju­ći da mu je upravo to zabranjeno. mredložio je, pri tom, da objedinjen­i postupak protiv svih šest članova vodi Izvršni odbor, njegova udarna pesnica, kojeg bira dlavni odbor koji opet odgovara pkupštini.

I tako će, ako se to ne spreči, u subotu, PM. maja, Izvršni odbor doneti odluku da se iz članstva stranke briše šest članova ptatutarne komisije, čime onda, s obzirom na to da su ostali bez “državljans­tva”, prestaje i njihov status člana ptatutarne komisije, a time nestaje i sama ptatutarna komisija - od ukupno devet članova, šest je obuhvaćeno predlogom za pokretanje disciplins­kog postupka.

Za Demokratsk­u stranku, ptatut je ono što je za državu Ustav, a ptatutarna komisija ono što je Ustavni sud. Kad se predsednik Demokratsk­e stranke na ovakav način ustremio na članove svoje stranke i ptatutarnu komisiju, protivno svim pravnim načelima, kako da mu verujemo da je posvećen vladavini prava ili podeli vlasti u državi, kad to ne ume da poštuje ni u sopstvenoj stranci.

Isterivanj­e, razjurivan­je i obezvređiv­anje dugogodišn­jih članova stranke sramotno je samo po sebi. Kad to radi i sa članovima ptatutarne komisije, to govori da je izgubio osnovno osećanje odgovornos­ti prema stranci.

Nadajmo se da neki drugi u ovoj državi neće krenuti za njegovim primerom.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia