Blic

Najveći problem Srbije je što su sva pitanja i sve odluke političke

- ĐURĐEVIĆ Suzana LAKIĆ

Opsesija Srbije geopolitik­om jedan je od njenih velikih problema. Sva pitanja su politička pitanja, svi problemi su politički problemi, sve vrednosti su političke vrednosti, sve odluke su političke odluke. Zbog toga Srbija ne ide nikuda, kaže u ekskluzivn­om intervjuu za „Blic” profesor Stiv Hanke, jedan od najuticajn­ijih ekonomskih stručnjaka današnjice.

P IVANrema njegovim rečima, za srpsku ekonomiju je najvažniji stabilan kurs, a kao primer idealnog ekonomskog preporoda navodi slučaj Singapura, koji je od siromašne zemlje postao jedna od najbogatij­ih država sveta.

Bugarsku gde je lev klon evra. To im je omogućilo da nadmaše Srbiju po ekonomskom prosperite­tu.

Male države moraju da ignorišu geopolitik­u. I opet bih se vratio na slučaj Singapura, koji je u jednom od najsiromaš­nijih delova sveta postao jedna od najbogatij­ih zemalja.

Ana Iris Filiposki, jedanaesto­godišnja devojčica iz Pančeva, od rođenja vodi tešku bitku sa posledicam­a kasnog porođaja zbog kojih još uvek ne može samostalno da hoda i govori.

Anina borba sa cerebralno­m paralizom i epilepsijo­m je borba za život cele njene porodice, sestre i roditelja, prijatelja i stručnjaka koji veruju da je potrebno još samo malo da bi ana pobedila. Postoji realna i ogromna nada da bi fetalne matične ćelije (FSC) koje bi ana trebala da dobije u Ukrajini mogle u potpunosti da joj promene život. ali, da bi uspela da napravi prvi samostalni korak, i sve ostale, i da bi poboljšala govor, ana mora da ode na transplant­aciju matičnih ćelija koja košta 30.000 evra.

- Moja devojčica čim je došla na svet u porodilišt­u je prvih deset minuta reanimiran­a i samo nekoliko minuta nakon rođenja hitno je prevezena na institut za majku i dete. Od tog dana kreće svakodnevn­a borba, koja i danas traje. ana je na fizikalne terapije išla i po dva puta dnevno u prvih godinu dana, provela je godinu dana u Budimpešti na tretmanima za decu koja imaju hipotoniju, bila je na dve operacije u Turskoj, uključena

 ??  ??
 ??  ?? LEČILA SE U BUDIMPEŠTI, IMALA JE DVE OPERACIJE U TURSKOJ...
LEČILA SE U BUDIMPEŠTI, IMALA JE DVE OPERACIJE U TURSKOJ...

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia