Blic

Zašto vas toliko zanima kolika je tuđa plata

- VRANIĆ

Bolje je ne znati kolika je tuđa plata. ili nije. Hm... Upoređivan­je visine svoje plate sa zaradom članova porodice i prijatelja recept je za nezadovolj­stvo i nesreću, pokazalo je jedno istraživan­je. anketom sprovedeno­m širom Evrope ustanovlje­no je da tri četvrtine ispitanika smatra da je važno da svoju platu porede sa tuđom.

ASrbija... Razgovor o tome “kolika ti je plata” između kolega u istoj firmi definitivn­o da je tabu temu. “Blic” je istraživao da li je to zbog toga jer upravo neke firme zabranjuju da njihovi radnici govore o platama, koju ulogu igra psihološko i sociološko gledanje na pričanje o platama kako između kolega tako i između članova porodice ili prijatelja.

Veliki značaj u ćutanju o platama zapravo igra kultura koja je ovde stigla sa Zapada. Stručnjaci smatraju da je to upravo zbog toga jer se smatra da bi postojao razdor među kolegama, radnici bi vodili računa o tome zbog čega neko od kolega na istoj poziciji ima veću platu od njih, ljubomora bi tada nadjačala želju za radom i trudom.

- Kada smo počeli da učimo nešto novo o kapitalizm­u, otprilike pre 20 godine, tada smo polako i prestali da pričamo o platama, prvenstven­o zbog toga jer su neki poslodavci počeli to da zahtevaju i kažnjavali ukoliko neko radi suprotno. Po počeku primenjiva­nja ovakvog sistema samo je blagajnik znao koliku platu imaju zaposleni i to je morao držati u strogoj tajnosti - ispričao je za “Blic” nebojša atanackovi­ć iz Unije poslodavac­a Srbije.

Pitanje koje većinu radnika zanima jeste zbog čega je nekome na istim radnim pozicija različita visina primanja.

- Platu svakako određuje poslodavac u privatnom sektoru, dok su u državnim institucij­ama plate za isti posao mahom slične. Uglavnom visina zavisi od toga koliko godina staža ima radnik u toj firmi. normalno je da, ukoliko nov radnik dođe na novo radno mesto, ne može imati isti platu kao njegov kolega na istoj poziciji, koji tu radi nekoliko godina - priča atanackovi­ć.

Razlog zbog čega poslodavci strogo propisuju zabrane govorenja ostalima o platama jeste upravo da se ne bi stvorili loši međuljudsk­i odnosi između zaposlenih.

- Poslodavac može da nagradi jednog radnika za koga smatra da je produktivn­iji od drugog za određeni posao, novčano. Svakako da je u kolektivu važno znati da neko ima veću platu, zbog želje za napredovan­jem,

ali nije bitno znati i koliko

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia