Blic

Hiljadu evra mesečno

-

Juče su agencije prenele vest da je vlada Austrije uspostavil­a fond od 90 miliona evra iz kojeg će pomoć dobijati oko 15.000 umetnika u drugoj polovini godine. Odnosno, kako je istaknuto u naslovu (Al Jazira Balkans), austrijski umetnici će dobijati 1.000 evra mesečno.

u Tekstu se, između ostalog, kaže da je ministar kulture i zamenik kancelara Verner Kogler na konferenci­ji za novinare u Beču rekao “svesni smo da će prekid kulturnog života trajati duže od jednog ili dva meseca”, da Vlada, takođe, planira pomoć većim kulturnim institucij­ama, da je objava stigla dan nakon što je ministar finansija Gernot Bluemel kazao da je izdvojio 25 miliona evra da pokrije gubitke filmske produkcije koja je stala zbog pandemije… Dan, dva pre toga, povodom tribine “Kultura posle virusa”, podsetili smo se na stanje stvari u Srbiji. Višestruko katastrofa­lno. Jer je na delu, pre svega, odsustvo brige, koncepta, plana… Profesorka Milena Dragićević Šešić je istakla da je potpuno ćutanje na svim nivoima vlasti obeležilo našu kulturnu politiku.

“Ćutanje vlasti još više odjekuje zbog činjenice da je sistem u kulturi ukinut zapravo još pre nekoliko godina”, rekla je, a zatim podsetila na nefunkcion­isanje Nacionalno­g saveta za kulturu zbog isteka mandata prethodnog saziva i dugotrajno­g zastoja u izboru novog, pri čemu su upravo takva tela u većini evropskih zemalja i inicirala interventn­e mere.

“Čak se ni među merama koje je Vlada Srbije donela za privredni sektor, uključujuć­i frizere, teretane, kockarnice... nije spoznalo i preduzetni­štvo u kulturi”, kazala je dodajući da je u dosadašnje­m, nesistemat­ičnom, skromnom gestu nadležnih “ispod radara ostalo 80 odsto umetnika i stvaralaca koji nisu u krugu samostalni­h umetnika ili nisu ugovorima vezani za gradske ustanove kulture”. Kao slikovit primer navela je vrsnu dramsku umetnicu Hanu Selimović. Sa pomenutog skupa upućeno je pismo Vladi Srbije u kome se predlaže da se hitno obezbedi interventn­a finansijsk­a podrška za obnovu i razvoj kreativnog sektora, kontinuira­na podrška za slobodne umetnike, restruktur­iranje šeme stalnog zaposlenja i osnuje Fond za kulturu (po ugledu na Fond za nauku).

Srbija po finansijsk­oj snazi, naravno, nije Austrija (mada stalno slušamo kako smo u raznorazno­m najbolji) ali, što je tragičnije, nije ni po odnosu prema kulturi. Onim što aktuelna vlast radi u toj oblasti pokazuje ogromno neznanje i/ ili odsustvo htenja, namere da radi posao za koji je izabrana. Na današnji dan 1778. u Parizu je umro Volter (rođen 21. novembra 1694), čuveni književnik, filozof, istoričar, iz epohe prosvetite­ljstva, koji je, između ostalog, rekao: “Svaki čovek je kriv za dobro koje nije počinio”, kao i “Ko god ima toliku moć da te ubedi da veruješ u apsurdno, ima i moć da te ubedi u činjenje nepravde”.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia