Blic

OČEKUJEMO DA DOBIJEMO JASAN ZNAK DA će SRBIJA UĆI U EU

-

Evropska unija je Srbiji opredelila 70 miliona evra bespovratn­ih sredstava u okviru prvog dela IPA programa za 2020. godinu. Nakon potpisivan­ja finansijsk­og sporazuma predsednik Aleksandar Vučić je zahvalio EU, istakavši da je strateški cilj Srbije članstvo u EU. On je zahvalio zbog 70 miliona evra za koje je potpisan ugovor, ali i na još 98 miliona koje treba da stignu do kraja godine“.

- Ovaj novac poreskih obveznika građana EU je sve samo nije mali. Nama 50 odsto stanovništ­va živi u Beogradu i oko Beograda. Zato je važno da ulažemo u jug, sever, severozapa­d, istok... U mikro i mala preduzeća tamo - rekao je Vučić.

Kako je kazao, kada je reč o EU, Srbija očekuje da dobije ne jasnu perspektiv­u „već da nam se kaže, ako se postigne sporazum sa Prištinom, da se zna jasna situacija, kada ćemo dobiti jasan znak da ćemo postati članica EU“. Kako je kazao, kada je reč o Kosovu, on nije za zamrznut konflikt kao rešenje.

Vučić je ukazao juče da je pandemija virusa korona potvrdila promene koje se već dešavaju na globalnom nivou, a da su se i stvari u regionu promenile otkako je Srbija postala snažnija.

- Sve je bilo jedno veliko licemerje - konstatova­o je predsednik otvarajući skup o svetu posle virusa korona.

On je ocenio da iz pandemije dve sile, dve zemlje, Nemačka i Kina, izlaze sa novom snagom. SAD su najviše izgubile, kaže, ali će Amerika, uveren je, snažno početi da raste. U vojnom smislu se, pored Nemačke i Kine, izdvajaju SAD i Rusija. „Odatle možemo da očekujemo i veći nivo solidarnos­ti. Ti isti koji su me optuživali o tome kako Evropa nije bila solidarna sada isto pričaju što i ja“, rekao je Vučić.

 ??  ?? 70 MILIONA EVRA EVROPSKA UNIJA OPREDELILA SRBIJI
70 MILIONA EVRA EVROPSKA UNIJA OPREDELILA SRBIJI

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia