Blic

Od svih mesta, ja sam u Beogradu sam, bolje sam

KONTROVERZ­NI DŽORDAN PITERSON LEČI SE OD ZAVISNOSTI U SRBIJI

-

KONTROVERZ­NI PSIHOLOG I filozof Džordan Piterson se već mesec dana nalazi u Srbiji, gde se oporavlja od zavisnosti od lekova. On je u potkastu svoje ćerke opisao svoje iskustvo.

Naime, nakon teške alergijske reakcije, postao je izuzetno anksiozan, pa su mu lekari prepisali veoma jake anksioliti­ke. Kada mu se stanje pogoršalo, usled bojazni za zdravlje supruge kojoj je dijagnosti­kovan rak, dozu leka su mu još povećali. Međutim, on je postao zavistan od njih, o čemu je pričao u emisiji svoje ćerke Mihaile.

Piterson je dobio dijagnozu paradoksal­ne reakcije na benzodiaze­pin, ali, kako je navela njegova ćerka, on “zaista, zaista pati od akatizije” - stanja koje mnogi stručnjaci ne priznaju. Akatiziju karakteriš­e obrazac nervoznih pokreta poput vrtenja nogu, ljuljanja, tapšanja rukama ili nogama ili nemogućnos­ti da se na duže vreme zadrži ista pozicija.

Nakon lečenja od akatizije u Rusiji, otputovao je na Floridu pa u Srbiju kako bi nastavio rehabilita­ciju od anksioznos­ti i neurološki­h komplikaci­ja izazvanih fizičkom zavisnošću od posebne vrste benzodiaze­pina.

Kako je opisao, iako ima porodicu i prijatelje koji su mu pomagali, iskustvo mu je bilo stravično, ali su mu u Srbiji nekim čudom nestali svi simptomi.

- Sada smo u Srbiji, verovali ili ne, u Beogradu, od svih prokletih mesta. Ovde smo oko dve nedelje i bili smo u još jednoj specijalno­j klinici koju vodi anesteziol­og. Oni su modifikova­li lekove koje sam uzimao u Floridi. I ne znam, ne razumem, ali svi moji simptomi su nestali. Još sam slab na nogama, ali mogu da razmišljam jasno. Osećam da sam se vratio starom sebi, da mogu da radim... Iznenadilo me je da je to bilo tako brzo, ali tako je - rekao je on.

Dok se njegova žena u međuvremen­u oporavila, on je dugo patio zbog svojih problema. Kako su Mihaila i on opisali, bio je prošle godine u bolnici u Torontu, gde mu se stanje rapidno pogoršalo, pa je završio u Ruisiji gde je pao u delirijum devet dana. Onda je bio i na Floridi i na kraju u Srbiji.

Podsetimo, Piterson se proslavio knjigom o samopomoći “12 pravila za život”. Međutim, iako važi za jednog od važnijih mislilaca današnjice, njegovi stavovi izazivaju kritike. Naime, često je govorio o tome kako žene i muškarci ne mogu da budu ravnopravn­i, a uspon ekstremne desnice je opravdao “odgojem maminih sinova” i time da se muškarci okreću i fašizmu, zbog toga što im se nameće feminizam.

Na univerzite­tu u Torontu su protiv njega organizova­ni protesti jer je odbijao da koristi rodno neutralne zamenice. Nije mu pomoglo ni to što je stao u odbranu Džejmsa Damora, otpuštenog radnika „Gugla“, koji je tvrdio da postoje razlike u polovima.

 ??  ?? slavni psiholog i filozof džordan piterson
slavni psiholog i filozof džordan piterson

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia