Blic

MAHOMSU POLA MILIJARDE DOLARA ZA DESET GODINA

Najbolji teniser planira samo Rolan Garos do kraja godine

- DARKO NIKOLIĆ

Kvoterbek Kanzas Siti Čifsa Patrik Mahoms produžio je vernost novopečeno­m šampionu NFL na čak 10 godina, čime će sigurno potući sve rekorde sa finansijsk­og aspekta ugovora. Naime, on će da zaradi 503 miliona dolara. Čak i ako se povredi i zbog toga mora da završi karijeru, Mahoms će uzeti 140 miliona dolara.

Upravni odbor crno-belih je podržao sazivanje vanredne skupštine koja je zakazana za 13. jul.

JUGOSLOVEN­SKO SPORTSKO DRUŠTVO Partizan se oglasilo zvaničnim saopštenje­m povodom situacije u vaterpolo sekciji. Velika bura nastala je prethodnih dana zbog smene rukovodstv­a VK Partizan i reakcije legendi kluba koje traže hitne ostavke novih čelnika.

Poslednju konferenci­ju za medije predsednik­a UO Mirka Bradajića i direktorke Tatjane Rakas prekinuli su roditelji igrača lupanjem o staklo i parolama.

Zbog cele situacije oglasilo se JSD Partizan koje je podržalo održavanje vanredne skupštine zakazane za 13. jul. Inače, dug kluba je oko 6,5 miliona evra.

“Upravni odbor Jugosloven­skog sportskog društva Partizan sa pažnjom i brigom prati dešavanja u svojoj najtrofejn­ijoj udruženoj sekciji. Otkako je otpočela evidentna kriza upravljanj­a i poslovanja u Vaterpolo klubu Partizan, naše sportsko udruženje je nastojalo da

Niko nema pravo da osporava odluke nadležnih organa. Zakon je, znamo, opor, ali je zakon. UO daje podršku sazivanju vanredne skupštine

postupa isključivo legalistič­ki, držeći da su odluke nadležnih organa jedino pravno relevantne za davanje ocene o nečijem radu”, navodi se u saopštenju.

“Kako je u međuvremen­u rešenje Sekretarij­ata za sport i omladinu grada Beograda, koje je poništilo odluke skupštine VKP od 2. decembra 2019. godine, postalo pravosnažn­o, to UO JSDP konstatuje da su se stekli uslovi za održavanje vanredne skupštine VKP zakazane za 13. jul 2020. godine. Više od legaliteta zakazane vanredne skupštine predstavlj­a, čini nam se, njen nedvosmisl­eni legitimite­t. Njeno zakazivanj­e plod je poštovanja apela više bivših legendarni­h igrača VKP koji ne žele da nemo posmatraju urušavanje institucio­nalnih okvira na kojima počiva naša najtrofejn­ija sekcija, koji su svesni zabrinutos­ti roditelja čija deca treniraju u neuslovnim okolnostim­a kako bi ime vaterpolo Partizana opstalo u teškom vremenu a koji žele da na jednoj legalnoj skupštini, i to na osnovu odluka gradskog Sekretarij­ata za sport i omladinu potvrđenih od strane nadležnog republičko­g ministarst­va, u demokratsk­oj, sportskoj i legalno uspostavlj­enoj atsmosferi odluče o putu kojim će dalje nastaviti Vaterpolo klub Partizan”, poručili su iz Sportskog društva.

“Niko nema pravo da osporava odluke nadležnih organa. Zakon je, znamo, opor ali je zakon. Sledstveno gorenavede­nom, Upravni odbor Jugosloven­skog sportskog društva Partizan pruža punu podršku sazivanju i održavanju vanredne skupštine Vaterpolo kluba Partizan, aktivnom i snažnom institucio­nalnom angažovanj­u Partizanov­ih vaterpolo legendi i odlukama koje će otkloniti krizu rukovođenj­a i rada u ovom našem najvrednij­im trofejima ovenčanom klubu. Podsećamo, najzad, da je briga o svim udruženim sekcijama statutarna obaveza JSDP, kao i eventualno uvođenje privremeni­h mera u klub koji druže vreme ne odgovara svojim statutarni­m obavezama u radu i rukovođenj­u”, piše u saopštenju. 

Svesni smo zabrinutos­ti roditelja čija deca treniraju u neuslovnim okolnostim­a kako bi ime vaterpolo Partizana opstalo

Đoković na svom zvaničnom sajtu nije upisao da će se pojaviti na US Openu.

Novak Đoković se oporavio od korona virusa i može da se posveti tenisu, ali njegov “plan rada” prilično je drugačiji od onog koji se očekivao pre izbijanja pandemije. Naime, na zvaničnom sajtu najboljeg tenisera današnjice osvanuo je novi, i to samo jedan podatak u rubrici “raspored turnira”. Najavljuje se da će Novak u nastavku sezone igrati (samo) Rolan Garos. Ova informacij­a dolazi nedugo posle odluke Asocijacij­e teniskih profesiona­laca da promeni način bodovanja.

Podsetimo, umesto dosadašnje prakse da se svake sedmice brišu bodovi koje je teniser osvojio pre godinu dana, a dodaju oni koje u toj nedelji osvoji, zbog brojnih otkazanih turnira nova pravila bodovanja su sledeća:

- Umesto računanja učinka u prethodne 52 nedelje (godinu dana), računa se period od 22 meseca (od marta 2019. do kraja ove godine, decembra 2020)

- Ako neko igra na istom turniru na kome je igrao prošle godine, za ATP listu će mu se računati bolji od ta dva rezultata.

Ovo drugo pravilo je veoma kontroverz­no, jer Rafael Nadal, na primer, uopšte ne mora da ide na US Open ove godine - pripašće mu 2.000 bodova kao šampionu iz 2019. Ne mora da igra ni na kanadskom mastersu, jer je kao montrealsk­i šampion osvojio maksimalni­h 1.000 bodova prošle godine.

Đoković je rešio da, za sada, u svoj takmičarsk­i kalendar stavi jedino Rolan Garos. Iz dva razloga je Otvoreno prvenstvo Francuske (čiji je početak pomeren za 20. septembar) odabrano: najpre, želja mu je da uveća broj osvojenih grend slem titula, a na Rolan Garosu može i značajno da uveća svoj bodovni saldo, jer je prošle godine tamo osvojio 720 bodova, kao poraženi polufinali­sta (pobedio ga je Dominik Tim u pet setova).

Zašto na Noletovoj listi nema US Opena, još nije poznato, ali nema sumnje da je taj podatak prilično šokirao Amerikance koji, kako stvari stoje, neće videti najboljeg tenisera sveta na svom grend slemu. Ako ne bude igrao tamo, pripašće mu skromnih 180 bodova. Nadal je, da ponovimo, “bezbedan” sa svojih 2.000 iz prošle godine, igrao ili ne igrao sada.

Kako, osim Rolan Garosa, nema drugih takmičenja na Novakovom rasporedu, bar trenutno, to znači da će mu pripasti 360 prošlogodi­šnjih bodova iz Sinsinatij­a, pomenutih 180 sa US Opena, 500 iz Tokija, 180 iz Šangaja, 1.000 sa pariskog mastersa i 200 sa Završnog mastersa. To je 2.420 sigurnih, kao i bar 720 sa Rolan Garosa, koje može da uveća ovogodišnj­im nastupom. Naravno, sve ovo je i te kako podložno promeni, u zavisnosti od toga šta Nole reši da igra ove godine.

Trenutno - samo Otvoreno prvenstvo Francuske.

Naspram tih 3.140 sigurnih bodova, koje može da uveća na Rolan Garosu, stoji

Nadalovih 2.000 sa tog grend slema (podsetimo, ako 2020. ne osvoji titulu, računaće mu se bodovi iz 2019. kada je bio šampion), 2.000 sa US Opena, 1.000 iz Montreala, te najmanje 360 sa pariskog Mastersa i 400 sa Završnog. Odnosno, novi ATP sistem mu omogućava da, čak i da ne igra do kraja godine, zadrži 5.760 bodova, što je i te kako više od Noletovih 3.140 (koje bi mogao da uveća na 4.420 ako osvoji Rolan Garos, ali će i u tom slučaju, zbog kontroverz­ne odluke ATP-A, Nadalu ostati njegovih 2.000 iz prošle godine). Podsetimo, na ATP listi Nole vodi sa 10.200 bodova, a Rafa ima 9.850. 

Zašto na Noletovoj listi nema US Opena još nije poznato, ali nema sumnje da je taj podatak prilično šokirao Amerikance

Noletu će pripasti 360 prošlogodi­šnjih bodova iz Sinsinatij­a, 180 sa US Opena, 500 iz Tokija, 180 iz Šangaja, 1.000 sa pariskog i 200 sa Završnog mastersa

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? rodžer federer se još oporavlja posle dvostruke operacije kolena
rodžer federer se još oporavlja posle dvostruke operacije kolena
 ??  ?? zahvaljuju­ći novim pravilima bodovanja, rafael nadal ne mora da ide na us open
zahvaljuju­ći novim pravilima bodovanja, rafael nadal ne mora da ide na us open

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia