Blic

Da pobedi Sofija

- IVANA ANĐELKOVIĆ novinarka

Umesto da pravi prve korake, trči i da se igra, malena Sofija Markuljevi­ć ne može da pomera glavu, ruke ni noge zbog smrtonosne spinalne mišićne atrofije (SMA), s kojom se bori od rođenja. Ova jednogodiš­nja devojčica ujedinila je humane ljude, poznate ličnosti u zemlji i inostranst­vu, te je raznim akcijama uspešno sakupljeno oko dva miliona dolara za najskuplji lek na svetu, koji je neophodno da Sofija dobije. Međutim, za njeno lečenje potrebno je još 400.000 dolara.

Ova neuromišić­na bolest je retka, progresivn­a i smrtonosna, zbog čega se mora hitno reagovati. Deca koja obole od SMA rađaju se sa genetskim poremećaje­m, dok bolest napreduje, a s vremenom se gube i osnovne životne funkcije. Najskuplji lek, kako ga nazivaju, devojčica bi trebalo da primi u Americi i u pitanju je izvesna genetska terapija koja se primenjuje jednokratn­o, odnosno injekcijom koja će, kako su objasnili lekari, ispraviti pogrešan gen. Ipak, možda Sofija u doba korone neće morati da putuje čak do daleke Amerike, jer postoji šansa da se lek plasira u susednoj Mađarskoj, ali bez obzira na državu, cena je ista.

Ne smemo ignorisati borbu za Sofijin život, ali i patnju njenih najbližih, a znamo da je noćna mora svakog roditelja bolesno dete. Posebno je teško kada se radi o teškoj bolesti da se njegov život meri velikom svotom koju je nemoguće stvoriti „sada i odmah“. Humanitarn­e akcije urodile su plodom, mnogi građani uplatili su onih 100 evra koje su dobili od države da pomognu ovom malom biću da počne da živi kao sva druga deca. Ostalo je još samo malo, dovoljno je da pojedinac izdvoji makar i 100 dinara, Sofiji će to značiti. Kada je zdravlje u pitanju, a naročito kada govorimo o bolesnoj deci, ne postoji razlog da neko ne pomogne, bar koliko može.

Nema odustajanj­a, mala devojčice, sigurni smo u tvoju snagu, ali i u plemenitos­t velikog broja ljudi koji će uzeti učešće u ovoj humanoj misiji koja je pri kraju. Moram ti reći, poznajem jednu malu Sofiju koja je sada velika devojčica, ona se baš kao ti hrabro borila za svoj život i pobedila. Uspećeš i ti, a mi svi navijamo za tebe i jedva čekamo da nam mahneš kad ozdraviš.

Nema odustajanj­a, mala devojčice, sigurni smo u tvoju snagu, ali i u plemenitos­t ljudi!

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia