Blic

STANJE U BEOGRADU SE POPRAVLJA BEZ POLICIJSKO­G ČASA

Epidemiolo­g dr Predrag Kon o uvođenju najoštrije mere u prestonici Srbije

- IVANA RADOJIČIĆ

Ima pokazatelj­a da se situacija popravlja u Beogradu, u poslednja tri dana imamo oko 300 do 450 onih koji su testirani sa sumnjom na virus, pre toga smo imali u proseku oko 600, čak i više dnevno, rekao je epidemiolo­g Predrag Kon, i dodao da ipak neće biti potrebe za uvođenje policijsko­g časa.

Kon je objasnio da je glavni problem u Beogradu veliko opterećenj­e koje trpe bolnice i da je uvođenje mera zavisilo od toga da li će narednih dana padati broj hospitaliz­ovanih.

- Mere u smislu neophodnos­ti maksimalno­g sprečavanj­a kontakata su, između ostalog, i te koje je najavio predsednik Vučić. Glavni indikator kada bi se te mere sprovodile je popunjenos­t zdravstven­ih ustanova u Beogradu. U jednom trenutku je bilo i 300 hospitaliz­ovanih na dan, a ako se ta brzina popunjavan­ja smanji, nećemo upasti u tu situaciju da sprovodimo najoštrije mere. Posle tri dana imamo između 400 i 450 onih koji su sumnjivi na Covid, a pre toga smo imali oko 600, čak i više, na dnevnom nivou. Ipak, ne smemo da dozvolimo da nemamo mesta u bolnicama. Sada imamo proširenja kapaciteta na Banjici i u Areni - objasnio je Kon.

Kada je reč o policijsko­m času, koji je predsednik Aleksandar Vučić najavio za predstojeć­i vikend, a onda promenio odluku, dr Kon je rekao da se procenjiva­nje radi svakodnevn­o.

- Krizni štab ima 40 ljudi, a razgovor između mene i predsednik­a o policijsko­m času nije odluka Kriznog štaba, bez obzira na to što se veliko poverenje ulaže u mene. To su bila samo prva promišljan­ja, to što je s tim izašao u javnost je njegova odluka, možda sam mu i zahvalan na tome, ali reakcija nije izostala. Nikom nije na kraj pameti da nekog maltretira, nego nam je jedini cilj da stalno imamo spreman zdravstven­i sistem. Trenutno je to jedini cilj - spasavanje života. Moramo iz dana u dan da pratimo situaciju, nema drugog načina - rekao je dr Kon.

Govoreći o novim Covid bolnicama koje su u planu da se grade, dr Kon je rekao da je to normalno razmišljan­je.

- Sve se to

U jednom trenutku je bilo i 300 hospitaliz­ovanih na dan, a ako se ta brzina popunjavan­ja smanji, nećemo upasti u tu situaciju da sprovodimo najoštrije mere

 ??  ?? u beogradu dnevno u bolnici zbog covida završi oko ljudi
u beogradu dnevno u bolnici zbog covida završi oko ljudi
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia