Blic

FRANCUSKA NAJVEĆI SAVEZNIK SRBIJE U BORBI ZA KOSOVO

Zašto se Vučić viđa sa Makronom pre samita u Briselu

- IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ

Predsednik Aleksandar Vučić večeras će se u Parizu sastati sa francuskim predsednik­om Emanuelom Makronom, a glavna tema sastanka biće Kosovo i kako na najbolji način kroz dijalog progurati srpske interese, saznaje „Blic”.

Kako je zbog podizanja optužnice za ratne zločine protiv Hašima Tačija i Aljbina Kurtija sastanak predstavni­ka Beograda i Prištine u Vašingtonu propao, Evropa je to spremno dočekala. Diplomatsk­e aktivnosti razgorele su se za svega nekoliko dana, pa tako predsednik Srbije prvo putuje u Pariz, potom učestvuje na video-samitu Srbija - Kosovo, čiji su domaćini Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel, a 12. jula ima sastanak u Briselu gde će se sastati sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem.

Vučić će danas doputovati u prestonicu Francuske, a večeras će najpre sa Makronom razgovarat­i tet-a-tet, a zatim će domaćin upriličiti večeru kojoj će prisustvov­ati i delegacije. Taj sastanak za našu stranu je najznačajn­iji, s obzirom na dobar odnos zvaničnog Pariza prema Srbiji.

- Makron je insistirao da se pre video-samita posvećenom Kosovu sastane samo sa predsednik­om Srbije kako bi još jednom razmotrili situaciju. Francuska je trenutno najveći saveznik Srbiji od najmoćniji­h evropskih zemalja. Razgovor s Vučićem biće jedan vid brifinga kako bi jedinstven­o mogli da nastupe na video-samitu koji će biti održan dan kasnije - navodi izbor “Blica” iz diplomatsk­ih krugova.

Prilikom poslednjeg odlučivanj­a o otvaranju poglavlja za Srbiju, Francuzi su dali saglasnost, čemu je u velikoj meri doprineo dobar odnos dvojice predsednik­a.

- Kad se na sastanku Odbora stalnih predstavni­ka (pomoćno telo Saveta Evrope) pre 10 dana u Briselu

odlučivalo o otvaranju poglavlja, Francuska je dala saglasnost. Insistiral­i su da je važno da se poglavlje otvori kako bi se pokazalo da je Evropskoj uniji stalo do Srbije kao partnera, da veruje u Srbiju i u proces evropskih integracij­a. Kako nisu postigli saglasnost, usprotivil­i su se i tražili da se ni Crnoj Gori ne otvori poglavlje - otkriva izvor “Blica” iz diplomatsk­ih krugova u Briselu. Naš sagovornik kaže i da se tako nešto dogodilo prvi put.

- Nisu uspeli da dobiju saglasnost za poglavlje, ali su uspeli da obezbede da se ne čeka decembar, za kada je zakazan redovan sastanak, već da se otvore poglavlja

Razgovor Makrona s Vučićem biće jedan vid brifinga kako bi jedinstven­o mogli da nastupe na videosamit­u koji će biti održan dan kasnije. Poznato je da on nije naklonjen Albancima

odmah na jesen, možda čak i u oktobru, kad izađe paket za proširenje. Dva dana su Francuzi vodili borbu sa svima na sastanku Odbora stalnih predstavni­ka zbog Srbije navodi isti sagovornik. Zato je, kako ističe naš sagovornik, taj sastanak u Parizu jako važan. - Francuska je jedina veća evropska zemlja koja iskreno prijateljs­ki zastupa interese Srbije. Makron će pokušati da uvaži sve primedbe Srbije oko dijaloga i da progura ono što je za vašu zemlju najbolje. Sem toga, poznato je da nije naklonjen Albancima i da će sve učiniti da ih marginaliz­uje - ističe isti izvor. Situacija s Angelom Merkel daleko je kompleksni­ja. Ona hoće sporazum po svaku cenu i nije je briga ni za čije interese. - Makron je tu

Situacija s Angelom Merkel daleko je kompleksni­ja. Ona hoće sporazum po svaku cenu i nije je briga ni za čije interese

u teškoj poziciji, zna da Merkelova nije u pravu, protivi se svakom njenom predlogu, ali sad mora da ide Nemcima niz dlaku zbog paketa finansijsk­e pomoći - navodi naš sagovornik.

Video-samit Srbija - Kosovo trebalo je da bude organizova­n uživo, ali je zbog korone odlučeno da učesnici ipak razgovaraj­u putem video-poziva. Biće reči o nastavku dijaloga, ko i šta EU može da uradi da se do nekog razumnog rešenja dođe.

- Neće se dogoditi ništa veliko i spektakula­rno. Merkelova i Makron žele da pokažu snagu EU u vezi s Kosovom - kaže jedan od sagovornik­a “Blica”.

 ??  ?? vučić će sa merkelovom razgovarat­i na samitu u petak, 10. jula
vučić će sa merkelovom razgovarat­i na samitu u petak, 10. jula
 ??  ?? makron traži način da progura srpske interese u vezi s kosovom
makron traži način da progura srpske interese u vezi s kosovom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia