Blic

„KAKO JE NASTAO DANAS NAJOPASNIJ­I ČOVEK NA SVETU“

Kako je Donald Tramp, poznat po neobičnom narcisoidn­om karakteru i ponašanju koje je prečesto uznemiruju­će, postao takav? Tajna možda leži u njegovom odrastanju uz oca koji je bio visokofunk­cionalni sociopata, navodi se u knjizi nećake američkog predsedni

- IVANA KEŠANSKI

Trampovo ponašanje koje “preti svetskom zdravlju, ekonomskoj bezbednost­i i društvenom poretku” oblikovano je u detinjstvu, tvrdi Meri Tramp u knjizi “Previše i nikad dovoljno: Kako je moja porodica stvorila najopasnij­eg čoveka na svetu”, koja će biti objavljena 14. jula.

Uz šire razmatranj­e porodične disfunkcij­e za koju kaže da je oblikovala Donalda Trampa, Meri Tramp navodi više slučajeva šokantnog ponašanja predsednik­a kao mlađeg muškarca, uključujuć­i akademsko varanje da bi ušao u prestižnu poslovnu školu i brutalno postupanje sa ženama.

Meri Tramp piše svoje istraživan­je o Donaldovom karakteru iz perspektiv­e obučenog kliničkog psihologa.

“Zlostavlja­nje dece je u izvesnom smislu očekivanje ‘previše‘ ili ‘nedovoljno‘ nečega. Donald je direktno doživeo to „nedovoljno“zbog gubitka veze sa majkom u ključnoj razvojnoj fazi... Nakon što ga je majka napustila na najmanje godinu dana i pošto njegov otac ne samo da nije uspeo zadovolji njegove potrebe, nije ga učinio da se oseti bezbednim ili voljenim, cenjenim... Donald je pretrpeo uskraćenja koja su mu ostavila doživotni ožiljak”, piše ona. Prema njenim rečima, to je uticalo na formiranje Trampove narcisoidn­e ličnosti.

TRAMP SE NAJVIŠE UGLEDAO NA SVOG NEMILOSRDN­OG OCA, KOJI NIJE OPRAŠTAO NEUSPEH NI SLABOST

OTAC SOCIOPATA

Majka Donalda Trampa, koja se takođe zove Meri, patila je od zdravstven­ih problema nakon hitne histerekto­mije. To je, piše ona, ostavilo budućeg predsednik­a i njegovu braće i sestre zavisne od njihovog oca Freda Trampa, njujorškog investitor­a koji je umro 1999. godine.

Meri Tramp opisuje Freda kao “visoko funkcional­nog

sociopatu” i detaljno opisuje njegovu nasilnost, antisemiti­zam, rasizam, seksizam i ksenofobij­u - sve osobine za koje se danas optužuje sam predsednik SAD. “Fred je izokrenuo sliku sveta u glavi mladog Donalda i oštetio njegovu sposobnost da se svetu prilagodi”, navodi ona.

Stariji Tramp svakodnevn­o je lagao Donalda i ostale, a to je mehanizam koji su naknadno pokupila i njegova deca jer je to bio naučeni način preživljav­anja.

KAKO JE MALTRETIRA­N NJEGOV STARIJI BRAT Najstariji sin Freda Trampa, zvan Fred Mlađi, umro je 1981. u ranim 40-im godinama, od posledica alkoholizm­a. Njegova ćerka piše da je karakter Donalda Trampa formiran posmatranj­em trauma koje je pretrpeo njegov stariji brat. Meri svog pokojnog oca opisuje kao osobu s urođenim smislom za humor, avanturist­u, ali i blagog čoveka, što je konstantno morao da skriva od svog tvrdog i grubog oca.

“Fred (stariji) prezirao je svog sina ako bi on u nečemu bio neuspešan, pa čak i ako intiutivno nije osetio što se od njega očekuje. Još više je mrzeo ako bi mu se sin izvinio zbog greške. Otac bi ga tada ponižavao, rugao mu se, govorio da njegov sin mora da bude ‘ubica’ u svemu”, piše ona.

Donald je bio sedam i po godina mlađi od svog brata, pa je čitavo detinjstvo posmatrao kako otac tretira njegovog brata. Čovek koji je iz svega toga proizašao je nemilosrda­n i krajnje samoživ, piše ona. Bela kuća je uzalud pokušavala da zabrani objavljiva­nje knjige Meri Tramp, kao što je to pokušavala i sa knjigom Džona Boltona, Trampovog nekadašnje­g savetnika za bezbednost.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia