Blic

GDE JE SVE RAMPA ZA SRPSKE TURISTE

Verovali smo do sada da ćemo moći da otputujemo u većinu evropskih zemalja, planirali smo letovanja, međutim, zbog pogoršanja epidemiolo­ške situacije, mogućnosti putovanja sa srpskim pasošem se menjaju iz dana u dan.

- A. K.

HOLANDIJA JE JUČE zatvorila granicu za građane Srbije i Crne Gore. Holandska vlada navela je da bi holandski putnici trebalo da odlaze u Srbiju i Crnu Goru samo ako je to “apsolutno neophodno”, prenosi Rojters. Isto važi i za Nemačku. Na službenim stranicama austrijske vlade, čitav region Zapadnog Balkana svrstan je u grupu zemalja visokog rizika.

Crnogorci za Srbe nisu nikako ni otvarali granice, a ne nazire se kada ćemo se naći na listi dobrodošli­h u ovoj zemlji.

Takođe, šuška se i o zatvaranju granica sa Hrvatskom s obzirom na to da je njihov ministar zdravlja juče izjavio da se o tome razmišlja.

Grčke vlasti donele su odluku da od ponedeljka ne dozvole srpskim turistima ulazak u Grčku, što je dovelo je do pravog juriša na bugarsko-grčku granicu i prelaz Kulata - Promahonas do 6 časova ujutru, kada je odluka trebalo da stupi na snagu.

Ovo će važiti do 15. jula, kada će se ponovo analizirat­i epidemiolo­ški podaci iz Srbije i doneti odluka ili o otvaranju granice za srpske građane ili o produžetku ove zabrane.

Među novozaraže­nim u Grčkoj ovih dana, polovinu su činili turisti iz Srbije. Među njima su i bračni par iz Srbije koji je otišao u grčko letovališt­e Edipsos i nalaze se u bolnici u Lamiji nakon što je otkriveno da su zaraženi, preneo je RTS. Muž ima blage simptome, dok njegova supruga nema simptome. Dvoje srpskih turista u Grčku je stiglo u grupi od 80 ljudi, koji se sada nalaze u karantinu u hotelu.

Institut za javno zdravlje Crne Gore ažurira spisak zemalja iz kojih dolazak u Crnu Goru ne predstavlj­a predmet posebnih ograničenj­a i zdravstven­ih mera na nedeljnom nivou, a na tom spisku i dalje nema Srbije.

Crna Gora je pooštrila i mere za svoje državljanj­e koji se vraćaju kući, te će i oni biti upućivani u karantin.

Iz Hrvatske moglo se čuti da se razmišlja o zatvaranju granice. Zasad, do 15. jula važi pravilo da turisti sa rezervisan­im smeštajem mogu ući.

U Mađarsku trenutno ne mogu da uđu državljani koji nisu iz zemalja članica EU, ali je Srbija izuzetak. Državljani Srbije do daljeg neće moći da idu u Rumuniju. Zasad su za naš pasoš otvorene granice Severne Makedonije i BIH.

n

 ??  ?? gužve na grčkoj granici obeležile su poslednje sate pre zatvaranja
gužve na grčkoj granici obeležile su poslednje sate pre zatvaranja

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia