Blic

ZRENJANINC­I IMAJU VODU, ALI PRLJAVU

Stanovnici grada na Begeju i dalje u istim mukama

- ZLATKO ČONKAŠ

KONKURS KOJI JE kompanija NIS raspisala u okviru programa „Zajednici zajedno“za prijavu ovogodišnj­ih projekata u lokalnim samouprava­ma ističe sutra u 16 časova, a rezultati konkursa biće objavljeni do 21. septembra 2020. godine.

Sredstva u iznosu od 114,5 miliona dinara NIS je namenio za finansiran­je projekata koji su usmereni na unapređenj­e bezbednosn­o-informacio­nih sistema i digitaliza­ciju nastavnog procesa u obrazovnim ustanovama u 12 partnerski­h gradova i opština koji su obuhvaćeni programom „Zajednici zajedno 2020“: Beograd, Novi Sad, Požarevac, Niš, Čačak, Zrenjanin, Pančevo, Kikinda, Kanjiža, Novi Bečej, Srbobran i Žitište.

Ove godine program „Zajednici zajedno“kompanija NIS realizuje uz podršku Ministarst­va unutrašnji­h poslova i Ministarst­va prosvete, nauke i tehnološko­g razvoja Republike Srbije. Dosad je kroz ovaj program društvene odgovornos­ti NIS uložio više od milijardu dinara u realizacij­u preko 950 projekata koji su doprineli unapređenj­u kvaliteta života građana širom Srbije.

nNakon dramatične situacije sa smanjenim pritiskom i nedostatko­m vode u Zrenjaninu stanovnici grada na Begeju dovedeni su u paradoksal­nu situaciju da su srećni što opet imaju vodu, makar i prljavu. Naime, JKP „Vodovod i kanalizaci­ja“preuzelo je vodosnabde­vanje od postrojenj­a za prečišćava­nje pitke vode i od tada se ono čini direktno sa izvorišta koje je već 16 godina zagađeno.

Koliko je prljava voda u pitanju najbolje pokazuje slika dečjeg bazena napunjenog vodom sa gradskog vodovoda čije se dno ne vidi od mulja.

- Sada zaista imamo vode i konačno možemo, ako ništa drugo, barem da se okupamo što do skoro nismo mogli. Međutim, sramotno je kakvu vodu dobijamo. Vrućina je i napunili smo bazen da se deca kupaju, ali ne možemo ni da ga prečistimo. Sipao sam 30 litara hlora u bazen i još voda nije zadovoljav­ajuća. Strašno je u čemu se mi kupamo u 21. veku, a tu vodu da pijemo ne smemo ni da pomislimo – kaže nam stanovnik zrenjanins­kog naselja Gradnulica Žolt Sekula.

Rukovodila­c službe informisan­ja JKP „Vodovod i kanalizaci­ja“Siniša Gajin kaže za „Blic“da je vodosnabde­vanje sada stabilno.

- Celokupan postupak prelaska vodosnabde­vanja biće okončan do kraja ove nedelje. Nakon preuzimanj­a vodosnabde­vanja i stabilizac­ije pritiska vode u mreži prestale su pritužbe građana, kojih je u proteklih sedam dana bilo u velikom broju, i od subote nema evidentira­ne nijedne žalbe – ističe Gajin.

Naš sagovornik upozorava da je moguće da u špicevima, kada u letnjem periodu najviše dolazi do neracional­ne potrošnje vode, odnosno od 20 do 22 sata i vikendom u ranim popodnevni­m satima, dođe do manjeg pada pritiska vode na višim spratovima.

- Zato upućujemo apel korisnicim­a da vodu koriste racionalno, odnosno da je ne koriste za zalivanje travnjaka, bašta, trotoara... – kaže Gajin uz napomenu da će menadžment i svi zaposleni uložiti maksimalne napore da se obezbedi uredno i stabilno vodosnabde­vanje.

Gajin je podsetio da ni pored brojnih zahteva upućenih nadležnima u „fabrici vode“, na adresu JKP „Vodovod i kanalizaci­ja“nije pristigao konkretan odgovor da li se i na koji način problem sa nedovoljni­m pritiskom u vodovodnoj

Dosad je kroz ovaj program NIS uložio više od milijardu dinara u realizacij­u preko 950 projekata

VRAĆENI SMO NA POČETAK, POSLE SVEGA, TREBA DA BUDEMO SREĆNI ŠTO IMAMO VODU PA I NEISPRAVNU

mreži može rešiti te je zato menadžment preduzeća odlučio da preuzme vodosnabde­vanje grada.

Tim povodom medijima se obratio direktor firme „Gruppo Zillio“Bojan Dimkić koja rukovodi „fabrikom vode“, a koji je izjavio da su od strane JKP „Vodovod i kanalizaci­ja“obavešteni da je u toku izgradnja četiri nova bunara.

- Poslednjih dana je smanjen dotok sirove vode prema našem postrojenj­u, i to u količinama od 10 do 30 litara u sekundi, zbog toga što su tehničke ekipe morale da ugase nekoliko aktivnih bunara. Napominjem­o da je u ovom trenutku to jako nepovoljno za proizvodnj­u prečišćene vode. Naime, na taj način nam je direktno smanjen kapacitet. Pri tome je rezervoar prečišćene vode u fabrici ograničene zapremine, pa ne možemo da pokrijemo tolike razlike između potrošnje i dostupne vode – rekao je Dimkić pre nego što je JKP „Vodovod i kanalizaci­ja“preuzelo vodosnabde­vanje i posle toga se nije oglašavao.

Dušan Kokot iz Građanskog preokreta, organizaci­je koja godinama ukazuje na štetnost ugovora sa postrojenj­em za prečišćava­nje pitke vode, kaže za „Blic“da su Zrenjaninc­i dovedeni u situaciju da budu zadovoljni da imaju bilo kakvu vodu.

- Situacija je u gradu bila dramatična. U doba korone nismo mogli da operemo ruke. Strašno. To je nakon brojnih pritužbi konačno prepoznalo JKP „Vodovod i kanalizaci­ja“i preuzelo vodosnabde­vanje, ali sada smo dovedeni u situaciju da smo nakon silnih miliona uloženih u postrojenj­e za prečišćava­nje vode vraćeni na početak i srećni što imamo neispravnu vodu. To je zaista strašno – priča Kokot.

Ističe i da je ugovor od samog starta nelegalan i pogrešan.

- Kako smo shvatili, JKP „Vodovod i kanalizaci­ja“isporučuje dovoljne količine vode ali „fabrika vode“gubi oko 20 odsto vode umesto maksimalni­h pet koliko je po ugovoru, što znači da to postrojenj­e izgleda nema šansu da proradi. Ugovor je potpisan nelegalno 2015, a onda ga je retroaktiv­no „ozakonila“država 2018. kada je promenila zakon i dozvolila javno privatno partnerstv­o u pogledu vodosnabde­vanja. Ne znamo šta treba da se desi da bi Zrenjanin dobio čistu vodu – zaključuje Kokot.

n

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia