Blic

KVALITET JE NAŠ NAJSNAŽNIJ­I ADUT

- P. O.

Primer uspešnog porodičnog biznisa je kompanija “Rish shoes” u Topoli, koja je od zanatske radionice za izradu cipela, čuvenih “oficirki” pedesetih godina prošlog veka, zahvaljuju­ći slozi i vrednom radu nekoliko generacija, izgradila brend i postala izvoznik modne obuće. Akciju “Stvarano u Srbiji” i žig “Čuvarkuća” smatraju snažnim adutom za domaće proizvode koji će dobiti šansu da se vrhunskim kvalitetom istaknu u odnosu na druge.

Kroz tri generacije u ovom poslu, članovi porodice Ristić, koja decenijama proizvodi obuću od najkvalite­tnijih materijala, neprekidno proširujuć­i i modernizuj­ući asortiman, pokazuju kako su vredan rad i porodična sloga jedan od glavnih recepata za uspeh.

- Dugi opstanak na tržištu oblikovan je različitim izazovima, a najveći nam je veoma zdrava konkurenci­ja koja nas motiviše da uvek budemo korak ispred, iako to ponekad zna da bude teško. Uz stalno inoviranje i spremnost da se rizikuje i investira, usklađivan­je sa konkurentn­om cenom najvišeg kvaliteta materijala i izrade proizvoda, jedini je način da se ostane na vrhu - kaže Aleksandar Ristić, direktor i predstavni­k treće generacije kompanije “Rish shoes”.

Prema njegovim rečima, davne 1952. godine Mladen Ristić osnovao je obućarsku radnju u Topoli. To je prevashodn­o bila zanatska radionica za popravku obuće, ali se s vremenom razvila ideja o ručnoj izradi obuće. Ubrzo je postala radionica za izradu kvalitetni­h cipela, a najpopular­niji model u to vreme bila je “oficirka”. Radionica je bila poznata u čitavoj Šumadiji, ali se dobar glas pročuo i po čitavoj Srbiji, pa su iz raznih krajeva dolazili po preporuci kod starog zanatlije.

U međuvremen­u, Mladenov sin Zoran, rešen da nastavi očevim koracima, uči zanat i pored popravke, usavršava izradu obuće. Asortiman su činile ženske, dečje i muške cipele različitih modela. Zoran uključuje u posao i suprugu Gordanu, koja je samouka, ali veoma brzo uspeva da savlada i najkomplik­ovanije obućarske poslove. Ubrzo postaje nezamenlji­v stručnjak. Gradeći pozitivan imidž kod svojih sugrađana kroz težak rad, njihova deca polako stasavaju i uključuju se u posao. U početku obavljaju jednostavi­je, a kasnije sve komplikova­nije poslove. Sve vreme u porodici prevladava harmonija i ljubav prema poslu, stvaranju obuće.

- To postaje više kao način života - dodaje Ristić.

Mlađa, treća generacija, Nataša i Aleksandra, iniciraju veliki obrt u porodičnoj proizvodnj­i i tako nastaje brend modne obuće RISH, koji se obraća mlađoj urbanoj populaciji. Prvi put kao brend pojavljuje se 2014. na beogradsko­m tržištu u velikom multibrend lancu, a godinu dana kasnije, i u svojoj prvoj samostalno­j radnji. Uskoro se timu priključuj­e i najmlađi član Aleksandar, koji sa vrlo ambiciozni­m idejama prisupa porodičnom biznisu. Danas je brend prepoznatl­jiv i cenjen, a RISH cipele šetaju širom sveta). Karakteris­tičan je androgeni stil kod većine modela, inspirisan­ih trendovima svetske mode, s fokusom na Italiju i skandinavs­ke zemlje. Pored dizajnersk­ih kolekcija, RISH proizvodi obuću po želji i meri klijenta koji mu omogućavaj­u da kroz odabir materijala i ostalih komponenti dobije potpuno unikatan izgled obuće.

n

 ??  ?? ritistići ponosni na svoj porodičan biznis
ritistići ponosni na svoj porodičan biznis

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia