Blic

POSLE NOVAKA, NI RAFA NEĆE U NJUJORK

Španac se prijavio za seriju turnira u Evropi

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Federer kaže da situacija u SAD nije dobra i da će organizato­ri US Opena do 30. jula odlučiti da li će se igrati ili će grend slem biti odložen za 2021.

Izostanak Novaka Đokovića i Rafaela Nadala predstavlj­a veliki udarac za US Open koji bi trebalo da se održi od 31. avgusta do 13. septembra. Đoković je još jednom potvrdio da nema nameru da igra u Njujorku ali je zato u Beogradu, nakon što se oporavio od korone, nastavio pripreme za turnire koji će da se igraju u Evropi. Prvi je u Madridu, 14. septembra, koji startuje samo 24 sata po završetku finala na US Openu.

- Mislim da neću igrati US Open. Želim da budem u Madridu, Rimu i na Rolan Garosu - rekao je najbolji teniser sveta.

Ako pogledamo datume finala Njujorka i početka u Madridu, jasno je da fizički nije moguće da igrač u danu iz SAD stigne u Španiju. Pogotovo ne u trenutku kada pandemija virusa korona ne pokazuje znake slabljenja. Po dolasku u Španiju, teniseri bi morali ponovo da se testiraju, kao i da budu u karantinu, što dodatno opterećuje njihov organizam.

Nadal nije zvanično rekao da neće igrati US Open, ali je Španac potvrdio da ćemo ga gledati na domaćem terenu u Madridu. To bi trebalo da bude jasan znak organizato­rima grend slema u Njujorku da ne mogu da računaju na Nadala. Van turnira je i Rodžer Federer, koji se oporavlja od operacije kolena, a očekuje se da isti potez povuku i ostali teniseri iz Evrope, pre svih Tim, Cicipas, Zverev, Beretini, Gofan, Monfis...

- Koliko juče sam razgovarao sa organizato­rima US Opena. Rekli su mi da će da odluče između 15. i 30. jula. Situacija nije dobra za tenis, zbog virusa, putovanja i karantina - ispričao je Federer.

Đoković je u Beogradu praktično potvrdio Federerove reči. Novak je upravo putovanje između kontinenat­a predstavio kao neprelazni problem i potencijal­no ogroman rizik, pogotovo u trenutku kada se u SAD beleži porast u broju zaraženih.

- Iskreno sada ne znam šta će biti, ne ide US Openu naruku ovo što se dešavalo poslednjih nedelja, mnogo rastu brojevi zaraženih osoba, pogotovo u Njujorku - dodao je prvi reket sveta.

Madrid, Rim i Rolan Garos bi se igrali jedan za drugim, sve do 11. oktobra, nakon kojeg bi većina tenisera završila sezonu. Za sada se ne zna šta će biti sa turnirima u Aziji, koji bi trebalo da se igraju u oktobru i novembru, međutim, sumnja se da bi teniseri pristali da u ovom trenutku putuju u Kinu i Japan.

Novak nije komentaris­ao novi sistem ATP bodovanja, po kojem se u računicu uzimaju svi rezultatu u poslednja 22 meseca, odnosno od marta 2019. Na primer, Nadal ne mora da igra na US Openu, na kojem je trijumfova­o prošle godine i već ima maksimalni­h 2.000 bodova. 

Rafael Nadal nije zvanično rekao da se neće pojaviti na US openu, ali je potvrdio da ćemo ga gledati na domaćem terenu u Madridu. To može da se protumači da neće igrati u Njujorku

 ??  ?? novak Đoković je odustao od us opena, želi da igra u madridu, rimu i na rolan garosu
novak Đoković je odustao od us opena, želi da igra u madridu, rimu i na rolan garosu
 ??  ?? amerikanci hoće da igraju na us openu, među njima i serena vilijams
amerikanci hoće da igraju na us openu, među njima i serena vilijams

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia