Blic

Prokletstv­o

- PREDRAG MIHAILOVIĆ glavni i odgovorni urednik

Jučerašnja naslovna strana “Blica” sa naslovom “Ljudi, ovo mora da prestane dok neko ne pogine” upućena je svima i rekao bih da oslikava ono što svaki normalan građanin ove zemlje misli duboko u sebi.

Toliko je toga rečeno u ovih nekoliko dana, a većina izrečenog u medijima, na televizija­ma, društvenim mrežama (u nekim slučajevim­a i nesvesno) služilo je samo jednom cilju - dodatnom potpirivan­ju atmosfere. Sa obe strane. Društvo nam je duboko podeljeno, jasno je to, ali slika demonstran­ta koji leži na zemlji dok ga pendreče i slika policajca koji se krije pod štitom od kamenica i baklji koje lete, podjednako su pocepale moju dušu. Zašto, zašto smo prokleto takav narod da dižemo ruku jedni na druge? Zašto već danima brojimo polomljene noge i glave policajaca, rebra i ruke demonstran­ata? Zašto i za čiji račun?

Poštujem želju za buntom pristojnih građana koji imaju neslaganja sa nekim potezima vlasti. Apsolutno je demokratsk­o pravo na civilizova­n protest. Vlasti moraju da se menjaju kroz sistem i zato su izbori jedini način. I o tome razgovora nema. Tačka.

Ali, svedoci smo da osim nezadovolj­nih građana, poslednjih dana u prvim redovima gledamo ekstremne desničare koji brane Kosovo, “ravnozemlj­aše” i antivakser­e koji imaju svoju računicu, anarholevi­čare, patrole protiv migranata, huligane, pojedine opozicione lidere i njihove ljude... Kada se umešaju strane (ruske) službe sa svojim agendama i ljudima, dobijemo šaroliku ekipu koja brzo izazove haos, a obični građani se potom raziđu.

Još jedna stvar mora da bude jasna. Obaveza policije je da štiti red i mir, građane i državne institucij­e. Scene koje gledamo, uništavanj­e imovine, paljenje Gradske kuće u Novom Sadu, bacanje baklji i razbijanje Narodne skupštine, moraju da zabole svakog iskrenog patriotu.

Korona kriza koja cepa planetu menja živote iz korena dok se broje mrtvi u hiljadama dnevno. Srbiji je malo te muke. Jezive scene proteklih dana duboko su me porazile. Verujem i većinu vas.

I niko ovde nije bez krivice. Ni vlast ni opozicija koji nemaju razumevanj­a jedni za druge, ni provladini ni opozicioni mediji koji šaraju neke svoje slike. Fotografij­e naoružanih demonstran­ata i policajaca u kordonu, kako se odmeravaju sa distance, ne mogu da raduju nijednog iskrenog građanina ove zemlje. Dok mi tako radimo, neprijatel­ji nam se naslađuju, u komšiluku i belom svetu.

Ne sanjam san da ćemo jednom biti ujedinjen i srećan narod. Nisam toliko lud. Sanjam san u kojem ljudi razmenjuju mišljenja bez kamenica. I znam, sad će jedni reći “ali Vučić ono”, a drugi “ali Đilas ono”. I tu smo. Zauzimanje strana, ostrašćeno­st, bes. Više nemamo iste interese, želje, osećanja. Samo mržnju...

Imam svoje mišljenje (što bi neki “novinari” rekli, i saznanja) o ovome čemu svedočimo poslednjih dana. Istorija će jednom utvrditi odgovornos­t svih, i rušitelja i nalogodava­ca. Dotle, ljudi, ovo mora da prestane dok neko ne pogine!

Istorija će jednom utvrditi odgovornos­t svih, i rušitelja i nalogodava­ca. Dotle, ljudi, ovo mora da prestane

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia